Νόρα (1980)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Νόρα a.k.a Το κουκλόσπιτο

Έτος: 1980

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 7 Ιανουαρίου 1980

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Κωστής Μιχαηλίδης , Ελίνα Τανιμανίδη

Συγγραφέας: Henrik Ibsen

Σενάριο: Βάσος Δασκαλάκης (μετάφραση)

Ηθοποιοί: Αντιγόνη Βαλάκου (Νόρα Χέλμερ) , Μαρία Βασιλείου , Πάνος Κυριακόπουλος , Διονύσης Καλός (Τόρβαλντ) , Λίνα Λαμπράκη (Χριστίνα) , Στέλιος Καπάτος , Καίτη Μητροπούλου , Κοσμάς Ζαχάρωφ , Κέλλυ Σακάκου (παρουσίαση)

Επαναλήψεις: 2013 (ΕΤ1) , 2015 (Ν Plus)

Σχόλια/Πλοκή: Η Νόρα Χέλμερ, αφοσιωμένη σύζυγοs και μητέρα 3 παιδιών, πιστεύει ότι έχει έναν ευτυχισμένο γάμο με τον Τόρβαλντ, που την αντιμετωπίζει σαν την κούκλα του σπιτιού του. Όταν αυτός είχε αρρωστήσει βαριά, n Νόρα θεώρησε χρέος να του σώσει τη ζωή. Δανείστηκε κρυφά από έναν αδίστακτο τοκογλύφο ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για τη θεραπεία του. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να πλαστογραφήσει και την υπογραφή του πατέρα της. Όταν ο Τόρβαλντ προάγεται σε διευθυντή της Μετοχικής Τράπεζας, ο τοκογλύφος, που τυχαίνει να εργάζεται και αυτός εκεί, κινδυνεύει να απολυθεί. Για να παραμείνει στη θέση του, εκβιάζει τη Νόρα χρησιμοποιώντας το πλαστό γραμμάτιο. Την απειλεί με ατιμωτικές αποκαλύψεις αν δεν ασκήσει πίεση στον σύζυγό της για να αποτρέψει την απόλυσή του. Ο Τόρβαλντ δεν λαμβάνει υπόψη του τις επίμονες παρακλήσεις της γυναίκας του, ώσπου ανακαλύπτει ότι n Νόρα...

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε στη ζώνη "Το θέατρο της Δευτέρας" της ΝΕΡΙΤ plus την Δευτέρα 13 Απριλίου 2015.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr