Επτά επί Θήβας (1983)

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Επτά επί Θήβας

Έτος: 1983

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 31 Ιανουαρίου 1983

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 88'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Οικονόμου (I) , Γιάννης Τσαρούχης

Ποίηση: Αισχύλος

Σενάριο: Γιάννης Τσαρούχης (μετάφραση έργου)

Ηθοποιοί: Γιώργος Ορφανός (Ετεοκλής) , Νίκος Ζαμπέτης (άγγελος Α') , Κίμων Ρηγόπουλος (άγγελος Β') , Αντιγόνη Αμανίτου (Αντιγόνη) , Μηνάς Κωνσταντόπουλος (κήρυκας) , Χρύσα Παπαϊωάννου (κορυφαία) , Ιουλία Βατικιώτη (χορός) , Αγγελική Λυμπεροπούλου (χορός) , Κατερίνα Ραζέλου (χορός) , Μαρία Σάββα (χορός) , Τζίνα Δράκου (χορός) , Τάνα Μεξή (χορός) , Παρή Κοραχάη (χορός) , Κυβέλη Μαλαμάτη (χορός) , Ματίνα Μόσχοβη (χορός) , Αναστασία Μπασά (χορός) , Αργυρώ Πιπίνη (χορός) , Κλαίρη Τσαλουχίδη (χορός)

Επαναλήψεις: 2012 (ΕΤ1)

Σχόλια/Πλοκή: Η ιστορία της τραγωδίας είναι βασισμένη στο μύθο των δίδυμων γιων του Οιδίποδα και της Ιοκάστης, Ετεοκλή και Πολυνείκη. Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε το θρόνο στους δύο γιους του. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη. Η πολεμική αυτή σύγκρουση κατέληξε με νίκη των Θηβαίων, αλλά και το θάνατο των δύο διεκδικητών του θρόνου.

Trivia: Μαγνητοσκοπημένη παράσταση από το Θέατρο Μοσχοποδίου της Θήβας, όπου παρουσιάστηκε σε έξι συνεχείς παραστάσεις το 1982 (Πρεμιέρα: 28 Αυγούστου 1982. Τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς στην Ελευσίνα και στο θέατρο Λυκαβηττού). Προλογίζει ο Γιάννης Τσαρούχης. Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Προβλήθηκε και πάλι από την εκπομπή "Το θέατρο στην ΕΡΤ" το Σάββατο 21 Ιουλίου 2012.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Νοέμβριο του 2009 (23ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr