...Και Συ Χτενίζεσαι

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1973

Θεατρικός τίτλος: ...Και Συ Χτενίζεσαι

Είδος: Επιθεώρηση

Θέατρο: Άλσος Παγκρατίου

Θίασος: Ελεύθερο Θέατρο

Περίοδοι παραστάσεων: Καλοκαίρι 1973

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία:

Συγγραφέας: Κώστας Μουρσελάς , Μποστ , Γιώργος Σκούρτης

Σκηνικά: Χρόνης Μπότσογλου

Κοστούμια: Χρόνης Μπότσογλου

Μουσική σύνθεση: Λουκιανός Κηλαηδόνης

Ηθοποιοί: Κώστας Αρζόγλου , Ντίνος Λύρας , Υβόννη Μαλτέζου , Νένα Μεντή , Άννα Παναγιωτοπούλου , Γιώργος Σαμπάνης , Νίκος Σκυλοδήμος , Σμαράγδα Σμυρναίου , Κώστας Στυλιάρης , Σταμάτης Φασουλής , Μίμης Χρυσομάλλης , Λεωνίδας ντε Πιάν (χορογραφίες)


Σχόλια/Πλοκή:

Trivia: Αυτό που κάνει το Ελεύθερο Θέατρο με το "... Και Συ Χτενίζεσαι" είναι να ανατρέψει μερικούς πολύ βασικούς κανόνες της Επιθεώρησης, που σχετίζονταν με τους ρόλους του επιχειρηματία-παραγωγού, του βασικού πρωταγωνιστή (ο σταρ της παράστασης), των υπολοίπων δευτεραγωνιστών ηθοποιών, που εποφθαλμιούν τον σταρ και θέλουν να πάρουν τη θέση του, και βεβαίως με την έννοια του κέρδους.

Τα νούμερα της επιθεώρησης ήταν δέκα οκτώ (μαζί με την έναρξη και το φινάλε).

"Ο τροχονόμος που... πτώχυνε κι εκρεμάστη απ’ το λαιμό" και η "Μικρά Ασία", ανήκαν στον Μποστ, με το δεύτερο να θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία της παράστασης.

"Διαδόσεις... διαδόσεις", "Εσύ το παίζεις;", "Παξ Αμερικάνα" του Γιώργου Σκούρτη.

Υπήρχαν, επίσης, δύο κείμενα του Κώστα Μουρσελά («Φαυλοκράτες», «Το συμβούλιο συνεδριάζει»), που θα λογοκρίνονταν στο σύνολό τους και καμιά δεκαριά της ομάδας του Ελεύθερου Θεάτρου, όπως «Το “τελευταίο ταγκό” στο Κουρδιστάν» (με προφανή αναφορά στη γνωστή ταινία του Bernardo Bertolucci «Το Τελευταίο Ταγκό στο Παρίσι», που τότε απασχολούσε), «Οι πλύστρες της Πορτογαλίας» (που έβγαζαν όλα τα άπλυτα στη φόρα), «Ο πάμπτωχος» (εκεί όπου ένας πλούσιος λέει τι θα έκανε... αν ήτανε φτωχός – αναφορά και στο γνωστό τραγούδι της εποχής «Αν ήμουν πλούσιος»), «Η Σοφία» (εκεί όπου μια γυναίκα μιλάει για την ιστορία της ζωής της – με επιρροή από «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή, που είχε ήδη κάνει δεύτερη και τρίτη έκδοση, αρχίζοντας έντονα κι αυτό να ενδιαφέρει), το «Κάτι μέσα μου έχει μείνει» (με αναφορές στα παλιά νούμερα και τραγούδια της Επιθεώρησης), το «Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις παραμύθια», που επίσης θα πετσοκοβόταν από τη λογοκρισία κ.λπ.

Η επιθεώρηση συνεχίστηκε στο Άλσος Παγκρατίου μέχρι και τις 23 Σεπτεμβρίου 1973 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Θέατρο Χατζώκου στη Θεσσαλονίκη από 28 Σεπτεμβρίου 1973, και για ένα μήνα,

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "...Και Συ Χτενίζεσαι" στο Retromaniax.gr