Η Κραυγή των Λύκων

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Η κραυγή των λύκων a.k.a. Οι μεγιστάνες a.k.a. The wolves' cry

Έτος: 1981

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κοινωνική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Δευτέρα

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 5 Ιανουαρίου 1981

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 26 Οκτωβρίου 1981

Κύκλοι επεισοδίων: 2

Αριθμός επεισοδίων: 39

Διάρκεια επεισοδίου: 50'

Έγχρωμη: Ναι

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Εταιρία παραγωγής: Indeco Production LTD

Παραγωγός: Ρήσος Κυριακίδης

Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος , Γκρεγκ Τάλλας , Δάφνη Τζαφέρη

Σενάριο: Νίκος Φώσκολος

Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Πιτσιλαδής

Ερμηνευτής τραγουδιού τίτλων: Μαρία Αλιφέρη

Φωτογραφία: Άρης Σοφοτάσιος

Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκις , Προκόπης Μερτύρης

Ηθοποιοί: Μαρία Αλιφέρη (Τερέζα Φραντζή Ρίχτερ) , Γιάννης Βόγλης (Άρης Ρίχτερ) , Γιάννης Αργύρης (Θεοφύλακτος Ρίχτερ, πατέρας) , Τάκης Χρυσικάκος (Χριστόφορος Ρίχτερ) , Πέπη Μεταλλείδου (Μάρθα Ρίχτερ) , Όλγα Τουρνάκη (Φόνη Κυριακάκη, οικονόμος) , Ντίνος Καρύδης (Ντένης Ρίχτερ) , Μαρία Ιωαννίδου (Δήμητρα Δαμβέργη/Θεοδώρου, βοηθός Τερέζας) , Χρήστος Πάρλας (Τάσος Μαρκάκης, συνήγορος των Ρίχτερ) , Λευτέρης Βουρνάς (Αλέξανδρος (Αλέξης) Ρίχτερ) , Μίτση Κωνσταντάρα (Πελαγία, μαγείρισσα) , Ανέστης Βλάχος (Ευστάθιος Παπασταματίου ("Σώστης")) , Τάσος Λαμπράκος (Βάσος Λαμπράτος, σοφέρ/Τάσος Βεκίρης) , Στέφανος Ζολώτας (Στέφανος Στεργίου, βοηθός Τερέζας) , Μάρθα Κουμπάρου (Σοφία, καμαριέρα) , Έλενα Αλεξοπούλου (Άννα, καμαριέρα) , Ειρήνη Κουμαριανού (μητέρα Στέφανου) , Σάσα Καστούρα (Μίνα, φίλη Σώστη) , Χρήστος Κωνσταντόπουλος (γιατρός Βαλλίδης) , Δημήτρης Ζακυνθινός (ανακριτής) , Νίκος Σκιαδάς (εισαγγελέας) , Σόφη Ζαννίνου (Ματούλα Κουφού ("Μάνια Αυγέρη")) , Γιώργος Χριστοδούλου (I) (Μαξ (Δημήτρης) Χάλερ) , Κώστας Παληός (Περικλής Πρεβερίκιος, πρόεδρος δικαστηρίου) , Κώστας Τσιάνος (εισαγγελέας Ντενογιάννης) , Ντόρα Χατζηγιάννη , Μάρκος Λεζές (Σίφης) , Δήμητρα Σερεμέτη (Ευγενία Βεσιρτζή-Τάλμποτ, φίλη των Ρίχτερ) , Γιώργος Κυριακίδης (ενωμοτάρχης) , Γιάννης Τρακάδας , Μαριαλένα Κάρμπουρη , Χρυσάνθη Κορνηλίου , Πάνος Πανόπουλος , Ελπίδα Μαζαράκη , Κυριάκος Κατριβάνος , Γιάννης Χειμωνίδης , Ματίλντα Δημητρίου , Δημήτρης Μπάνος , Κώστας Κοντογιάννης , Ανδρέας Γαλανόπουλος


Επαναλήψεις: 1982 (ΡΙΚ) , 1983 (SBS0/28) , 1985 (SBS0/28) , 1992 (ΡΙΚ2) , 1993 (Κρήτη TV) , 1996 (Hellenic TV) , 1996 (Ο Λόγος) , 1996 (TRT) , 1996 (Κρήτη TV) , 1997 (Ωμέγα TV)

Περίληψη/Σχόλια: Αθήνα 1979. Η Ελληνοβαυαρέζικη οικογένεια του Θεοφύλακτου Ρίχτερ, ένα πάμπλουτο, πανίσχυρο και αρπακτικό "τζάκι" που κρατάει από τα χρόνια του Όθωνα, περιμένει με κάποια ανεξήγητη ανησυχία την επιστροφή της Τερέζας Ρίχτερ, γυναίκας του τρίτου γιου της οικογένειας Χριστόφορου.

Η Τερέζα είχε τραυματιστεί βαριά στο κεφάλι και είχε χάσει το φως και τη μνήμη της, όταν στη διάρκεια μιας βίαιης απεργίας, το τεράστιο βιομηχανικό συγκρότημα εκρηκτικών υλών του πεθερού της είχε τιναχθεί στον αέρα. Τώρα επιστρέφει από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του κόσμου, χωρίς καμία βελτίωση. Είναι τυφλή και πάσχει από αμνησία. Υποφέρει όμως και από μετατραυματικές κρίσεις...

1ος κύκλος: Η Κραυγή των Λύκων (5/1/1981-10/8/1981)

2ος κύκλος: Η Λεωφόρος των τύψεων (17/8/1981-26/10/1981)

Περίληψη 1oυ κύκλου:
Ο 1ος κύκλος επεισοδίων (28 επ.) αποτελείται από 2 ενότητες (τα πρώτα 13 επεισόδια και τα επόμενα 15). Η υπόθεση του 1ου κύκλου επεισοδίων επικεντρώνεται στη σχέση της Τερέζας Ρίχτερ (Μαρία Αλιφέρη) με την οικογένεια του συζύγου της. Η 1η ενότητα του 1ου κύκλου περιβάλλεται από μία ατμόσφαιρα μυστηρίου και ερωτηματικών και εκτυλίσσεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο επιβλητικό και σκοτεινό σπίτι των Ρίχτερ, το οποίο κρύβει πολλά μυστικά πίσω από τις κλειστές του πόρτες. Η 1η ενότητα του 1ου κύκλου επεισοδίων ολοκληρώνεται (13ο επεισόδιο, 13/4/1981) με την επίλυση του μυστηρίου της ανατίναξης του βιομηχανικού συγκροτήματος των Ρίχτερ. Η 2η ενότητα του 1ου κύκλου (14ο επεισόδιο, 4/5/1981) συνεχίζει την ιστορία της 1ης ενότητας και επικεντρώνεται στην προετοιμασία για τη δίκη και στην εκδίκαση της υπόθεσης (η οποία ξεκινάει στο 24ο επεισόδιο, 13/7/1981). Η 2η ενότητα ολοκληρώνεται (28ο επεισόδιο, 10/8/1981) με το τέλος της εκδίκασης της υπόθεσης.

Περίληψη 2oυ κύκλου:
Λόγω της τεράστιας επιτυχίας της σειράς κατά την προβολή των επεισοδίων του 1ου κύκλου, η ΥΕΝΕΔ συμφώνησε να προχωρήσει σε ανάθεση 2ου κύκλου επεισοδίων. Ο αρχικός προγραμματισμός για τον 2ο κύκλο ήταν να γυριστούν 24 επεισόδια, αλλά τελικά ο κύκλος ολοκληρώθηκε πρόωρα στα 11 επεισόδια, λόγω της αλλαγής της ηγεσίας του καναλιού. Ο 2ος κύκλος επεισοδίων (11 επεισόδια) είχε την ονομασία "Η Λεωφόρος των τύψεων" και επικεντρωνόταν σε μία νέα αστυνομική/δραματική ιστορία, με επίκεντρο την Τερέζα Ρίχτερ και όχι πλέον ολόκληρη την οικογένεια των Ρίχτερ (ξεκινώντας από το 29ο επεισόδιο, 17/8/1981). Ο 2ος κύκλος ολοκληρώνεται (39ο επεισόδιο, 26/10/1981) με την επίλυση της νέας αυτής υπόθεσης, αλλά δίνεται παράλληλα και ένα συνολικό "κλείσιμο" στη σειρά.

Trivia: Η "θρυλική", έγχρωμη, σειρά του Νίκου Φώσκολου με την Μαρία Αλιφέρη την περίοδο που μεσουρανούσε στην Ελληνική τηλεόραση. "Η Κραυγή των Λύκων" προβαλλόταν την ίδια περίοδο με τα τηλεπαιχνίδια "Τα τετράγωνα των αστέρων (1980)" και "Κάνε ότι κάνω (1980)" τα οποία παρουσίαζε η δημοφιλής ηθοποιός. Και τα τρία αυτά προγράμματα εναλλάσσονταν στην κορυφή του πίνακα θεαματικότητας κάθε εβδομάδα.
- Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Νίκος Φώσκολος είχε ξεκινήσει να γράφει την πλοκή και για μία τρίτη αστυνομική/δραματική ιστορία που θα επικεντρωνόταν πάλι στην Τερέζα Ρίχτερ, τα γυρίσματα της οποίας δεν έγιναν τελικά ποτέ.
- Αλλαγές στο καστ της "Κραυγής των Λύκων":

Ο Ντίνος Καρύδης (Ντένης Ρίχτερ) αποχώρησε από τη σειρά στο τέλος της 1ης ενότητας του 1ου κύκλου επεισοδίων, ενώ στη 2η ενότητα του 1ου κύκλου (14ο επεισόδιο) προστέθηκαν αρκετοί ηθοποιοί, όπως ο Λευτέρης Βουρνάς (Αλέξανδρος Ρίχτερ, ξάδερφος των Ρίχτερ) και ο Χρήστος Πάρλας (Τάσος Μαρκάκης, συνήγορος των Ρίχτερ).

Στον 2ο κύκλο έγιναν σημαντικές αλλαγές στο καστ: Ο Τάκης Χρυσικάκος (Χριστόφορος Ρίχτερ) ήταν απών κατά το μεγαλύτερο μέρος του, εμφανιζόμενος για τελευταία φορά στο 30ο επεισόδιο της σειράς. Από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας των Ρίχτερ, μόνο η Πέπη Μεταλλείδου (Μάρθα Ρίχτερ) εξακολουθεί να εμφανίζεται σε αρκετά επεισόδια του 2ου κύκλου, ενώ ο Γιάννης Αργύρης (Θεοφύλακτος Ρίχτερ) επανεμφανίζεται στο 37ο και στο 39ο επεισόδιο. Ο Γιάννης Βόγλης (Άρης Ρίχτερ), όπως και ο Λευτέρης Βουρνάς (Αλέξανδρος Ρίχτερ) δεν εμφανίζονται καθόλου στον 2ο κύκλο επεισοδίων. Απούσες επίσης από τον 2ο κύκλο είναι και η Όλγα Τουρνάκη και η Μίτση Κωνσταντάρα. Από την άλλη μεριά, προστίθενται στο καστ του 2ου κύκλου η Σόφη Ζαννίνου και ο Γιώργος Χριστοδούλου (I).
- Στο soundtrack της σειράς που κυκλοφόρησε συμμετείχε η Μαρία Αλιφέρη. Τα τραγούδια τα οποία περιλαμβάνει το soundtrack της σειράς είναι τα εξής:

1. Βρέχει απόψε (4:31) (Μαρία Αλιφέρη - η μουσική των τίτλων της σειράς από το 14ο επ. και έπειτα)

2. Ζωγράφιζες την ομορφιά (3:16) (Μαρία Αλιφέρη)

3. Η κραυγή των λύκων (3:07) (ορχηστρικό - ακούγεται σε πολλά επεισόδια της σειράς)

4. Μείνε κοντά μου (3:54) (ορχηστρικό)

5. Όταν οι καρδιές μιλούν (5:26) (ορχηστρικό - ακούγεται σε πολλά επεισόδια της σειράς)

6. Ήταν φθινόπωρο (3:14) (Μαρία Αλιφέρη)

7. Δεν υπάρχει άλλη λέξη (2:07) (Μαρία Αλιφέρη)

8. Μοναξιά (4:32) (ορχηστρικό - η μουσική των τίτλων της σειράς στα πρώτα 13 επεισόδια του 1ου κύκλου)

9. Αξέχαστη αγάπη (1:49) (Μαρία Αλιφέρη)

10. Μείνε κοντά μου (4:01) (ορχηστρικό)
- Πρόκειται για το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν 1980-1981.
- Ενώ είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό, η σειρά κατηγορήθηκε από τους κριτικούς.
- Η τελευταία δουλειά του Νίκου Φώσκολου για την τηλεόραση, πριν από την τηλεοπτική σειρά "Η λάμψη" του 1991.
- Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
- Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Αντίγραφα της σειράς δόθηκαν για προβολή στο ΡΙΚ και στο SBS0/28 της Αυστραλίας το 1982 και το 1983 αντίστοιχα. Επομένως, η σειρά αρχικά αρχειοθετήθηκε, αλλά εν τέλει σβήστηκε από το Αρχείο της ΕΡΤ.
- Η σειρά προβλήθηκε το 1983 και το 1985 στην Αυστραλία από το "SBS0/28" με Αγγλικούς υπότιτλους με τον τίτλο "The Wolves' Cry". Συγκεκριμένα, το 1983, η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται από το SBS την Τετάρτη 1 Ιουνίου 1983 και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 1984. Η σειρά προβλήθηκε για δεύτερη φορά από το SBS από την Τρίτη 7 Μαΐου 1985 μέχρι την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 1985.
- Η σειρά έχει επαναπροβληθεί τα τελευταία χρόνια: (1) τουλάχιστον δύο φορές επίσημα στην Κυπριακή τηλεόραση - συγκεκριμένα, η μία ήταν το 1992 από το ΡΙΚ2 και η δεύτερη το 1996 στο κανάλι Ο Λόγος, (2) καθημερινά το φθινόπωρο/χειμώνα του 1993 (4 Οκτωβρίου 1993-31 Ιανουαρίου 1994) και ξανά το 1996 από τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV ως "Η Κραυγή των Λύκων", (3) τα Σαββατοκύριακα του 1996 από το "Hellenic TV" (Ελληνικός τηλεοπτικός σταθμός του Λονδίνου) ως "Η Κραυγή των Λύκων", (4) το 1996 από το TRT (τοπικός τηλεοπτικός σταθμός της Λάρισας) και (5) το καλοκαίρι του 1997 από το Ωμέγα TV (τοπικός τηλεοπτικός σταθμός της Θεσσαλονίκης) με την ονομασία "Οι μεγιστάνες".

Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Τίτλοι έναρξης 1ης ενότητας 1ου κύκλου (με το ορχηστρικό μουσικό θέμα "Η Κραυγή των Λύκων" από το soundtrack) & σκηνές από τη σειρά.


Απόσπασμα από τους τίτλους έναρξης της 1ης ενότητας του 1ου κύκλου και 2 αποσπάσματα (η γνωριμία της Τερέζας με τον Χριστόφορο από το 1ο επεισόδιο και η κρίση της Τερέζας από το τέλος του 2ου επεισοδίου).