Το αμαξάκι

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Το αμαξάκι

Έτος: 1957

Πρεμιέρα: 4 Φεβρουαρίου 1957

Διάρκεια: 106'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος

Σενάριο: Ιάκωβος Καμπανέλλης , Νίκος Κιούσης

Φωτογραφία: Ντίνος Κατσουρίδης

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ

Ηθοποιοί: Ορέστης Μακρής , Αντιγόνη Βαλάκου , Βασίλης Αυλωνίτης , Χριστίνα Καλογερίκου , Γεωργία Βασιλειάδου , Στέφανος Στρατηγός , Παντελής Ζερβός , Γιάννης Ιωαννίδης (I) , Ερρίκος Κονταρίνης , Κώστας Παπαχρήστος , Στέλιος Παπαδάκης (I) , Γιώργος Τσιτσόπουλος , Γιάννης Μαυρογένης (I) , Βελισσάριος Κοντογιάννης , Αίας Τριάντης , Γιάννης Μπέρτος , Γιώργος Βουλγαρίδης , Τζούλια Μπούκα , Μαρίκα Μαυροπούλου , Βασίλης Διαμαντόπουλος , Θ.Δημητρίου (τραγούδι)

Περίληψη/Σχόλια: Ο κυρ-Ανέστης, ένας γέρος αμαξάς, δεν θέλει να αλλάξει επάγγελμα σε μια εποχή που το αυτοκίνητο κυριαρχεί ολοένα και περισσότερο. Ζει μαζί με μια ορφανή κοπέλα, την Αννούλα, που ήταν η αγαπημένη του μοναχογιού του Νίκου, ο οποίος όμως αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει και να ξενιτευτεί. Ο κυρ-Ανέστης αναγκάζεται να ξεπουλήσει την άμαξα και με πόνο καρδιάς βγαίνει στους δρόμους για να πουλήσει τσιγάρα με μια βαλιτσούλα, αλλά δεν το αντέχει τελικά. Συντρίβεται και το νήμα της ζωής του κόβεται για πάντα. Ωστόσο η ζωή συνεχίζεται, ο Νίκος επιστρέφει στην Αννούλα και παντρεύονται. Μαζί θα επισκεφτούν το νεκροταφείο για να αποχαιρετήσουν τον γέρο αμαξά που έφυγε πικραμένος...

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1956-1957 και έκοψε 138.620 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 30 ταινίες. Η ταινία ήταν η επίσημη συμμετοχή της Ελλάδας στο Φεστιβάλ κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι το 1958.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr