Le dernier seigneur des Balkans

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Le dernier seigneur des Balkans a.k.a. Ο τελευταίος άρχοντας των Βαλκανίων

Έτος: 2005

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Ιστορική

Κανάλι: ΝΕΤ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Παρασκευή

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 18 Νοεμβρίου 2005

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 2006

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 11

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Εταιρία παραγωγής: Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) , Act Production , Arte , France 2

Παραγωγός: Patrick Sandrin , Pascal Bensoussan , Θεοχάρης Ντάβας , Jose Luis Forteza , Ricard Figueras , Ewa Wozna

Σκηνοθεσία: Michel Favart , Τζένη Μπότση

Συγγραφέας: Necati Cumali

Σενάριο: Michel Leviant , Pascal Bensoussan

Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης

Φωτογραφία: Ζβετλάνα Γκάνεβα

Ηθοποιοί: Arnaud Binard (Zulfikar Bey) , Melissandre Meertens (Esma) , Michael Cohen (I) (Suleyman) , Mathieu Delarive (Rasit) , Στράτος Τζώρτζογλου (Τάκης) , Μαριλίτα Λαμπροπούλου (Pembe) , Μάριος Ιορδάνου (Δημήτρης) , Γιώργος Χρανιώτης (Mustafa) , Τζίνα Αλιμόνου (Angelica) , Βαγγέλης Ρόκκος (Χικμέτ) , Μιχάλης Γιαννάτος (Chevket) , Τάσος Νούσιας (βασιλιάς Ζώγου Αλβανίας) , Ελένη Φιλίνη , Bogumil Atanasov (Riza Bey) , Petya Silyanova (Hamza) , Svetoslav Kamenov (νεαρός Rasit) , Eva de Luis (Vera) , Maria Kavardjikova (Saliha Hanim) , Ivan Petrushinov (Yakup Αγάς) , Juliette Fleur (νεαρή Esma) , Tzvetan Alexiev (Halil) , Petar Popyordanov (Enver Hoxha) , Ignasi Vidal (Necit Kahya) , Alexander Sano (Omer)


Επαναλήψεις: 2012 (ΕΤ1)

Περίληψη/Σχόλια: Η υπόθεση εκτυλίσσεται στην Μακεδονία, στην ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών, και καλύπτει τη χρονική περίοδο από το 1890 μέχρι το 1950. Βασικός άξονας της σειράς είναι το χρονικό μιας οικογένειας, με φόντο τις αλλαγές και τις ιστορικές ανακατατάξεις της Βαλκανικής Χερσονήσου από την παρακμή και τον διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,μέχρι το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου: Βαλκανικοί πόλεμοι, απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, ανταλλαγές πληθυσμών, δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, απελευθερωτικά κινήματα και εμφύλιες συρράξεις στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες.

Κεντρικός ήρωας είναι ο Ζουλφικάρ, απόγονος μιας μεγάλης οικογένειας μπέηδων της Μακεδονίας. Με τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η ήδη αποδυναμωμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει. Οι Έλληνες ανακτούν την ανατολική, κεντρική και δυτική Μακεδονία, ενώ παράλληλα, δημιουργούνται δύο νέες χώρες, η Γιουγκοσλαβία και η Αλβανία. Τα σύνορα των τριών χωρών έχουν ένα κοινό σημείο, την περιοχή που εδώ και αιώνες ανήκει στην οικογένεια του Ζουλφικάρ.

Χωρίς ποτέ να εγκαταλείψει τα βουνά, στα μυστικά των οποίων από μικρό τον μύησε ο πατέρας του, ο ήρωας της σειράς θα ερωτευτεί, θα παντρευτεί,θα αποκτήσει παιδιά, θα χωρίσει, και στο τέλος θα γνωρίσει την πίκρα της εξορίας και της προδοσίας. Συνειδητοποιώντας ότι οι κοσμοϊστορικές αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του είναι αμετάκλητες, ο Ζουλφικάρ πολεμά κάθε φορά σαν ένας άλλος Δον Κιχώτης, κάτω από διαφορετική σημαία: πρώτα ενάντια στους Γάλλους και τους Βούλγαρους, μετά ενάντια στους Σέρβους και τους Ιταλούς φασίστες και τέλος, ενάντια στα στρατεύματα του Χίτλερ.

Trivia: Μεταφορά του ομότιτλου μυθιστορήματος του Τούρκου ποιητή και δραματουργού Nacati Cumali. Η σειρά είναι συμπαραγωγή ΕΡΤ και ACT PRODUCTION, ARTE και FRANCE 2. Συμμετέχουν ακόμα, το CNC (Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου) και τηλεοπτικά δίκτυα της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρίας, με την ενίσχυση του προγράμματος MEDIA.
- Η γλώσσα της σειράς είναι Γαλλικά.

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr