Αγάπησα μια... πολυθρόνα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Αγάπησα μια... πολυθρόνα

Έτος: 1971

Διάρκεια: 92'

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Ντίνος Δημόπουλος

Συγγραφέας: Ilya Ilf , Yevgeny Petrov

Σενάριο: Λάκης Μιχαηλίδης (απόδοση κειμένου)

Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλειάδης (ΙΙ)

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Χατζηνάσιος

Εταιρία παραγωγής: Καραγιάννης-Καρατζόπουλος

Ηθοποιοί: Κώστας Βουτσάς (Γρηγόρης) , Ελένη Ερήμου (Καίτη) , Σταύρος Ξενίδης , Γιώργος Μοσχίδης , Κατερίνα Γιουλάκη , Μαρία Φωκά (θεία) , Νικήτας Πλατής , Αθηνόδωρος Προύσαλης , Μπάμπης Ανθόπουλος , Γιώργος Παπαζήσης , Τιτίκα Στασινοπούλου , Κώστας Φυσσούν , Κώστας Παληός , Ηλίας Καπετανίδης , Νίκος Πασχαλίδης , Γιώργος Τζιφός , Θάνος Γραμμένος , Αλέκος Ζαρταλούδης , Κώστας Φατούρος , Νίκος Σπυριδωνάκος , Γιώργος Μεσσάλας , Φέφη Μπαλλή , Στ.Χριστοφορίδης , Γρηγόρης Δεκάκης , Πάνος Νικολακόπουλος , Έρρικα Μπρόγερ , Μαργαρίτα Μπρόγερ , Βίκυ Μοσχολιού (τραγούδι) , Γιώργος Γεωργιάδης (I) (τραγούδι)

Περίληψη/Σχόλια: Ο Γρηγόρης αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Η θεία του, μια γριά, τσιγκούνα, είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει στον κόσμο, αλλά του έχει δηλώσει ότι θα τον βοηθήσει μόνο μετά θάνατον. Ο Γρηγόρης θέλει να αγοράσει μισό ταξί. Είναι το όνειρο του. Η κοπέλα που αγαπά, η Καίτη, φτωχή και αυτή, δεν έχει να πληρώσει το νοίκι του σπιτιού. Ο Γρηγόρης βρίσκεται σε αδιέξοδο. Για να βοηθήσει το κορίτσι του αναγκάζεται να πουλήσει τη μοναδική προσωπική του περιουσία, τις τέσσερις βελούδινες πολυθρόνες του. Με τα χρήματα αυτά πληρώνει το νοίκι της Καίτης. Όταν πεθαίνει η θεία του, μαθαίνει από την διαθήκη της ότι μέσα σε μια από τις τέσσερις πολυθρόνες, που πούλησε, η μακαρίτισσα είχε κρύψει ένα κουτί με διαμαντικά, που το αφήνει κληρονομιά στον Γρηγόρη. Τώρα ο Γρηγόρης πρέπει να βρει τη σωστή πολυθρόνα, πριν τρελαθεί...

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και έκοψε 232.049 εισιτήρια. Ήρθε στην 19η θέση σε 87 ταινίες.

Πρόκειται για απόδοση του σατιρικού μυθιστορήματος "The Twelve Chairs" ("Dvenadtsat Stulyev"). Το ίδιο ισχύει για την ταινία του 1961 "Παιδί της πιάτσας" ('61), επίσης σε σενάριο Λάκη Μιχαηλίδη.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr