1866

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: 1866

Έτος: 2013

Πρεμιέρα: 18 Νοεμβρίου 2013

Διάρκεια: 60'

Είδος: Ντοκιμαντέρ

Σκηνοθεσία: Φώτης Κωνσταντινίδης

Ποίηση: Χατζημιχάλης Γιάνναρης

Σενάριο: Φώτης Κωνσταντινίδης

Παραγωγός: Γιάννης Γ. Πλατσιδάκης

Εταιρία παραγωγής: Ναυτικό Μουσείο Κρήτης

Ηθοποιοί: Γρηγόρης Βαλτινός (Αντώνης Γιάνναρης) , Κώστας Καζάκος (Χατζημιχάλης Γιάνναρης) , Μιχάλης Αεράκης , Κωνσταντίνος Καζάκος , Γεωργία Ανέστη

Περίληψη/Σχόλια: Στο δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, διαγράφεται η ιστορική πορεία της Κρήτης από το 1855 μέχρι και την απελευθέρωση της από το Τουρκικό ζυγό και την Ένωση της με την Ελλάδα, με κύριο άξονα την συγκλονιστική Επανάσταση του 1866 και κεντρικούς χαρακτήρες τον Γενικό αρχηγό Κυδωνίας, Γιάννη Χατζημιχάλη και τον ανιψιό του Αντώνη. Θα παρουσιαστεί επίσης, από τον Διευθυντή του "Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κ. Φουρναράκη", το ιστορικό ποίημα "Η Κρητικοπούλα" του Χατζημιχάλη Γιάνναρη, από το οποίο και εμπνεύστηκε ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα, δεν λείπουν και οι αναφορές σε προγενέστερους και μετέπειτα αγώνες, οι οποίοι συνδέθηκαν με το συγκεκριμένο γεγονός και που όλα αυτά τα χρόνια κράτησαν άσβεστη την φλόγα της ελευθερίας και της αγωνιστικής συνείδησης. Από την ιστορική επανάσταση του Δασκαλογιάννη το 1770, που αποτέλεσε και επαναστατικό αρχέτυπο, και εν συνεχεία τις επαναστάσεις του 1774, του 1821, του 1828 και την επανάσταση του Χαιρέτη το 1841, μέχρι τις μεταγενέστερες επαναστάσεις του 1858, του 1878, του 1889, του 1896, του 1897, και την επανάσταση του 1905 στο Θέρισο. Όλα τα παραπάνω ζωντανεύουν και συνδέονται ιστορικά, μέσα από την επιστολογραφία του Αντώνη Γιάνναρη προς τον θείο του, τον Χατζή Μιχάλη Γιάνναρη, καθώς επίσης και μέσα από ιστορικά δρώμενα, μαρτυρίες αρχείων και προσωπικά βιώματα των ηρώων και των συγγενών τους.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr

Το trailer της ταινίας