Ο θησαυρός του μακαρίτη

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ο θησαυρός του μακαρίτη

Έτος: 1959

Πρεμιέρα: 12 Οκτωβρίου 1959

Διάρκεια: 93'

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Νίκος Τσιφόρος

Σενάριο: Νίκος Τσιφόρος , Πολύβιος Βασιλειάδης

Φωτογραφία: Νίκος Δημόπουλος , Γιάννης Χατζόπουλος

Μουσική σύνθεση: Τάκης Μωράκης

Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ

Ηθοποιοί: Γεωργία Βασιλειάδου (Θεώνη Κανελοπιπερίδου) , Βασίλης Αυλωνίτης (Νεόκοσμος) , Νίκος Ρίζος (Στέλιος Προύσογλου) , Ξένια Καλογεροπούλου (Λουκία Κανελοπιπερίδου) , Γιώργος Λευτεριώτης (Βάσος) , Στέφανος Ληναίος (Ηρακλής) , Άντζελα Ζήλεια (Ντόλυ Ρόζα) , Νίκος Φέρμας (Θανάσης) , Νίκη Λινάρδου (Αγγέλα) , Γιάννης Βογιατζής (I) (δικηγόρος) , Γιάννης Φέρμης (Δημήτρης) , Ράλλης Αγγελίδης (γιατρός) , Ταϋγέτη (μέντιουμ) , Γιώργος Χριστοφορίδης (I) (κονφερασιέ) , Σοφία Κεφαλοπούλου (Ανθή) , Βελισσάριος Κοντογιάννης (πορτραίτο θείου Χαράλαμπου) , Γιάννης Σύλβας , Κώστας Φυσσούν (πελάτης βιβλιοπωλειου) , Πόπη Νικολαϊδου , Νίκος Μπράβος , Γοργώ Χρέλια (γραμματέας Νεόκοσμου)

Περίληψη/Σχόλια: Η Θεώνη και η ανιψιά της Λουκία βλέπουν ξενοίκιαστα τα δωμάτια του σπιτιού που κληρονόμησαν από τον άντρα της Θεώνης, και σκαρφίζονται ένα έξυπνο κόλπο για να τα νοικιάσουν. Γράφουν μερικές πλαστές διαθήκες του μακαρίτη, που αναφέρουν για ένα μεγάλο θησαυρό που είναι κρυμμένος κάπου μέσα στο σπίτι. Βάζουν από ένα αντίγραφο σε μερικά βιβλία και τα πουλάνε στον βιβλιοπώλη της γειτονιάς. Οι αγοραστές των βιβλίων, που βρίσκουν και διαβάζουν τις δήθεν διαθήκες, νοικιάζουν τα άδεια δωμάτια, προσδοκώντας να βρουν το θησαυρό. Θησαυρός βέβαια δεν υπάρχει, αλλά...

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 54.899 εισιτήρια. Ηρθε στην 13η θέση σε 52 ταινίες.

Η Νίκη Λινάρδου συμμετέχει ως "Μπέμπη Κούλα".

Η αρχική έκδοση της ταινίας περιλάμβανε μία τελευταία σκηνή, διάρκειας 45 δευτερολέπτων περίπου, η οποία σήμερα δεν υπάρχει στην ταινία. Στην σκηνή αυτή, μετά το ρύζι που πετάει ο Χαράλαμπος (πορτραίτο), βλέπαμε τους οκτώ βασικούς πρωταγωνιστές της ταινίας να βγαίνουν από ένα κατάστημα με είδη γάμου. Ενώ όλοι στρίβουν δεξιά μόλις βγουν, ο Αυλωνίτης στρίβει αριστερά για να ξεφύγει, αλλά η Βασιλειάδου, χρησιμοποιώντας ένα στεφάνι ως λάσο, τον πιάνει και "τον επαναφέρει στην τάξη". Η τελευταία φορά που προβλήθηκε η τελευταία σκηνή της ταινίας ήταν την δεκαετία του '90 στην τηλεόραση.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Η τελευταία σκηνή της ταινίας που σήμερα δεν υπάρχει