Γαλήνη (1958)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Γαλήνη

Έτος: 1958

Διάρκεια: 68'

Είδος: Κοινωνική

Σκηνοθεσία: Γκρέγκορι Μαρκόπουλος

Συγγραφέας: Ηλίας Βενέζης

Σενάριο: Γκρέγκορι Μαρκόπουλος

Φωτογραφία: Γκρέγκορι Μαρκόπουλος

Εταιρία παραγωγής: Σερένιτυ Φιλμ

Ηθοποιοί: Γιώργος Φούντας , Βύρων Πάλλης , Κώστας Μπαλαδήμας , Νόρμα Βαλλή , Κούλα Αγαγιώτου , Αθηνά Μιχαηλίδου , Μάκης Ρευματάς (αφηγητής) , Δημήτρης Μάρας , Ανδρέας Παντόπουλος , Λιλή Γιαννικάκη , Μαργαρίτα Γκούμα , Θάνος Βελούδιος , Τάκης Κάβουρας , Δημήτρης Στάμος

Περίληψη/Σχόλια: Ο γιατρός Δημήτρης Βελλής και η αρκετά νεότερη γυναίκα του Ειρήνη, που προέρχονται απ' τη Μικρά Ασία, εγκαθίστανται στην Ανάβυσσο, όπως και πολλοί άλλοι πρόσφυγες. Η Ειρήνη, αντί να καλλιεργήσει διατροφικά είδη –σιτηρά, αμπέλια ή κηπευτικά–, όπως συστήνει η κυβέρνηση, προτιμάει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια τριαντάφυλλων. Οι συγχωριανοί τους έχουν τα δικά τους προβλήματα: ο Φώτης Γλάρος, σκάβοντας μια μέρα το χωράφι του, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα αρχαίο άγαλμα, αλλά αποκρύπτει επιμελώς το γεγονός. Μια κυρία, που περιμένει εναγωνίως την επιστροφή του γιου της από το μέτωπο, μαθαίνει τη δυσάρεστη είδηση του θανάτου του. Ο Δημήτρης αισθάνεται ότι ο γάμος του έχει ναυαγήσει, και απ' την άλλη δεν μπορεί να συνεννοηθεί με τους άλλους Μικρασιάτες πρόσφυγες. Η Ειρήνη, νιώθοντας το αδιέξοδο, σε μια στιγμή απόγνωσης ξεριζώνει τις τριανταφυλλιές.

Trivia: Η ταινία είναι στην Αγγλική γλώσσα.

Ο Τζαίημς Πάρις είχε καλέσει τον νεαρό τότε Μαρκόπουλο απ' την Αμερική, για να σκηνοθετήσει την ταινία. Το αποτέλεσμα όμως της δουλειάς δεν ικανοποίησε τον νεαρό σκηνοθέτη ο οποίος και διέκοψε τη συνεργασία προς το τέλος των γυρισμάτων. Ο Πάρις έκανε κάποιες συμπληρωματικές λήψεις με τη συνδρομή του Γρηγόρη Γρηγορίου, ο οποίος ανέλαβε και το μοντάζ, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό, τουλάχιστον από εμπορική άποψη. Άλλωστε η ταινία δεν βγήκε ποτέ στις αίθουσες και ο Μαρκόπουλος δεν την αναγνώρισε ποτέ ως δική του ταινία.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr