Ο Καπιταλιστής

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Ο Καπιταλιστής

Έτος: 1982

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κοινωνική

Κανάλι: ΕΡΤ

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 12

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Μορφή εγγραφής ταινίας: Φιλμ

Εταιρία παραγωγής: Πάντας TV

Παραγωγός: Μάκης Πάντας

Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίδης

Συγγραφέας: Αντώνης Σιμιτζής

Σενάριο: Γιώργος Χασάπογλου

Μουσική σύνθεση: Βασίλης Δημητρίου

Σκηνικά: Τάσος Ζωγράφος

Ηθοποιοί: Γιώργος Μιχαλακόπουλος (Γιάννης Μπαστούνης (Καπιταλιστής)) , Σπύρος Κωνσταντόπουλος (δήμαρχος) , Γιώργος Κυρίτσης , Νίκος Κάπιος (ιδιοκτήτης ξενοδοχείου) , Πηνελόπη Πιτσούλη (Φωτεινή) , Τάσος Πεζιρκιανίδης (Παναγιώτης) , Ντίνα Κώνστα , Άννα Γεραλή , Τάκης Χρυσούλης (Θόδωρος) , Ντίνος Δουλγεράκης (Γιώργος (ανάπηρος ζητιάνος)) , Χρήστος Τσάγκας , Μάρθα Κουμπάρου , Γιώργος Σαπανίδης , Μενέλαος Ντάφλος , Γιώργος Νικολαϊδης (I)

Περίληψη/Σχόλια: Από το βιβλίο του Γιώργου Δάμπαση "Την Εποχή της Τηλεόρασης" (Εκδόσεις "Καστανιώτη", 2002): "Η σειρά περιέγραφε τη δράση ενός μεσήλικα, του Γιάννη Μπαστούνη, ο οποίος πάει να εγκατασταθεί σε μια μικρή επαρχιακή πόλη έχοντας στο μυαλό του ένα παράξενο σχέδιο, που θα βάλει τους κατοίκους της σε διάφορες περιπέτειες. Μοιράζει λεφτά, δημιουργεί αναπτυξιακά κίνητρα, επεμβαίνει στον μέχρι τότε τρόπο ζωής των ανθρώπων, με σκοπό να τον αλλάξει. Για όλα αυτά βέβαια ζητάει κάποια ανταλλάγματα, φτάνοντας μέχρι και στην εξαγορά συνειδήσεων. Καμιά δυσκολία στο έργο του. Οι άνθρωποι είναι φτωχοί σ' αυτή την πόλη, υποφέρουν, έχουν ανάγκη τα λεφτά που τους δίνει. Είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι τους ζητήσει. Ξεθαρρεύουν οικονομικά και εντελώς απερίσκεπτα ξανοίγονται σε αγορές, δημιουργούν χρέη, με τη σιγουριά ότι θα μπορέσουν ν' ανταποκριθούν, αφού κάθε Κυριακή ο Μπαστούνης το 'χει σύστημα να μοιράζει λεφτά. Όμως κάποτε σταματάει να μοιράζει. Και τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Για να βγάλουν τα χρέη τους, οι κάτοικοι θα πρέπει να δουλέψουν πολύ πιο σκληρά απ'ότι δούλευαν μέχρι τώρα. Ο Μπαστούνης έχει τη δύναμη να τους πάρει όλους στη δούλεψή του. Έχει τον τρόπο να τους βάλει να ξεπουλήσουν ακόμα και τα κόκαλα των προγόνων τους...".

Trivia: Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ από την ΕΡΤ.
- Η σειρά "Ο Καπιταλιστής" ήταν μία από τις πρώτες αναθέσεις της νέας Διοίκησης της "ΕΡΤ" (Διευθυντής Προγράμματος: Βασίλης Βασιλικός) που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του 1981. Η σειρά γυρίστηκε και τα 12 επεισόδια της σειράς παραδόθηκαν ολοκληρωμένα στην ΕΡΤ το 1982. Σύμφωνα με την τότε Διοίκηση της "ΕΡΤ", το αποτέλεσμα δεν ήταν της αρεσκείας τους, με αποτέλεσμα η "ΕΡΤ" να αποφασίσει να μην προβάλει τη σειρά.

Αυτή η ανακοίνωση της Διοίκησης της ΕΡΤ ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την άποψη του σκηνοθέτη, αλλά και των συντελεστών της σειράς. Ο σκηνοθέτης της σειράς Γιώργος Πετρίδης, υπερασπιζόμενος το τελικό ποιοτικό αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής και θέλοντας να την παρουσιάσει στους κριτικούς της τηλεόρασης, διοργάνωσε μια press-conference με τους δημοσιογράφους και τους τηλεκριτικούς, στους οποίους έγινε η προβολή των 3 πρώτων επεισοδίων της σειράς. Οι κριτικές των δημοσιογράφων ήταν πολύ θετικές. Αυτή ήταν και η μόνη φορά που η αυτή η σειρά προβλήθηκε στο κοινό.
- Παρά το γεγονός ότι η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ, εντούτοις σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr