Στέλλα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Στέλλα a.k.a. Stella

Έτος: 1955

Πρεμιέρα: 4 Απριλίου 1955

Διάρκεια: 100'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κακογιάννης

Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης

Σενάριο: Μιχάλης Κακογιάννης

Φωτογραφία: Κώστας Θεοδωρίδης

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Εταιρία παραγωγής: Μήλας Φιλμ

Ηθοποιοί: Μελίνα Μερκούρη (Στέλλα) , Γιώργος Φούντας (Μίλτος) , Αλέκος Αλεξανδράκης , Βούλα Ζουμπουλάκη , Κώστας Κακκαβάς , Διονύσης Παπαγιαννόπουλος , Τασσώ Καββαδία , Χριστίνα Καλογερίκου , Σοφία Βέμπο , Νίκος Φέρμας , Νίτσα Παππά , Χρυσούλα Πατεράκη , Γ. Πομώνης

Περίληψη/Σχόλια: Η Στέλλα είναι τραγουδίστρια στο κέντρο Παράδεισος, που διευθύνει η Μαρία και έχει δεσμό με τον Αλέκο, γόνο πλούσιας οικογένειας. Για μια ακόμη φορά, αυτή θα είναι που θα θέσει τέρμα στο δεσμό τους, πριν έρθει η φθορά. Ο Αλέκος θα σκοτωθεί σε ένα ατύχημα. Η Στέλλα αρχικά θα αποφύγει την στενή πολιορκία του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Μίλτου. Αργότερα θα υποκύψει στη γοητεία του. Όμως θα θέσει τους δικούς της όρους προκειμένου να συνεχιστεί η σχέση τους.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1955-1956 και έκοψε 134.142 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 24 ταινίες. Αντλεί στοιχεία από την "Κάρμεν", αλλά εμπνεύστηκε κυρίως από το ερωτικό δράμα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, "Η Στέλλα με τα Κόκκινα Γάντια".

Οι κριτικοί της εποχής διαφώνησαν πάνω στην θετική ή αρνητική όψη της ταινίας, όμως όλοι παραδέχτηκαν την ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη.

Η χαρακτηριστική σκηνή της ταινίας, με την ηρωίδα να πέφτει νεκρή στην αγκαλιά του αγαπημένου της, αποτελεί μια από τις πιο διαχρονικές και συγκλονιστικές στιγμές του ελληνικού κινηματογράφου.

Η ταινία ανήκει, πλέον, στην εταιρία παραγωγής "Καραγιάννης-Καρατζόπουλος".

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Διάφορες σκηνές απ' τη "Στέλλα".