18 (2021)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: 18

Έτος: 2021

Διάρκεια: 95'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Βασίλης Δούβλης

Σενάριο: Βασίλης Δούβλης

Φωτογραφία: Γιώργος Βαλσαμής

Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Φάμπας

Ηθοποιοί: Ιωσήφ Γαβριελάτος (Μιχάλης) , Νίκος Ζεγκίνογλου (Ηλίας) , Αναστάσης Λαουλάκος , Κλέλια Ανδριολάτου , Μαρίνα Ανυφαντή , Βασίλης Ντάρμας , Αντώνης Τσαμουράς (Αντώνης) , Σταύρος Τσουμάνης (II) (Στάθης) , Γεωργία Ανέστη , Μαρίνα Ασλάνογλου , Νίκος Γεωργάκης , Μάριος Γκιοκουτάι , Δημήτρης Δρόσος , Κίμων Κουρής , Δημήτρης Λάλος , Δημήτρης Ξανθόπουλος , Μαρία Σκουλά , Γιώργος Συμεωνίδης , Θεοδώρα Τζήμου , Ναταλί Παυλώφ

Περίληψη/Σχόλια: Ο Μιχάλης είναι μαθητής Λυκείου σε μία υποβαθμισμένη λαϊκή συνοικία της Αθήνας. Μιας Αθήνας που πλήττεται από πολλά χειρότερα από την πανδημία. Η οικονομική κρίση έχει ροκανίσει τις αντοχές του πληθυσμού, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ηθική. Ο συλλογικός τρόμος της ανέχειας έχει δώσει λίπασμα στον φασισμό και τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν σε σκληρές ή, ακόμα χειρότερα αδιάφορες, οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο στους κόλπους του.

Ετσι και οι συμμαθητές του Μιχάλη, ο Πάνος, ο Στάθης και ο Στέλιος, καθώς και ένας 26χρονος φίλος τους, ο Ηλίας, που έχει μόλις απολυθεί από τον στρατό. Η βία των σπιτιών τους έχει μεταφραστεί σε νεοναζιστικό bullying, στο σχολείο, στο γήπεδο, στους νυχτερινούς δρόμους της πόλης με τους μετανάστες, τους γκέι, τους άστεγους. Ο Μιχάλης είναι διαφορετικός και προστατεύει από ένστικτο τους αδύναμους. Ερωτεύεται και ονειρεύεται να γίνει 18. Θα προλάβει; Γιατί όποιος είναι διαφορετικός, γίνεται στόχος.

Στοιχεία/Trivia: Υποψήφια για δύο βραβεία από την Ακαδημία κινηματογράφου.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr