Οι προστάτες

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Οι προστάτες

Έτος: 1973

Πρεμιέρα: 29 Σεπτεμβρίου 1973

Διάρκεια: 100'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Παύλος Τάσιος

Σενάριο: Γιώργος Σκούρτης , Παύλος Τάσιος

Φωτογραφία: Κώστας Νάστος

Μουσική σύνθεση: Μιχάλης Γρηγορίου

Παραγωγός: Παύλος Τάσιος

Ηθοποιοί: Νικήτας Τσακίρογλου (Φώτης Ράλλης) , Μάνος Κατράκης (Πέτρος Ράλλης) , Ζωρζ Σαρρή , Μαργαρίτα Λαμπρινού (Σοφία Ράλλη) , Όλγα Τουρνάκη , Γιώργος Μοσχίδης , Γιώργος Μπαλλής , Λεωνίδας Μπρατάκος , Βασίλης Μπουγιουκλάκης , Γιώργος Ζορμπάς , Κώστας Τσιάνος , Γιώργος Μιχαλάκης , Τάσος Λέρτας , Ρένα Βενιέρη , Βαγγέλης Εμμανουήλ , Λάμπρος Κοτσίρης , Καίτη Πηλίδη , Κίμων Σπαθόπουλος , Θωμάς Χαλβατζής , Γιώργος Ζαϊφίδης

Περίληψη/Σχόλια: Ο ζωγράφος Παρθένης έρχεται στην Ελλάδα από τη Γαλλία φέρνοντας νέες ιδέες για την τέχνη του. Κοντράρεται για αυτό το λόγο με την αρτηριοσκληρωτική κάστα των κλασικών ζωγράφων της εποχής του και βάλλεται από όλες τις πλευρές. Αντιστέκεται όσο μπορεί αλλά δεν αντέχει, γιατί τα εμπόδια μπαίνουν ακόμα και από την ίδια του την οικογένεια. Τον κατηγορούν για τρελό. Αντιδρά με μια πρωτότυπη διαμαρτυρία. Κτίζει τα παράθυρα του σπιτιού του και απομονώνεται από τον έξω κόσμο. Ζει μέσα στη φυλακή του, αυτός, η γυναίκα του και η κόρη του, Σοφία, για είκοσι χρόνια και δημιουργεί ένα ολόκληρο μύθο γύρω από το μυστήριο του σπιτιού με τα κτισμένα παράθυρα.

Στοιχεία/Trivia: Πρόκειται για κινηματογραφική αναφορά στο τραγικό τέλος του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο "Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης" και προβλήθηκε τη σαιζόν 1973-1974 όπου έκοψε 1.144 εισιτήρια. Ήρθε στην τελευταία θέση σε 44 ταινίες.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr