Υπολοχαγός Νατάσσα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Υπολοχαγός Νατάσσα a.k.a. Lt. Natassa

Έτος: 1970

Πρεμιέρα: 21 Δεκεμβρίου 1970

Διάρκεια: 138'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος

Σενάριο: Νίκος Φώσκολος

Φωτογραφία: Δήμος Σακελλαρίου , Γιώργος Αρβανίτης (II) , Νίκος Γαρδέλης

Μουσική σύνθεση: Κώστας Καπνίσης

Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη (Νατάσσα Αρσένη) , Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Ορέστης Αρσένης) , Κώστας Καρράς (Μαξ Νόιτερ) , Σπύρος Καλογήρου (συνταγματάρχης) , Ελένη Ζαφειρίου (μητέρα Νατάσσας) , Κάκια Παναγιώτου ("Λίζα", μητέρα Μαξ) , Ανδρέας Φιλιππίδης (I) (πατέρας Νατάσσας) , Θάνος Γραμμένος , Λάμπρος Κοτσίρης , Νίκος Δενδρινός , Θόδωρος Ντόβας , Μαλαίνα Ανουσάκη (τυφλή μάντισσα) , Αγγέλα Καζακίδου , Ρένα Καλτσά , Τιτίκα Βλαχοπούλου , Αταλάντη Κλαπάκη , Κώστας Δάρρας , Χριστόφορος Ζήκας , Ντίνος Καρύδης , Νίκος Απέργης , Ερρίκος Κονταρίνης , Γιάννης Σαββαϊδης , Κώστας Σαββαϊδης , Νίκος Κικίλιας , Στέλιος Λιονάκης , Ντόντο Καντές , Γιώργος Χαραλαμπίδης , Γιάννης Χειμωνίδης , Στράτος Παχής , Γιώργος Καύκας , Τούλα Μπελίτσα , Κώστας Χατζόγλου , Λευτέρης Ελευθεριάδης , Θεόδωρος Γκλαβέρης , Γιάννης Κανδήλας , Κώστας Παύλου , Νίκος Παπαχρήστος , Χάρης Κεδίκος , Γ. Μπιλίρης , Α. Αρζόγκλου , Α. Λίβας , Γιώργος Νικολάου (I) , Νικ. Καρόλου , Π. Τζέρπος , Γιάννης Σιδηρόπουλος , Ηλίας Κατέβας

Περίληψη/Σχόλια: Έτος 1965. Η Νατάσσα Αρσένη (Αλίκη Βουγιουκλάκη) επισκέπτεται το Νταχάου, το μέρος όπου τη βρήκαν οι Αμερικανοί στο τέλος του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου. Επιστρέφει στην Ελλάδα και κατά τη διαδρομή του τρένου αναθυμάται. Πριν αρχίσει ο ελληνο-ιταλικός πόλεμος γνωρίζεται με τον Ορέστη (Δημήτρης Παπαμιχαήλ). Με την εισβολή των Γερμανών, ο Ορέστης που είναι αξιωματικός του ελληνικού στρατού φεύγει στη Μέση Ανατολή. Εκείνη τον ακολουθεί και...

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 751.117 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 87 ταινίες.

Πρόκειται για την Ελληνική ταινία που κρατάει το ρεκόρ του μεγαλύτερου αριθμού εισιτηρίων στην πρώτη προβολή της σε Αθήνα και περίχωρα.

Στο εξωτερικό η ταινία προβλήθηκε με τον τίτλο "Lt. Natassa". Στην "Υπολοχαγό Νατάσσα" η Αλίκη Βουγιουκλάκη οφείλει την απόκτηση των δικαιωμάτων από τους Βρετανούς παραγωγούς της παράστασης "Εβίτα", καθώς την είχαν δει σε προβολή της ταινίας από την Βρετανική τηλεόραση στις αρχές της δεκαετίας του '80 και τους είχε αρέσει.

Η αρχική έκδοση της ταινίας περιλάμβανε κάποιες ακόμα σκηνές, 14' περίπου σε διάρκεια (συνολικά 138') - κάποιες σκηνές στην έρημο όπου η Νατάσσα ψάχνει τον Ορέστη (στο 63' περίπου στη σημερινή κόπια) και αμέσως μετά μαζί πάνω σε καμήλες, κάποιες πρόσθετες σκηνές στα βασανιστήρια, καθώς και πιθανόν ολόκληρο το τραγούδι που τραγουδάει η Αλίκη στο θέατρο (στο 23' περίπου στη σημερινή κόπια). Οι σκηνές αυτές σήμερα δεν υπάρχουν στην ταινία.

Η πρώτη μετάδοση της ταινίας από την Ελληνική τηλεόραση έγινε την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 1977 στις 21:30 από την ΕΡΤ. Αυτή ήταν και η μοναδική φορά που η ταινία προβλήθηκε ολόκληρη στην τηλεόραση.

Επιπλέον, στη νέα ψηφιοποιημένη και αποκαταστημένη έκδοση της ταινίας, λείπουν ακόμα 5' περίπου - με το που τελειώνουν οι τίτλοι έναρξης της ταινίας (στο 5' περίπου), λείπει ολόκληρη η σκηνή που έρχονται να παραλάβουν τη Νατάσσα, να την οδηγήσουν στον σταθμό, να την ανεβάσουν στο τρένο, κοκ. Ως εκ τούτου, η διάρκεια της ταινίας μειώθηκε σταδιακά από τα 138' στα 124' και σήμερα στα 119'.

Η ιστορία της ταινίας, με την μορφή σινε-ρομάντσου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Ρομάντσο" για 20 εβδομάδες. Το σινε-ρομάντσο αυτό επαληθεύει την ύπαρξη των παραπάνω (σήμερα κομμένων) σκηνών στην ταινία.

Πρόκειται για την 35η ταινία που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη - ακολούθησε η ταινία "Σ' αγαπώ (1971)" η οποία γυρίστηκε το 1971.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Τα 5' της ταινίας στο ξεκίνημά της που σήμερα δεν υπάρχουν.