Οι κυρίες της αυλής

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Οι κυρίες της αυλής

Έτος: 1966

Πρεμιέρα: 9 Απριλίου 1966

Διάρκεια: 105'

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος

Συγγραφέας: Δημήτρης Γιαννουκάκης

Σενάριο: Δημήτρης Γιαννουκάκης

Φωτογραφία: Νίκος Δημόπουλος

Μουσική σύνθεση: Μίμης Πλέσσας

Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ

Ηθοποιοί: Ντίνος Ηλιόπουλος (Πίπης Καθιστός) , Αλέκος Αλεξανδράκης (Νίκος Αλεξίου) , Διονύσης Παπαγιαννόπουλος (Νώντας Μπόσικος) , Νόρα Βαλσάμη (Άννα Μπόσικου) , Ελένη Προκοπίου (Νίτσα) , Φλωρέτα Ζάννα (Μελίτα Κομνηνού) , Μαίρη Λαλοπούλου (Ελένη Καθιστού) , Κώστας Πρέκας (Τάσος) , Αντιγόνη Κουκούλη (Πόπη) , Κατερίνα Γιουλάκη (Παρασκευή) , Τάσος Γιαννόπουλος (I) (μέλος συγκροτήματος) , Μπάμπης Ανθόπουλος (μέλος συγκροτήματος) , Θάνος Παπαδόπουλος (μέλος συγκροτήματος) , Νάσος Κατακουζηνός , Εβίτα Ηλιοπούλου , Δημήτρης Μπισλάνης (ιδιοκτήτης νυκτερινού κέντρου) , Νίκος Τσούκας (βοηθός ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου) , Τζων Στάκας (Αμερικάνος) , Παναγιώτης Καραβουσάνος (κουμπάρος, περιπτεράς) , Υβόνη Βλαδίμηρου , Γιάννης Φύριος , Στράτος Παχής (γιατρός)

Περίληψη/Σχόλια: Ένας φουκαράς ζωγράφος που είναι μονίμως άφραγκος, ο Πίπης, μετακομίζει αναγκαστικά σε ένα μικρότερο δωμάτιο μιας μεγάλης αυλής, επειδή δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιο στην σπιτονοικοκυρά του, την κυρα-Παρασκευή. Όλοι οι συγκάτοικοι τον βοηθάνε όσο μπορούν, γιατί είναι ο άνθρωπος που με τα χωρατά και το κέφι του τούς διασκεδάζει. Στο διαμέρισμα του Πίπη έρχεται ο Νίκος που είναι ερωτευμένος με μια αινιγματική γυναίκα, τη Μελίτα, η οποία περιμένει την επιστροφή του άντρα της από το ανατολικό μπλοκ. Στο μεταξύ, η καθημερινότητα όλο και παρουσιάζει κάποιο μικρογεγονός με ήρωα έναν από τους συγκάτοικους της αυλής. Η όμορφη κόρη του Νώντα του οργανοπαίκτη, η Αννούλα, ερωτεύεται τον Νίκο, και μια φιλόδοξη χορεύτρια, η Νίτσα, καταφέρνει να πείσει τον Πίπη να τη βοηθήσει στις εμφανίσεις της σε ένα νάιτ κλαμπ. Μετά από μια σειρά κωμικών επεισοδίων, επέρχονται ανατροπές σε πολλά πεδία: ο Τάσος, που ήταν ερωτευμένος με την Αννούλα, καταλήγει να παντρευτεί τη Νίτσα, και ο Νίκος ξεχνά τη Μελίτα στη ζεστή αγκαλιά της Αννούλας.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1965-1966 και έκοψε 338.081 εισιτήρια. Ήρθε στην 10η θέση σε 101 ταινίες. Πρόκειται για κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου, του Δημήτρη Γιαννουκάκη, "Το Έκτο Πάτωμα".Ο Ντίνος Ηλιόπουλος εμφανίζεται στη ταινία με τη μόλις δύο ετών κόρη του Εβίτα.

Ο Νίκος Τσούκας, στο ρόλο του βοηθού του ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου, αναγράφεται στους τίτλους ως "Κώστας Τσούκας". Ο Στράτος Παχής στο ρόλο του γιατρού δεν αναγράφεται στους τίτλους.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr