Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής

Από retroDB
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεταινίας: Ελένη Σκούρα: Η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής

Έτος: 1990

Κανάλι: ΕΤ1

Διάρκεια: 29'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Εταιρία παραγωγής: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) , Παπαδάκης-Χρονόπουλος

Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος

Σενάριο: Αλέξανδρος Κακαβάς

Φωτογραφία: Πλάτων Ανδρονίδης , Αλέκος Πέννας

Ηθοποιοί: Γιάννης Φέρτης (αφήγηση) , Ρένα Λάμψα , Κωνσταντίνος Καλλίας , Αλίκη Γιωτοπούλου Μαραγκοπούλου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χρήστος Χρυσικόπουλος

Περίληψη: Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο της πρώτης Ελληνίδας βουλευτή Ελένης Σκούρα, υποψήφιας με τον συνδυασμό του κόμματος του Ελληνικού Συναγερμού στη Θεσσαλονίκη, η οποία εκλέγεται στις αναπληρωματικές εκλογές της 18ης Ιανουαρίου 1953. Σύντομη παρουσίαση της εξέλιξης του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα αναφέρεται στον αγώνα των γυναικών για την εκπλήρωση του δικαιώματος ψήφου και την διεκδίκηση της πολιτικής ισότητας. Η ΕΛΕΝΗ ΣΚΟΥΡΑ καταθέτει την προσωπική της μαρτυρία για την είσοδό της στην πολιτική έχοντας προηγουμένως αναπτύξει κοινωνική και φιλανθρωπική δράση. Με συγκίνηση μεταφέρει μνήμες από τις αντιδράσεις του τότε πολιτικού κόσμου αλλά και του απλού λαού απέναντι στο θέμα της εκπροσώπησης των Ελληνίδων γυναικών στην πολιτική. Παρεμβάλλεται συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καλλία, διατελέσαντος "Υπουργού Παιδείας" της "Κυβέρνησης Παπάγου", ο οποίος μιλάει για τη νομοθετική κατοχύρωση των εκλογικών δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και για το θέμα της παρουσίας της Ελένης Σκούρα στην τότε πολιτική σκηνή.

Για το γυναικείο κίνημα μιλούν η Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, πρόεδρος της "Διεθνούς Ένωσης Γυναικών" και του "Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας" και η Ρένα Λάμψα, γενική γραμματέας "Ισότητας" του "Υπουργείου Προεδρίας".

Επαναλήψεις: 2012 (ΕΤ1)

Trivia: Πρόκειται για ταινία μικρού μήκους.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό αρχειακό υλικό και ακούγονται ηχητικά ντοκουμέντα-αποσπάσματα ομιλιών της Ελένης Σκούρα.

Συζητήστε για την τηλεταινία στο Retromaniax.gr