38ο αστυνομικό τμήμα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: 38ο Αστυνομικό Τμήμα

Έτος: 1972

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Αστυνομική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Κυριακή

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 1 Απριλίου 1973

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 13

Διάρκεια επεισοδίου: 30'

Έγχρωμη: Όχι

Μορφή εγγραφής ταινίας: Φιλμ

Εταιρία παραγωγής: Victory

Αστυνομία Πόλεων

Παραγωγός: Γιάννης Αγγελής

Σκηνοθεσία: Τζίμμυ Κορίνης


Σενάριο: Τζίμμυ Κορίνης

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Κωνσταντάρας

Φωτογραφία: Γιώργος Τραχανατζής

Ηθοποιοί: Λευτέρης Γυφτόπουλος (Υπαστυνόμος Γιαννίδης)

Μαίρη Φαρμάκη

Θόδωρος Δημήτριεφ (Πέτρος Φραντζής)

Άννα Γεραλή

Κατερίνα Μπόμπου (Κλαίρη Φραντζή)

Μιχάλης Μαραγκάκης (Φραντζής)

Δημήτρης Τζουμάκης

Άγγελος Σερέτης

Μανώλης Παπαγιαννάκης

Ιωάννα Μήτρου

Γιάννης Κώστογλου

Κώστας Φραγκόπουλος

Άντα Πατρέλη

Κάρμεν Ρουγγέρη

Δημήτρης Καμπερίδης (ιατροδιακστής)

Γιώργος Παληός

Γιάννης Ροζάκης

Ιωάννα Κορομπίλη

Μαργαρίτα Γεράρδου

Κώστας Μπακάλης

Στοιχεία/Trivia: Η πρωτοτυπία της σειράς έγκειται στο γεγονός πως παράλληλα με τις βασικές ιστορίες αναπτυσσόταν και μια δεύτερη ιστορία με τον υπότιτλο "Ο δολοφόνος που έκλαιγε", η οποία διέτρεχε ολόκληρη τη σειρά παρουσιάζοντας ένα μυστηριώδη δολοφόνο να κάνει μια σειρά εγκλημάτων με θύματα νέες κι όμορφες κοπέλες. Οι τηλεθεατές συμμετείχαν σ' έναν διαγωνισμό (με έπαθλο μια TV) στον οποίο έπρεπε να υποδείξουν τον δολοφόνο και να εξιχνιάσουν την σειρά των εγκλημάτων.
● Η σειρά εμφανίζεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα της ΥΕΝΕΔ με προβολή την Τετάρτη 13/12/1972. Από τότε και μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου χρόνου δεν εμφανίζεται πουθενά. Σταθερή εβδομαδιάια προβολή υπάρχει από την Κυριακή 1/4/1973.
● O Τζίμμυ Κορίνης αφηγείται: <<Ήταν καθαρή τρέλα αλλά όχι η πρώτη που ανελάμβανα. Ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός φαβέλας και, το χειρότερο, τα περισσότερα γυρίσματα νυχτερινά, με ηθοποιούς εντελώς απαίδευτους σε τέτοιου είδους δουλειές.O Νίκος Κούρκουλος είχε αρνηθεί τον κεντρικό ρόλο του υπαστυνόμου Γιαννίδη. "Λόγω πολιτικών πεποιθήσεων, ο Νίκος δεν ήθελε να υποδυθεί "μπάτσο">> λέει ο Κορίνης. Εν τέλει τον ρόλο πήρε ο Λευτέρης Γυφτόπουλος, τον οποίο μάλιστα ο Κορίνης ανακάλυψε τυχαία βλέποντάς τον έξω από το θέατρο Μουσούρη.
● Θέλοντας να πρωτοτυπήσει ο Κορίνης έδωσε στη σειρά μορφή αστυνομικού προβλήματος και προκήρυξε διαγωνισμό: όποιος βρει τον δολοφόνο πριν από το 13ο επεισόδιο θα πάρει βραβείο μία... τηλεόραση. Η τηλεόραση εκείνη την εποχή ήταν σπουδαίο βραβείο. Η πρωτότυπη αυτή ιδέα, για τα ελληνικά δεδομένα, έκανε θόρυβο στις εφημερίδες. Η μετάδοση του πρώτου επεισοδίου στέφθηκε με επιτυχία, αν και «ξεσήκωσε και διαμαρτυρίες επειδή, λέει, είχε "χιτσκοκικές" αποχρώσεις» θυμάται ο Κορίνης.

Αποτέλεσμα: από τις 8 μ.μ. που αρχικώς ήταν η ώρα μετάδοσης της σειράς πήγε στις 10.30 και από εβδομάδα σε εβδομάδα ακόμη πιο αργά. Συν τοις άλλοις ο Κορίνης οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιδρομίου προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον επιτροπής της χούντας, γιατί ορισμένοι ηθοποιοί που υποδύονταν αστυνομικούς είχαν μακριά μαλλιά και ο υπαστυνόμος Γιαννίδης απευθυνόταν στον διοικητή του με το μικρό του όνομα!
● «Μέσα σε τέτοιες σκοτεινές συνθήκες τελειώνει το σίριαλ, γεμίζουν δύο σάκοι με επιστολές τηλεθεατών που είχαν αποπειραθεί να μαντέψουν ποιος είναι ο δολοφόνος, βγαίνω ζωντανά στην τηλεόραση πριν από την προβολή του 13ου επεισοδίου, συγκινημένος και παρακολουθούμενος άγρυπνα από στρατιωτικούς μέσα από το κοντρόλ μπας και πω καμιά κουβέντα παραπάνω, ανακοινώνω τον νικητή και το τέλος της σειράς» θυμάται ο συγγραφέας.
● Η σειρά διασώθηκε από τον Τζίμμυ Κορίνη, ξαναμονταρίστηκε και είναι στο κανάλι του συγγραφέα στο YouTube. (https://www.youtube.com/channel/UC4fkO3Ef6e8a7Jl8BlwZHUA).

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη.

Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr