Κιέριον

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Κιέριον

Έτος: 1968

Διάρκεια: 90'

Είδος: Αστυνομική

Σκηνοθεσία: Δήμος Θέος

Σενάριο: Δήμος Θέος , Κώστας Σφήκας

Φωτογραφία: Συράκος Δανάλης , Γιώργος Πανουσόπουλος

Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Μανιάτης

Παραγωγός: Δήμος Θέος , Γιώργος Παπαλιός

Ηθοποιοί: Ανέστης Βλάχος , Κώστας Σφήκας , Ελένη Θεοφίλου , Σταύρος Τορνές , Δήμος Σταρένιος , Έλλη Ξανθάκη , Γιάννης Φαφούτης , Σταύρος Κωνστανταράκος , Ιάσων Γιαννουλάκης , Παντελής Βούλγαρης , Νίκος Νικολαϊδης (I) , Τώνια Μαρκετάκη , Γιώργος Κατακουζηνός , Κώστας Φέρρης , Τιτίκα Βλαχοπούλου , Θόδωρος Αγγελόπουλος , Γρηγόρης Μασσαλάς

Περίληψη/Σχόλια: Ένας αριστερός δημοσιογράφος, ο Αίμος Βαγενάς, συλλαμβάνεται με την κατηγορία της συμμετοχής στη δολοφονία ενός Αμερικανού δημοσιογράφου. Η ενοχή του δεν αποδεικνύεται και αφήνεται προσωρινά ελεύθερος. Με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα αρχίζει να ερευνά την υπόθεση για την οποία κατηγορήθηκε, ενώ η αστυνομία κατασκευάζει έναν άλλο δολοφόνο, τον Εβραίο φοιτητή Ζαδίκ ο οποίος ακολούθως αυτοκτονεί στο κρατητήριο. Ο Βαγενάς προσπαθεί να πείσει κάποιους από τους μάρτυρες να καταθέσουν στον ανακριτή, αλλά η βασική μάρτυρας βρίσκεται επίσης δολοφονημένη, ενώ τα ερωτήματα γύρω από το έγκλημα μένουν αναπάντητα.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1974-1975 και έκοψε 6.887 εισιτήρια. Ήρθε στην 39η θέση σε 47 ταινίες. Η ταινία αναφέρεται στη γνωστή «υπόθεση Πολκ», τη σχετική με τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ ο οποίος είχε έρθει στην Ελλάδα για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και κατά μυστηριώδη τρόπο βρέθηκε δολοφονημένος.Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το χειμώνα του 1966 όμως με το ερχομό της χούντας το 1967 σταμάτησαν προσωρινά.Η ταινία μπήκε στην παρανομία και τα γυρίσματα συνεχίζονταν χωρίς άδεια , σε κάθε ευκαιρία, είτε με χρήματα που προσέφεραν φίλοι, είτε με εθελοντική προσφορά εργασίας των συνεργατών της. Τον Ιούλιο του 1968 η ταινία ολοκληρώθηκε και μια κόπια της "φυγαδεύτηκε" στο εξωτερικό και παίχτηκε στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Βενετίας.Στη μεταπολίτευση, χάρη στη χρηματική βοήθεια του εφοπλιστή Γιώργου Παπαλιού, έγιναν οι συμπληρωματικές λήψεις και η ταινία πήρε την τελική της μορφή, έτσι όπως προβλήθηκε στο πρώτο φεστιβάλ της μεταπολίτευσης, το φθινόπωρο του 1974.

Δυο βραβεία Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1974(καλύτερης ταινίας-πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη).

Τιμητική διάκριση Φεστιβάλ Βενετίας 1968.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr