Αναδυομένη

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Αναδυομένη

Έτος: 1978

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Αισθηματική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Παρασκευή

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 3 Νοεμβρίου 1978

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 16 Φεβρουαρίου 1979

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 16

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Έγχρωμη: Όχι

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Εταιρία παραγωγής: Mercurius

Παραγωγός: Θάνος Κάνιστρας

Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου , Νέστωρ Παβέλλας (τηλεσκηνοθεσία)

Συγγραφέας: Γρηγόριος Ξενόπουλος

Σενάριο: Σούλα Πιερράκου

Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Πιτσιλαδής

Φωτογραφία: Βασίλης Βασιλειάδης (ΙΙ)

Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκις

Ηθοποιοί: Νόρα Βαλσάμη (Κλέλια Λάντου) , Δάνης Κατρανίδης (Ντένης Μεμάρης) , Πάνος Χατζηκουτσέλης (Παύλος Μεμάρης) , Σπύρος Κωνσταντόπουλος (Κόντε Μεμάρης) , Καίτη Λαμπροπούλου (Κοντέσσα Μεμάρη) , Ανδρέας Φιλιππίδης (I) (Κόντε Μάρκος Λάντος (πατέρας Κλέλιας)) , Ναταλία Αλκαίου (Νένε (αρραβωνιαστικιά του Τζουάνε)) , Μαρούλα Ρώτα (Κοντέσσα Λάνταινα (γιαγιά Κλέλιας)) , Γιάννης Φύριος (φύλακας) , Αντώνης Αντύπας (αφηγητής) , Χάρης Παναγιώτου (Τζουάνες (υπηρέτης και βαρκάρης του κόντε Λάντου))


Κοστούμια: Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου

Επαναλήψεις: 1979 (ΡΙΚ) , 1980 (ΥΕΝΕΔ)

Περίληψη/Σχόλια: Στις αρχές του 20ού αιώνα, σε μια εξοχή της Ζακύνθου, εκεί που ενώνονται στεριά και θάλασσα, είναι χτισμένη μια μεγαλοπρεπής βίλα η οποία, επειδή μοιάζει σαν να ξεπροβάλλει μέσα από τα κύματα την ονόμασαν "Αναδυομένη". Εδώ έρχεται και περνά τα καλοκαίρια του ο κόντες Λάντος (Ανδρέας Φιλιππίδης) με τη μητέρα του (Μαρούλα Ρώτα) και την μοναχοκόρη του Κλέλια (Νόρα Βαλσάμη), την οποία υπεραγαπά. Η κοντεσίνα Κλέλια είναι μια πολύ όμορφη κοπέλα με παιδικό πρόσωπο και κορμί γυναίκας.

Ένα καλοκαίρι νοικιάζει την απέναντι βίλα για τις θερινές της διακοπές η οικογένεια Μεμάρη (Σπύρος Κωνσταντόπουλος - Καίτη Λαμπροπούλου) που έχει δυο αγόρια, τον Ντένη (Δάνης Κατρανίδης) και τον Παύλο (Πάνος Χατζηκουτσέλης). Και έτσι ξεκινάει ένα ερωτικό παιχνίδι με πρωταγωνιστές την γοητευτική Κλέλια από τη μία και τα δύο αδέλφια, Παύλο και Ντένη από την άλλη, οι οποίοι την ερωτεύονται με πάθος - ο καθένας με τον τρόπο του: ο Ντένης με ένα σαρκικό και επιθετικό έρωτα, ενώ ο Παύλος με ένα πιο ρομαντικό τρόπο. Και οι δύο διεκδικούν την Κλέλια χωρίς καμία ανησυχία ή τύψη για τις επιπτώσεις του ερωτικού κυνηγιού τους.

Η Κλέλια καλείται να διαλέξει ποιο από τα δύο αδέλφια θα είναι τελικά ο εκλεκτός της καρδιάς της. Ερωτοτροπεί και με τους δύο, αλλάζει αρκετές φορές γνώμη, αλλά τελικά αποφασίζει να παντρευτεί τον...

Καμία από τις δύο οικογένειες δεν μπορούσε να συλλογιστεί ότι εκείνο το καλοκαίρι στην εξοχή με τους εκδρομικούς περιπάτους στο βουνό και τις εύθυμες συζητήσεις θα κατέληγε σε τραγωδία αγάπης και ζήλιας. Μια τραγωδία που βάφτηκε σε χρώμα μπλε, όπως εκείνα τα μπλαβάκια του βουνού, τα όμορφα, χαριτωμένα αγριόκρινα που φυτρώνουν στα ακρογιάλια της "Αναδυομένης", κι από τότε αυτά τα λένε "κλαίλιες".

Trivia: Η τρίτη μεταφορά μυθιστορήματος του Γρηγορίου Ξενόπουλου στην Ελληνική τηλεόραση και η δεύτερη της ομάδας Ερρίκου Ανδρέου (σκηνοθεσία), Σούλας Πιερράκου (σενάριο) και Θάνου Κάνιστρα (παραγωγή).
- Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1978-1979.
- Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.
- Στο soundtrack της σειράς που κυκλοφόρησε συμμετείχε και η Νόρα Βαλσάμη,όπως και στο maxi single που προηγήθηκε.
- Προβλήθηκε μόνο μία φορά σε επανάληψη από την ΥΕΝΕΔ το καλοκαίρι του 1980. Συγκεκριμένα, το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε σε επανάληψη την Παρασκευή 11 Ιουλίου 1980 και η επανάληψη της σειράς ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 1980.
- Η σειρά προβλήθηκε το 1979 στην Κύπρο από το ΡΙΚ. Συγκεκριμένα, η σειρά ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1979.
- Η σειρά προβλήθηκε το 1980? στην Αυστραλία.
- Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Η σειρά διεγράφη από το Αρχείο έπειτα από την επανάληψή της που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 1980.
- Διασώζονται έγχρωμα πλάνα από τα γυρίσματα της σειράς, τα οποία προβλήθηκαν στην εκπομπή "Το σήριαλ των σήριαλ" (1991).

Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Τίτλοι έναρξης της σειράς