Aliki My Love

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Aliki My Love a.k.a. Αλίκη a.k.a. Aliki Mi Amor

Έτος: 1963

Πρεμιέρα: 10 Ιουνίου 1963

Διάρκεια: 100'

Έγχρωμη: Όχι

Είδος: Αισθηματική

Σκηνοθεσία: Rudolph Mate

Συγγραφέας: George St. George

Σενάριο: George St. George

Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς

Σκηνικά: Μάρκος Ζέρβας

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Παραγωγός: Rudolph Mate , George St. George

Εταιρία παραγωγής: Φίνος Φιλμ , Aquarius Film

Εισιτήρια πρώτης προβολής: 235.890

Κινηματογραφική σεζόν: 1963-1964

Κατάταξη στη σεζόν (σε σύνολο ταινιών): 14/92

Ημερομηνία πρώτης προβολής στην TV: 1 Ιανουαρίου 2023 (Star)

Περίληψη/Σχόλια: Ο Barry, ένας φουκαράς πλέι μπόι, προσδοκά να πλουτίσει με την κληρονομιά του εκατομμυριούχου αποθανόντος θείου του Plato Karakis, βασιλιά της σάλτσας για χάμπουργκερ στις ΗΠΑ, αλλά ο δικηγόρος του Karakis, Richard Caraway, τον πληροφορεί ότι το μυστικό της σάλτσας χάθηκε μαζί με τον θείο του και ότι δεν υπάρχει τίποτα κληρονομήσιμο, εκτός από ένα νησάκι στο Αιγαίο που το λένε Ευτυχία, απ' όπου καταγόταν ο θείος του. Επειδή για το νησί ενδιαφέρεται ένας Έλληνας ξενοδόχος, ο Αρτέμιος Παστρούδης, ο οποίος σχεδιάζει να το κάνει τουριστικό θέρετρο, οι δύο άνδρες έρχονται εσπευσμένα στην Ελλάδα για να τακτοποιήσουν την πώληση. Στην Ευτυχία τους υποδέχονται η Άννα, σύζυγος του εκλιπόντος δημάρχου του νησιού και η όμορφη κόρη της Αλίκη, που είναι η δασκάλα του νησιού. Οι δύο γυναίκες είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την εγκατάσταση ξένων στο νησί, καθώς και την τουριστική αξιοποίησή του. Η ομορφιά και η χάρη της Αλίκης σαγηνεύουν τον Barry, ο δε Richard σκλαβώνεται από την υπέροχη μαγειρική της Άννας.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σεζόν 1963-1964 και έκοψε 235.890 εισιτήρια. Ήρθε στην 14η θέση ανάμεσα σε 92 ταινίες.

Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν το 1962 και έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο με καθυστέρηση στις 10 Ιουνίου 1963. Στην Ελλάδα, η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση, στις 23 Μαρτίου 1964.

Στο εξωτερικό η ταινία προβλήθηκε με τον τίτλο "Aliki My Love", στην Ελλάδα με τον τίτλο "Αλίκη" και σε Ισπανόφωνες χώρες με τον τίτλο "Aliki Mi Amor".

Η ταινία είναι Αγγλικής και Ελληνικής παραγωγής και η γλώσσα αυτής, Αγγλική & Ελληνική.

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο έργο του George St. George, "The Tales of Ios".

Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο ξένες ταινίες της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Η δεύτερη ήταν το "Siralardaki Heyecanlar" το 1963.

Μετά την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία της ταινίας "Μανταλένα" στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Αλίκη είχε στο νου της το ξεκίνημα μιας διεθνούς καριέρας. Η ταινία πραγματοποιήθηκε με προτροπή της Αλίκης Βουγιουκλάκη στον Φιλοποίμενα Φίνο με αυτόν τον σκοπό και είχε ένα βασικό κοινό σημείο με την "Μανταλένα" -η Αλίκη ήταν και πάλι η νησιωτοπούλα με το μαύρο μαντήλι. Πέρα από το διαφορετικό σενάριο, η βασική διαφορά με την "Μανταλένα" ήταν στους ξένους συμπρωταγωνιστές και στην Αγγλική γλώσσα για την προώθηση της ταινίας στην ξένη αγορά.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Ίο, όπου οι τεχνικοί και το καστ είχαν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα, κυρίως λόγω των ιδιοτροπιών του ξένου σκηνοθέτη της.

Ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε στην ταινία 9.000.000 δραχμές, πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή, έχοντας εντάξει στην ταινία ανθρώπους από το εξωτερικό, όπως ο Αυστρο-Ούγγρος σκηνοθέτης του Hollywood, Rudolph Maté, ο οποίος ήταν προηγουμένως επιτυχημένος διευθυντής φωτογραφίας με ταινίες όπως η "Τζίλντα" ("Gilda") ('46) στο ενεργητικό του και ηθοποιοί όπως ο Βρετανός Wilfrid Hyde-White, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός δύο χρόνια μετά ως Colonel Pickering στην ταινία "Ωραία μου Κυρία" ("My Fair Lady") το 1964 και ο Βρετανός Jess Conrad. Λαμπρές πρεμιέρες επίσης διοργανώθηκαν για την ταινία από τον Φίνο στο Λονδίνο και την Αθήνα. Στο εξωτερικό, τη διανομή της ταινίας ανέλαβε η "Lionex Films", η οποία είχε έδρα τη Νέα Υόρκη. Δυστυχώς όμως η ταινία δεν είχε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία στο εξωτερικό αλλά ούτε και στην Ελλάδα και επομένως δε σηματοδότησε την έναρξη μιας διεθνούς καριέρας για την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Σύμφωνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην εκπομπή "Ενώπιος Ενωπίω" τον Ιανουάριο του 1993, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Rudolph Maté, είπε για την ίδια ότι "η Αλίκη είναι το εκφραστικότερο πρόσωπο που έχω συναντήσει στον κινηματογράφο". Σύμφωνα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ίδια εκπομπή, "η ταινία δεν τράβηξε, διότι επιχείρησαν να κάνουν μια αντιγραφή της "Μανταλένας".

Η ταινία κέρδισε το βραβείο παραγωγής του Συμβουλίου Κινηματογράφου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Η ιστορία της ταινίας, με την μορφή σινε-ρομάντσου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Θησαυρός" για 19 εβδομάδες.

Λέγεται ότι ο Φιλοποίμην Φίνος, μετά την πρώτη προβολή της, δεν επιθυμούσε να ξαναπροβληθεί ποτέ η ταινία αυτή και για τον λόγο αυτό παρέμεινε για πολλά χρόνια κλειδωμένη στο Αρχείο της "Φίνος Φιλμ".

Η Φίνος Φιλμ αποφάσισε την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση της ταινίας μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και ψηφιοποίησης των υπολοίπων ταινιών της.

Για τον παραπάνω λόγο της απαγόρευσης επανα-προβολής της ταινίας από τον Φ. Φίνο, η ταινία δεν είχε προβληθεί ποτέ στην Ελληνική τηλεόραση και δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ σε βίντεο ή DVD μέχρι το τέλος του 2022.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελληνική τηλεόραση την Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023 από το STAR.

Η ταινία ήταν συμπαραγωγή της "Φίνος Φιλμ", της "Aquarius Film" και του Rudolph Mate. Η διανομή και εκμετάλλευσή της (πνευματικά δικαιώματα) ανήκουν στην "Φίνος Φιλμ".

Περισσότερες πληροφορίες στο site της εταιρίας: https://finosfilm.com/portfolio-items/aliki

Η ταινία σώζεται στο Αρχείο της "Φίνος Φιλμ".

Η ταινία έχει ψηφιοποιηθεί (έχει γίνει ψηφιακή επεξεργασία - HD) από την "Φίνος Φιλμ".

Πρόκειται για την 18η ταινία που γύρισε η Αλίκη Βουγιουκλάκη - ακολούθησε η ταινία "Ταξίδι", η οποία γυρίστηκε επίσης το 1962.

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη (Αλίκη) , Jess Conrad (Barry Wilson) , Wilfrid Hyde-White (Richard Caraway) , Katherine Kath (Άννα, μητέρα Αλίκης) , Πάρις Αλεξάντερ (Αρτέμιος Παστρούδης) , Roland George , Γιάννης Πάρντος , Βάσος Ανδρονίδης , Κώστας Ναός , Θάνος Παπαδόπουλος , Βασίλης Μαυρομάτης , Θάνος Σουγιούλ , Άσπα Νακοπούλου

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr