Giorgio de Chirico: Αργοναύτης της Ψυχής
Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Giorgio de Chirico: Αργοναύτης της ψυχής a.k.a. Giorgio de Chirico: Argonaut of the Soul
Έτος: 2008
Πρεμιέρα: 2008
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάγδαρης , Κώστας Ανέστης
Σενάριο: Γιώργος Λάγδαρης , Κώστας Ανέστης
Φωτογραφία: Δημήτρης Κορδέλας , Κώστας Καρπίδας
Μουσική σύνθεση: Ευαγγελία Κίκου
Εταιρία παραγωγής: Ε.Κ.Π.Ο.Λ.
Περίληψη/Σχόλια: Η ταινία ντοκιμαντέρ "Giorgio de Chirico: Αργοναύτης της Ψυχής" (διεθνής τίτλος "Giorgio de Chirico: Argonaut of the Soul") παραγωγής της "Ε.Κ.Π.Ο.Λ." (πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας) είναι μια από τις λίγες κινηματογραφικές απόπειρες που έγιναν και προσπάθησαν να έρθουν σε επαφή με το σύμπαν του ντε Κίρικο, αν και συμπληρώνεται σχεδόν ένας αιώνας από την δημιουργία των πρώτων –γνωστών– του "μεταφυσικών" έργων. Αυτό συμβαίνει επειδή παρά το γεγονός ότι ο ντε Κίρικο θεωρείται προπομπός του καλλιτεχνικού κινήματος του σουρεαλισμού εκείνο που δεσπόζει στο έργο του είναι κυρίως το "αίνιγμα" που ακόμα και σήμερα παραμένει δύσκολο να απαντηθεί - αν υπάρχει απάντηση.
Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι η συγκεκριμένη ταινία προέρχεται από το Βόλο, τη πόλη όπου γεννήθηκε ο ντε Κίρικο στις 10 Ιουλίου 1888. Οι περισσότεροι από τους συντελεστές της ανήκουν στο τοπικό καλλιτεχνικό, επιστημονικό και επαγγελματικό δυναμικό της πόλης και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έγινε στο Βόλο, μακριά δηλαδή από το κέντρο της κινηματογραφικής δημιουργίας.
Το θέμα της ταινίας είναι ζωή και το έργο του μεγάλου καλλιτέχνη Τζόρτζιο ντε Κίρικο, από τη γέννηση του στον Βόλο το 1888 ως το θάνατο του στη Ρώμη το 1978 μέσα από τις καταγραμμένες αναμνήσεις του, τα διάφορα ντοκουμέντα, τη δραματοποίηση σκηνών και την ανάλυση των πινάκων του.
Στα πλάνα της ταινίας τα επιμέρους στοιχεία και οι εικόνες που ήταν οι πρώτες πηγές έμπνευσης του ντε Κίρικο (ελάχιστα υπάρχουν ακόμα καλά κρυμμένα στο Βόλο και την γύρω περιοχή) φωτίζονται και αναλύονται, ενώ παράλληλα ιστορικοί τέχνης, συγγραφείς και κριτικοί δίνουν τους καρπούς των ερευνών τους στον θεατή, πολλές φορές με αντικρουόμενες θέσεις αφού η προσωπικότητα όπως και το έργο του ντε Κίρικο έχουν στη βάση τους το περίφημο "Αίνιγμα" που ακόμη και σήμερα ζητά τις πολλαπλές απαντήσεις του.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δράση του πατέρα του καλλιτέχνη, Εβαρίστο ντε Κίρικο, αρχιμηχανικού των «Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας» και βασικού συντελεστή της δημιουργίας του τρένου του Πηλίου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι εικόνες των τρένων αλλά και ο μύθος των Αργοναυτών ήταν τα πιο βασικά στοιχεία που ο "μεγάλος μεταφυσικός" ζωγράφος–ποιητής γνώρισε κατά τη παραμονή του στο Βόλο και ποτέ δεν τον εγκατέλειψαν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο μύθος των Αργοναυτών είναι ένας από τους κυρίαρχους μύθους του ευρωπαϊκού μοντερνισμού.
Στοιχεία/Trivia: Η ταινία πέρασε τα σύνορα και προβλήθηκε σε διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ όπως και σε φεστιβάλ εντός Ελλάδας μέσα στο 2010 και το 2011. Συγκεκριμένα, η ταινία συμμετείχε και προβλήθηκε στο "Διεθνές Φεστιβάλ της Ιμπέρια" (Ιταλία), στο "Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ και Μικρού Μήκους της Ισμαηλίας" (Αίγυπτος) το 2010 και στο "Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Πάτρας" (Οκτώβριος 2011). Επίσης συμμετείχε στις αγορές των "Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης" και "50ου Φεστιβάλ Κρακοβίας", ενώ είναι καταχωρημένη στους διεθνείς καταλόγους κινηματογραφικών παραγωγών ("Film Festival World", "Festival Focus" κλπ.).
Επίσης προβλήθηκε στο πλαίσιο ειδικών εκδηλώσεων στο Βόλο, το αμφιθέατρο τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομα του ντε Κίρικο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
Τα γυρίσματα έγιναν στο Βόλο (Πολυχώρος Τσαλαπάτα, Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα, Λύκειο Ελληνίδων Βόλου, Ο.Σ.Ε. κλπ.), το Πήλιο, την Αθήνα, το Ναύπλιο και τη Ρώμη.
Ηθοποιοί: Κώστας Κομνηνός (ζωγράφος) , Χρήστος Γιαννακόπουλος (δάσκαλος σχεδίου) , Κωνσταντίνος Χρονόπουλος (μικρός Τζιόρτζιο) , Νίκη Λοιζίδη , Μηλίτσα Καραθάνου , Κώστας Ανδρουλιδάκης , Μιλτιάδης Παπανικολάου , Gerd Roos
Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr