Φίνος Φιλμ
Έτος ίδρυσης της εταιρίας: 1942
Ιδιοκτησία: Φιλοποίμην Φίνος , Τζέλλα Φίνου
Σειρές στις οποίες έχει κάνει την παραγωγή:
Σελίδα περιεχομένου | Έτος | Κανάλι |
---|---|---|
Το φως του Αυγερινού | 1980|1980 | ΕΡΤ |
Τραγουδιστάδες της λευτεριάς | 1981|1981 | ΕΡΤ |
Χατζημανουήλ | 1984|1984 | ΕΡΤ |
Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει κάνει την παραγωγή:
Τηλεταινίες στις οποίες έχει κάνει την παραγωγή:
Βιντεοταινίες στις οποίες έχει κάνει την παραγωγή:
Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει κάνει την παραγωγή:
Τηλεπαιχνίδια στα οποία έχει κάνει την παραγωγή:
Εκπομπές στις οποίες έχει κάνει την παραγωγή:
Μεταγλωτισμένες παραγωγές στις όποιες έχει κάνει την παραγωγή:
Σχόλια: Η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ταινιών της Ελλάδας, την περίοδο της άνθισης του Ελληνικού κινηματογράφου 1950-1974.
Η "Φίνος Φιλμ" ιδρύθηκε το 1942 από τον Φιλοποίμενα Φίνο και λειτούργησε ως η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου της και μια από τις μεγαλύτερες στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου μέχρι τον θάνατο του ιδρυτή της το 1977.
Το 1942, όταν ιδρύθηκε η "Φίνος Φιλμ", στεγάστηκε στην οδό Στουρνάρα 27. Η πρώτη ταινία που παρήγαγε η "Φίνος Φιλμ" ήταν "Η φωνή της καρδιάς" το 1943. Από το 1955, η έδρα, τα γραφεία και τα εργαστήρια της εταιρίας μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Χίου 53, στον Άγιο Παύλο, στο κέντρο της Αθήνας (κοντά στον σταθμό Λαρίσης). Εκεί στεγαζόταν παλαιότερα το παλιό σαπωνοποιείο της εταιρίας "Παπουτσάνης". Στο νεοκλασικό αυτό κτήριο, το οποίο η εταιρία νοίκιαζε επί σειρά ετών, ο Φιλοποίμην Φίνος εγκατέστησε όλα τα εργαστήρια της εταιρίας, από την εμφάνιση του φιλμ μέχρι την τελική κόπια (εμφανιστήρια, μοντάζ, μιξάζ, κτλ). Εκεί μετακόμισε επίσης τα γραφεία της εταιρίας και τον σχεδιασμό της παραγωγής των ταινιών της. Τα γραφεία και τα εργαστήρια στην οδό Χίου ήταν εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα μέσα. Υπήρχε αίθουσα προβολής, στούντιο επεξεργασίας του ήχου, αίθουσα τεχνικής επεξεργασίας των ταινιών και στούντιο για το μοντάζ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Χίου είχε χαρακτηριστεί από δημοσιογράφους της εποχής και από ανθρώπους του κινηματογράφου ως το "Χόλιγουντ" της Αθήνας, αλλά και ως πανεπιστήμιο κινηματογράφου. Τα εργαστήρια νοικιάζονταν και από άλλους παραγωγούς για την επεξεργασία των ταινιών τους, ενώ πολλοί έμαθαν και εξάσκησαν την ειδικότητά τους εκεί. Κυρίαρχο πρόσωπο στο "άντρο" της Χίου ήταν ο Φίνος, ο οποίος είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο για όλα. Το περίφημο τραπεζάκι στο φουαγιέ της Χίου, ήταν ο τόπος που γίνονταν όλες οι συναντήσεις.
Όσον αφορά στα στούντιο (πλατό) της εταιρίας, αρχικά χρησιμοποιούνταν τα πλατό στις Τρεις Γέφυρες. Τα πλατό αυτά βρίσκονταν στην οδό Λιοσίων και ονομάζονταν "Ατλαντίς". Είχαν πάρει την ονομασία αυτή, λόγω του ότι βρίσκονταν δίπλα στο παλιό εργοστάσιο τσιμέντων "Ατλαντίς", στην περιοχή Θυμαράκια. Όταν τα στούντιο στις Τρεις Γέφυρες κρίθηκαν πια ανεπαρκή για τις αυξανόμενες ανάγκες παραγωγής της εταιρίας, ο Φιλοποίμην Φίνος αποφάσισε να μεταφέρει τα στούντιο στους Αγίους Αναργύρους, στην περιοχή Μυκονιάτικα. Εκεί βρίσκονταν τα παλιά βουστάσια του Ιωάννη Μέρλα. Η ανακατασκευή τους κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια, μέχρις ότου το 1958, εγκαινιάστηκαν δύο πλατό (ένα μεγάλο και ένα μικρό), καθώς και αποθήκη, ξυλουργείο, καμαρίνια και ένας μεγάλος περίβολος που εξυπηρετούσε την δυνατότητα κατασκευής ντεκόρ πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταινία "Λόλα (1964)", στην οποία η Τρούμπα έχει κατασκευαστεί στον περίβολο των πλατό των Αγίων Αναργύρων. Τα στούντιο στους Αγίους Αναργύρους ήταν ό,τι καλύτερο για την εποχή. Οι Άγιοι Ανάργυροι, λόγω θέσης, ήταν μεν κοντά στον αστικό ιστό εξασφαλίζοντας εύκολη συγκοινωνιακή πρόσβαση στο κέντρο και στην επαρχία, ήταν όμως ταυτόχρονα απομονωμένοι. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα ήταν, επιπλέον, ότι διέθεταν μεγάλη ποικιλία από φυσικά πλάνα για εξωτερικά γυρίσματα: ανθοκήπια, ελαιώνες, περιβόλια, σιδηροδρομικές γραμμές, παραδοσιακά και επιβλητικά κτίσματα, γραφικά σοκάκια, ταβερνάκια. Το μεγαλύτερο μέρος των ταινιών της χρυσής περιόδου της "Φίνος Φιλμ" γυρίστηκε στα πλατό των Αγίων Αναργύρων. Όταν οι ταινίες ήταν πολλές και το γκρουπάρισμα δεν "έβγαινε", τότε χρησιμοποιούσαν και το στούντιο της "Ανζερβός" στην Φιλοθέη.
Στις 15 Απριλίου 1970, ένα μεγάλο όνειρο του Φίνου έγινε πραγματικότητα. Την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια των υπερσύγχρονων στούντιο της "Φίνος Φιλμ" στα Σπάτα. Τα εγκαίνια αυτά αποτέλεσαν μεγάλο πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα και παρέλασαν όλοι οι σημαντικοί άνθρωποι του εγχώριου κινηματογράφου: συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, παραγωγοί, δημοσιογράφοι, κριτικοί, οπερατέρ, κα. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Φίνος ήθελε να φτιάξει μια ελληνική "Cinecitta". Είχε άλλωστε στείλει αρχιτέκτονα και συνεργάτες στην Ιταλία για να αντλήσουν πληροφορίες για την κατασκευή των πλατό και σήμερα μπορεί κανείς να διακρίνει αρχιτεκτονικές ομοιότητες με τα πλατό της "Cinecitta". Τα νέα στούντιο αποτελούνταν από δύο μεγάλα stages και όλους τους αναγκαίους χώρους ενός αντίστοιχου συγκροτήματος. Τη δεκαετία του 1970, τα στούντιο στα Σπάτα θεωρούνταν από τα καλύτερα πλατό στην Ευρώπη. Τα στούντιο της "Φίνος Φιλμ" στα Σπάτα ακόμα και σήμερα συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα πλατό της χώρας.
Στις αρχές της δεκαετίας του '70, η μεγάλη άνθιση της τηλεόρασης στην Ελλάδα αφενός, καθώς και η αδυναμία του Φίνου να δημιουργήσει επιχειρηματικές συνεργασίες και να λειτουργήσει στο πνεύμα της νέας εποχής, προκάλεσαν μεγάλη κρίση στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή και κυρίως στην "Φίνος Φιλμ", η οποία χτυπήθηκε σοβαρά λόγω των μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων που είχε δημιουργήσει με τα νέα στούντιο στα Σπάτα. Με τον θάνατο του ιδρυτή της τον Ιανουάριο του 1977 σταμάτησε και η παραγωγή νέων ταινιών. Η τελευταία ταινία που παρήχθη ήταν "Ο Κυρ Γιώργης Εκπαιδεύεται" και στη συνέχεια η "Φίνος Φιλμ" επικεντρώθηκε κυρίως στην ενοικίαση των ταινιών της για την προβολή τους στην τηλεόραση και στην εκμετάλλευση των πλατό στα Σπάτα. Αυτές οι κινήσεις είχαν σαν σκοπό να αποπληρώσουν τα τεράστια χρέη της εταιρίας, το οποίο και τελικά επετεύχθη. Σε αυτό βοήθησε πολύ και η μεγάλη αναγνώριση που γνώρισε ο παλιός καλός Ελληνικός κινηματογράφος από τις αρχές της δεκαετίας του '90 και ύστερα.
Από το 2006, η "Φίνος Φιλμ" επέστρεψε στην παραγωγή και χρηματοδότηση ταινιών, με ταινίες όπως η "Uranya" και το remake του "Ο Ηλίας του 16ου (2008)".
Το καλοκαίρι του 2012, ύστερα από σχεδόν 60 χρόνια στην οδό Χίου 53, η "Φίνος Φιλμ" άφησε το κτήριο που νοίκιαζε επί σειρά ετών στο κέντρο της Αθήνας και μετακόμισε το Αρχείο της στα στούντιο της εταιρίας στα Σπάτα.
(Πηγές: www.finosfilm.com και http://el.wikipedia.org/wiki)
Στοιχεία εταιρίας:
Δικτυακός Τόπος: http://www.finosfilm.com
Trivia:
Συζητήστε για την εταιρία παραγωγής "Φίνος Φιλμ" στο Retromaniax.gr