Ατρείδες

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ατρείδες

Έτος: 1979

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 12 Νοεμβρίου 1979

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 121'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ποταμίτης , Στέλιος Ράλλης

Ποίηση: Αισχύλος , Σοφοκλής , Ευριπίδης

Σενάριο: Κώστας Γεωργουσόπουλος , Δημήτρης Ποταμίτης , Άγγελος Τερζάκης (μετάφραση έργου) , Τάσος Ρούσσος (μετάφραση έργου)

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Ζουγανέλης

Ηθοποιοί: Πίτσα Μπουρνόζου (Ηλέκτρα) , Κώστας Μεσάρης (Αίγισθος) , Νανά Νικολάου (Ιφιγένεια/Κασσάνδρα) , Λίλη Παπαγιάννη (Κλυταιμνήστρα) , Ανδρέας Φιλιππίδης (I) (Αγαμέμνων/παιδαγωγός) , Γιάννης Στρατάκης (φρουρός/Πυλάδης) , Δημήτρης Ποταμίτης (Ορέστης) , Άννα Δημητριάδη , Βασίλης Παπακωνσταντίνου (τραγούδι)

Επαναλήψεις: 2010 (Σινέ+)

Σχόλια/Πλοκή: Παράσταση που ανέβηκε από το «ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ» του Δημήτρη Ποταμίτη στο Θέατρο του Λυκαβηττού το 1979. Η παράσταση αποτελείται από μια σύνθεση κειμένων που επιμελήθηκε ο Κώστας Μύρης από αποσπάσματα των τραγωδιών «Ορέστεια» του Αισχύλου, «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή «Ιφιγένεια η εν Αυλίδι», «Ιφιγένεια η εν Ταύροις» και «Ορέστης» του Ευριπίδη. Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύει τα χορικά, των οποίων τη μουσική έχει συνθέσει ο Γιάννης Ζουγανέλης και τους στίχους έχει γράψει ο Κώστας Μύρης. Παρουσιάζεται η πορεία και η μοίρα της οικογένειας των Ατρειδών. Ο Αγαμέμνων θυσιάζει την κόρη του Ιφιγένεια για να φύγουν οι Αχαιοί για την Τροία. Η μητέρα της Ιφιγένειας, Κλυταιμνήστρα, περιμένει τον Αγαμέμνονα να επιστρέψει από την Τροία για να τον σκοτώσει και να τον εκδικηθεί για τη θυσία της κόρης της. Ο Ορέστης και η Ηλέκτρα, παιδιά του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, σκοτώνουν τη μητέρα τους και τον εραστή της Αίγισθο, φονιάδες του πατέρα τους. Ο Ορέστης, κυνηγημένος από τις Ερινύες, φτάνει στην Αθήνα και αθωώνεται για το φόνο της Κλυταιμνήστρας από τον Άρειο Πάγο, με τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς. Μετά από εντολή της θεάς, ο Ορέστης πηγαίνει στη χώρα των Ταύρων, κλέβει το ξόανο της θεάς Αρτέμιδος και απελευθερώνει την αδερφή του Ιφιγένεια.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 2 Αυγούστου 2010.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Σεπτέμβριο του 2009 (15ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr