Παιδί της πιάτσας

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Παιδί της πιάτσας

Έτος: 1961

Διάρκεια: 88'

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Απόστολος Τεγόπουλος , Κώστας Χατζηχρήστος

Συγγραφέας: Ilya Ilf , Yevgeny Petrov

Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης (απόδοση κειμένου)

Φωτογραφία: Δημήτρης Καράμπελας

Μουσική σύνθεση: Λυκούργος Μαρκέας

Παραγωγός: Νίκος Σαμπατάκος

Ηθοποιοί: Κώστας Χατζηχρήστος (Μίμης Φακής) , Τάκης Χριστοφορίδης (Πέτρος Μπεζές) , Στέλλα Στρατηγού (Λένα Μπεζέ, αδελφή Πέτρου) , Ντόλυ Φλίσκο (Ουρανία) , Πόπη Μέγγουλα (γιαγιά) , Νότα Παρούση (φιλενάδα Μίμη) , Κατερίνα Γώγου (Λιλίκα) , Λιάνα Ορφανού (Πέγκυ) , Αθηνά Τζιμούλη (προϊσταμένη) , Σταύρος Παράβας (Σταύρος, πιανίστας) , Γιώργος Λουκάκης (ψυχίατρος) , Κώστας Μεντής (Λουκιανός) , Περικλής Χριστοφορίδης (θείος Μίμη) , Νίκος Φέρμας (παλιατζής) , Κώστας Μποζώνης , Στέφανος Στρατηγός , Γιάννης Γκιωνάκης

Περίληψη/Σχόλια: Ένας άνεργος άντρας (Κώστας Χατζηχρήστος), που ρέπει προς τις ατελείωτες διασκεδάσεις, απομυζεί οικονομικά τον θείο του (Περικλής Χριστοφορίδης), προκειμένου να ικανοποιεί τις επιθυμίες του. Η απελπισία του, όταν ο θείος του αποφασίζει να σταματήσει τις οικονομικές παροχές, θα τον οδηγήσει στο να πουλήσει κάποια έπιπλα του σπιτιού. Πουλά τέσσερις πολυθρόνες και στη συνέχεια μαθαίνει ότι σε μια από αυτές υπήρχαν κρυμμένα τα πολύτιμα κοσμήματα της θείας του. Ψάχνει απεγνωσμένα να τις βρει και να τις πάρει πίσω, όμως ανακαλύπτει μόνο τις τρεις, και σ’ αυτές δεν υπάρχει ίχνος από κοσμήματα. Προκειμένου να βρει την τέταρτη και τυχερή, της οποίας τα ίχνη αγνοούνται παντελώς, δέχεται να συνεταιριστεί με ένα φίλο του (Τάκης Χριστοφορίδης). Μεταμορφώνεται σε οργανωμένο, εξαιρετικά συνεπή και εργατικό άνθρωπο, ερωτεύεται την αδελφή του συνεταίρου του (Στέλλα Στρατηγού) και ανακαλύπτει ότι η τέταρτη πολυθρόνα ήταν στην κατοχή του θείου του, ο οποίος έστησε όλη αυτή την ιστορία για να τον συνετίσει και να τον δραστηριοποιήσει.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1961-1962 και έκοψε 28.321 εισιτήρια. Ήρθε στην 23η θέση σε 68 ταινίες.

Ο Γιώργος Λουκάκης αναγράφεται στους τίτλους ως "Γιώργος Δουκάκης".

Πρόκειται για απόδοση του σατιρικού μυθιστορήματος "The Twelve Chairs" ("Dvenadtsat Stulyev"). Το ίδιο ισχύει για την ταινία του 1971 "Αγάπησα μια... πολυθρόνα" ('71), επίσης σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr