Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Ατρείδες»

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
image:ΑΤΡΕΙΔΕΣ_1979.jpg
image:ΑΤΡΕΙΔΕΣ_1979.jpg
</gallery>
</gallery>
{{TvTheater|
{{TvTheater|
Sname=Ατρείδες|
Sname=Ατρείδες|
Γραμμή 31: Γραμμή 30:
|a9=Βασίλης Παπακωνσταντίνου|ra9=τραγούδι
|a9=Βασίλης Παπακωνσταντίνου|ra9=τραγούδι


|com=Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το Θέατρο της Δευτέρας".
|com=Παράσταση που ανέβηκε από το «ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ» του Δημήτρη Ποταμίτη στο Θέατρο του Λυκαβηττού το 1979. Η παράσταση αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων που επιμελήθηκε ο Κώστας Μύρης από αποσπάσματα των τραγωδιών «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» και «Ορέστης» του Ευριπίδη. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει τα χορικά, των οποίων τη μουσική έχει συνθέσει ο Γιάννης Ζουγανέλης και τους στίχους έχει γράψει ο Κώστας Μύρης. Παρουσιάζεται η πορεία και η μοίρα της οικογένειας των Ατρειδών. Ο Αγαμέμνων θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια για να φύγουν οι Αχαιοί για την Τροία. Η μητέρα της Ιφιγένειας, Κλυταιμνήστρα, περιμένει τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει από την Τροία για να τον σκοτώσει και να τον εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης της. Ο Ορέστης και η Ηλέκτρα, παιδιά του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, σκοτώνουν τη μητέρα τους και τον εραστή της Αίγισθο, φονιάδες του πατέρα τους. Ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες, φτάνει στην Αθήνα και αθωώνεται για το φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον Άρειο Πάγο, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Μετά από εντολή της θεάς, ο Ορέστης πηγαίνει στη χώρα των Ταύρων, κλέβει το ξόανο της θεάς Αρτέμιδος και απελευθερώνει την αδερφή του Ιφιγένεια.


Παράσταση που ανέβηκε από το «ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ» του Δημήτρη Ποταμίτη στο Θέατρο του Λυκαβηττού το 1979. Η παράσταση αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων που επιμελήθηκε ο Κώστας Μύρης από αποσπάσματα των τραγωδιών «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» και «Ορέστης» του Ευριπίδη. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει τα χορικά, των οποίων τη μουσική έχει συνθέσει ο Γιάννης Ζουγανέλης και τους στίχους έχει γράψει ο Κώστας Μύρης. Παρουσιάζεται η πορεία και η μοίρα της οικογένειας των Ατρειδών. Ο Αγαμέμνων θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια για να φύγουν οι Αχαιοί για την Τροία. Η μητέρα της Ιφιγένειας, Κλυταιμνήστρα, περιμένει τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει από την Τροία για να τον σκοτώσει και να τον εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης της. Ο Ορέστης και η Ηλέκτρα, παιδιά του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, σκοτώνουν τη μητέρα τους και τον εραστή της Αίγισθο, φονιάδες του πατέρα τους. Ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες, φτάνει στην Αθήνα και αθωώνεται για το φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον Άρειο Πάγο, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Μετά από εντολή της θεάς, ο Ορέστης πηγαίνει στη χώρα των Ταύρων, κλέβει το ξόανο της θεάς Αρτέμιδος και απελευθερώνει την αδερφή του Ιφιγένεια.
|trivia=Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "<B>[[Το θέατρο της Δευτέρας]]</B>".


|trivia=Ο σεναριογράφος και ποιητής Κ.Χ. Μύρης (ψευδώνυμο) δεν είναι άλλος από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Εμφανίζεται και με τα δύο ονόματα στις ποιητικές του συλλογές και μεταφράσεις θεατρικών έργων.
Ο σεναριογράφος και ποιητής Κ.Χ. Μύρης (ψευδώνυμο) δεν είναι άλλος από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Εμφανίζεται και με τα δύο ονόματα στις ποιητικές του συλλογές και μεταφράσεις θεατρικών έργων.
}}
}}

Αναθεώρηση της 21:46, 19 Ιουνίου 2010

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ατρείδες

Έτος: 1979

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 12 Νοεμβρίου 1979

Κανάλι: ΕΡΤ

Διάρκεια: 121'

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ποταμίτης , Στέλιος Ράλλης

Συγγραφέας: Αισχύλος , Σοφοκλής , Ευριπίδης

Σενάριο: Κ.Χ. Μύρης , Δημήτρης Ποταμίτης , Άγγελος Τερζάκης (μετάφραση έργου) , Τάσος Ρούσσος (μετάφραση έργου)

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Ζουγανέλης

Σχόλια/Πλοκή: Παράσταση που ανέβηκε από το «ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ» του Δημήτρη Ποταμίτη στο Θέατρο του Λυκαβηττού το 1979. Η παράσταση αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων που επιμελήθηκε ο Κώστας Μύρης από αποσπάσματα των τραγωδιών «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» και «Ορέστης» του Ευριπίδη. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει τα χορικά, των οποίων τη μουσική έχει συνθέσει ο Γιάννης Ζουγανέλης και τους στίχους έχει γράψει ο Κώστας Μύρης. Παρουσιάζεται η πορεία και η μοίρα της οικογένειας των Ατρειδών. Ο Αγαμέμνων θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια για να φύγουν οι Αχαιοί για την Τροία. Η μητέρα της Ιφιγένειας, Κλυταιμνήστρα, περιμένει τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει από την Τροία για να τον σκοτώσει και να τον εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης της. Ο Ορέστης και η Ηλέκτρα, παιδιά του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, σκοτώνουν τη μητέρα τους και τον εραστή της Αίγισθο, φονιάδες του πατέρα τους. Ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες, φτάνει στην Αθήνα και αθωώνεται για το φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον Άρειο Πάγο, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Μετά από εντολή της θεάς, ο Ορέστης πηγαίνει στη χώρα των Ταύρων, κλέβει το ξόανο της θεάς Αρτέμιδος και απελευθερώνει την αδερφή του Ιφιγένεια.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας".

Ο σεναριογράφος και ποιητής Κ.Χ. Μύρης (ψευδώνυμο) δεν είναι άλλος από τον Κώστα Γεωργουσόπουλο. Εμφανίζεται και με τα δύο ονόματα στις ποιητικές του συλλογές και μεταφράσεις θεατρικών έργων.

Ηθοποιοί: Πίτσα Μπουρνόζου (Ηλέκτρα) , Κώστας Μεσάρης (Αίγισθος) , Νανά Νικολάου (Ιφιγένεια / Κασσάνδρα) , Λίλη Παπαγιάννη (Κλυταιμνήστρα) , Ανδρέας Φιλιππίδης (Αγαμέμνων / παιδαγωγός) , Γιάννης Στρατάκης (φρουρός /Πυλάδης) , Δημήτρης Ποταμίτης (Ορέστης) , Άννα Δημητριάδη , Βασίλης Παπακωνσταντίνου (τραγούδι)

Συζητήστε για την τηλεοπτική θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr