Το φιόρο του Λεβάντε (1980)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Το φιόρο του Λεβάντε

Έτος: 1980

Είδος: Κωμωδία

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 24 Μαρτίου 1980

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου

Συγγραφέας: Γρηγόριος Ξενόπουλος

Μουσική σύνθεση: Γρηγόρης Γρηγορίου

Ηθοποιοί: Χρήστος Δακτυλίδης (Βάλδης) , Ρένα Βενιέρη (Ροζαλία) , Καίτη Γρηγοράτου (Πηνελόπη) , Άννα Αδριανού (Βιργινία) , Ελένη Ζαφειρίου (γιαγιά) , Γιώργος Γεωγλερής (Νιόνιος) , Μαίρη Σαουσοπούλου (Κατερίνα) , Αγαπητός Μανδαλιός (Τάκης) , Δημήτρης Γιαννόπουλος (Χαρίλαος) , Γιώργος Σαπανίδης (Λάζαρος) , Θάλεια Παπάζογλου (Λιλή)

Σκηνικά: Γιάννης Κύρου

Κοστούμια: Γιάννης Κύρου

Επαναλήψεις: 1980 (ΕΡΤ) , 1981 (ΕΡΤ) , 2011 (ΕΤ1) , 2012 (ΕΤ1) , 2013 (ΕΤ1)

Σχόλια/Πλοκή: Τετραπέρατος Ζακυνθινός, πανέξυπνος, αθώος, γαλίφης και καταφερτζής, πολυμήχανος, όλα τα φέρνει βόλτα, όλα τα παλεύει, εκτός από το φόβο του για τους σεισμούς! «Πολύ κούνια αφέντη, πολύ κούνια! Όλο σκόρσο και σπαβέντο!». Έτσι, μία ωραία πρωία, ...αφήνει τη μάνα του και τη Ζάκυνθο που λατρεύει, παίρνει την κιθάρα του που λατρεύει επίσης, και να σου τον στην Αθήνα. Επιστάτης στον κύριο Βάλδη. Ο κύριος Βάλδης, δικηγόρος με καριέρα, με γυναίκα, με πεθερά, με ερωμένη, με δύο κόρες και επίδοξους γαμπρούς να μπαινοβγαίνουν μες στο σπίτι, τάχαμου πως θέλουν να το νοικιάσουν, ένα χάος! Και ποιος θα βάλει τάξη στο χάος; Μα ο Νιόνιος φυσικά! Που στην αρχή όλοι τον «κογιονάρουνε» αλλά με τον καιρό, με ψέματα, με αλήθειες και κόλπα χίλια δύο, κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του. Τους γίνεται απαραίτητος! Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τον Νιόνιο! Από επιστάτης, «αφέντης»! Έλα όμως που αρχίζει να του λείπει η «Ζακυθούλα» του όλο και πιο πολύ, και δεν αντέχει άλλο τη βουή «τση Αθήνας»;

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 15 Δεκεμβρίου 1980 και στις 19 Οκτωβρίου 1981 στα πλαίσια της εκπομπής, ενώ προβλήθηκε έκτακτα στις 27 Μαρτίου 2011, λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Προβλήθηκε και πάλι από την εκπομπή "Το θέατρο στην ΕΡΤ" το Σάββατο 14 Απριλίου 2012.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Μάρτιο του 2011 (92ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr