Ιστορία μιας κάλπικης λίρας

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ιστορία μιας κάλπικης λίρας a.k.a. Η κάλπικη λίρα a.k.a. Κάλπικη λίρα

Έτος: 1955

Πρεμιέρα: 24 Ιανουαρίου 1955

Διάρκεια: 125'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζαβέλλας (I)

Σενάριο: Γιώργος Τζαβέλλας (I)

Φωτογραφία: Κώστας Θεοδωρίδης , Γιώργος Τσαούλης

Μουσική σύνθεση: Μάνος Χατζιδάκις

Εταιρία παραγωγής: Ανζερβός

Ηθοποιοί: Βασίλης Λογοθετίδης (Ανάργυρος Λαμπαρδόπουλος) , Ίλυα Λιβυκού (Φιφή) , Μίμης Φωτόπουλος (τυφλός ζητιάνος) , Σπεράντζα Βρανά (πόρνη) , Ορέστης Μακρής (Βασίλης Μαυρίδης) , Μαρία Καλαμιώτη (Φανίτσα) , Έλλη Λαμπέτη (Αλίκη) , Δημήτρης Χορν (Παύλος) , Αθανασία Μουστάκα , Λούλα Ιωαννίδου (αφηγητής-συγγραφέας) , Λέλα Πατρικίου , Άννα Ρούσσου , Δέσποινα Παναγιωτίδου , Πέρσα Βλάχου , Ταϋγέτη , Λαυρέντης Διανέλλος , Βαγγέλης Πρωτόπαππας (Ντίνος) , Γιώργος Βλαχόπουλος , Ζώρας Τσάπελης , Θάνος Τζενεράλης , Γιάννης Ιωαννίδης (I) , Βασίλης Αφεντάκης , Κώστας Πομώνης , Ράλλης Αγγελίδης , Νίκος Φέρμας , Μιχάλης Παπαδάκης , Γεράσιμος Λειβαδάς , Γιώργος Καρέτας , Γ. Κατοπόδης , Τάκης Παναγιωτόπουλος , Δημήτρης Μυράτ

Περίληψη/Σχόλια: Σπονδυλωτή ταινία όπου ο τελευταίος κάτοχος της κάλπικης λίρας αφηγείται την ιστορία της.

1η ιστορία: Κατασκευαστής της κάλπικης λίρας ήταν ο Ανάργυρος Λαμπαδόπουλος, χαράκτης στο επάγγελμα, τίμιος και φιλότιμος άνθρωπος που έπεσε θύμα του Ντίνου και της Φιφής και έδωσε όλες τις οικονομίες του για να αγοραστούν οι μηχανές παραχάραξης. Η πρώτη λίρα που κατασκεύασε δεν ξεγέλασε κανέναν, έτσι μη μπορώντας να τη δώσει πουθενά την ξεφορτώθηκε στον τυφλό ζητιάνο της γειτονιάς, που και αυτός με τη σειρά του προσπάθησε να ξεγελάσει μια πόρνη, αλλά η μοίρα το έφερε η λίρα να χαθεί.

2η ιστορία: Την κάλπικη λίρα βρήκε ένα ορφανό από πατέρα κοριτσάκι, που αντί να χαίρεται όπως τα άλλα παιδάκια τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων, πουλούσε λουλούδια για να βοηθήσει την άρρωστη μητέρα του. Η χαρά του κοριτσιού μετατρέπεται σε θλίψη όταν δεν μπορεί να δώσει την κάλπικη λίρα, αλλά στο τέλος θα την πάρει εν γνώσει του ο τσιγκούνης σπιτονοικοκύρης τους, θέλοντας να κάνει την μοναδική καλή πράξη της ζωής του.

3η ιστορία: Η κάλπικη λίρα γίνεται έτσι πρωτοχρονιάτικο φλουρί που το κερδίζει ένα φτωχό ζευγάρι. Ο άντρας, φτωχός και άσημος ζωγράφος, και η γυναίκα, πλουσιοκόριτσο που τα παράτησε όλα για να ζήσει την μποέμικη ζωή με τον άνθρωπο που αγαπάει. Ορκίζονται να μην την "χαλάσουν" ποτέ και τη βαφτίζουν σαν σύμβολο του έρωτά τους. Η φτώχεια και η εξαθλίωση όμως, διώχνουν την κοπέλα μακριά από τον νεαρό ζωγράφο. Όταν μετά από χρόνια συναντηθούν ξανά, εκείνη είναι παντρεμένη σε ένα συμβατικό γάμο, θα αντιληφθούν ότι η λίρα, το σύμβολο της αγάπης τους μπορεί να ήταν κάλπικη αλλά η αγάπη τους ήταν αληθινή.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία έκοψε 208.410 εισιτήρια. Ήρθε στην πρώτη θέση σε 14 ταινίες.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr