Χρήστος Στασινόπουλος

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία γέννησης:



Τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Η Κάθοδος 1983|1983 ΕΡΤ
Ιστορίες του δάσους 1984|1984 ΕΡΤ2


Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει παίξει:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Ταξίδι στην Πρωτεύουσα 1982


Τηλεταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Βιντεοταινίες στις οποίες έχει παίξει:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει παίξει:


Εκπομπές στις οποίες συμμετείχε ή τις οποίες παρουσίαζε:


Τηλεπαιχνίδια τα οποία παρουσίαζε ή στα οποία συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών μυθοπλασίας & εκπομπών στα οποία συμμετείχε ή παρουσίαζε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες συμμετείχε:

Σελίδα περιεχομένου Έτος Κανάλι
Aladdin 1992|1992

Έχει τραγουδήσει:


Βιογραφία: Τενόρος και ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 15 ετών πέρασε στις εξετάσεις της ειδικής Επιτροπής Εξαιρετικών Ταλέντων του Υπουργείου Πολιτισμού, όντας ακόμα μαθητής λυκείου, και του δόθηκε η άδεια να φοιτήσει σε Δραματική Σχολή. Σπούδασε στις σχολές του Πειραϊκού Συνδέσμου και της Ευγενίας Χατζίκου.

Ως ηθοποιός υπήρξε μέλος του "Έβδομου Θεάτρου" του σκηνοθέτη Κοραή Δαμάτη υποδυόμενος τον "Λύσσανδρο" (1982) στα "Πάθια του έρωτα", που ήταν μια συρραφή ερωτικών σκηνών από έργα του W. Shakespeare και τον "Πουκ" στο "Όνειρο Μεσοκαλοκαιριάτικης Νύχτας" (1983) του W. Shakespeare . Εμφανίστηκε και με άλλες ομάδες υποδυόμενος "Δειλό λιοντάρι" στον "Μάγο του Οζ" του L. Frank Baum σε σκηνοθεσία της Κάρμεν Ρουγγέρη (1986), τον "Ορέστη" στους ποιητικούς μονολόγους του Γιάννη Ρίτσου "Ορέστης" και "Η επιστροφή της Ιφιγένειας" (1987), με συμπρωταγωνίστρια τη Ναταλία Στεφάνου και σκηνοθεσία του Γιάννη Γαβαλά. Με τη ματαίωση των παραστάσεων του "Άξιον εστί" του Οδυσσέα Ελύτη σε σκηνοθεσία της Νίκης Τριανταφυλλίδη στο "Θέατρο Νίκη Τριανταφυλλίδη" (1988) ήλθε και η απόφασή του να εγκαταλείψει οριστικά το θέατρο και να αφοσιωθεί στη μουσική σταδιοδρομία του.

Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε στη μικρού μήκους ταινία του Λευτέρη Χρυσοχόου "Κήρυκες της Χίμαιρας" (1988), η οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και στο Φεστιβάλ Κινηματογραφικών Σχολών του Μονάχου.

Συμμετείχε παράλληλα και σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές.

Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Εθνικό Ωδείο με τη Γωγώ Γεωργιλοπούλου, συνέχισε στη Στοκχόλμη με τη σοπράνο Ulla Blom και ολοκλήρωσε στην Αθήνα, στο Ελληνικό Ωδείο, με τον τενόρο Παύλο Ράπτη, παίρνοντας δίπλωμα μονωδίας με άριστα παμψηφεί και βραβείο εξαιρετικής επίδοσης. Μελέτησε την ερμηνεία του ορατόριου, του Lied και της μουσικής δωματίου με τον Paul Schilawsky, διακεκριμένο καθηγητή του Πανεπιστημίου Mozarteum του Salzburg. Σπούδασε ακόμα ανώτερα θεωρητικά μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο με την Ειρήνη Αρχαύλη, παίρνοντας πτυχίο αρμονίας και αντίστιξης με άριστα παμψηφεί.

Έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ και συμμετείχε σε συναυλίες στην Ελλάδα (εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, Αίθουσα Παρνασσού, Πολιτιστικό Κέντρο "Athenaeum", Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Γερμανική Εκκλησία Christus Kirche, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, Θέατρο "Απόλλων" της Σύρου κ.ά.), τη Σουηδία (στη Στοκχόλμη: στο Μουσείο Μουσικής, στη Λέσχη Καλλιτεχνών Konstnrsklubb, στο θέατρο Oscars, στις Εκκλησίες Allhelgonakyrkan, St. Paulskyrkan, Enebykyrkan, Engelbrektskyrkan, στο Μέγαρο Solborg, στο Μουσείο Τέχνης της πόλης Vsters), τη Δανία (Εκκλησία Vor Frue Kirke στο Aalborg) και τη Γερμανία (Εκκλησίες Herz Jesu Kirche και All Saints Anglican Church στην Κολωνία).

Στην όπερα έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική Λυρική Σκηνή, όντας ακόμα μαθητής ωδείου, με τον ρόλο του "Χάρυ" στον "Albert Herring" του Benjamin Britten (1985).

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πρωτοεμφανίστηκε ερμηνεύοντας τον ρόλο του Βεζύρη στην "Όπερα των Σκιών" του Νίκου Μαμαγκάκη (1997).

Συνεργάστηκε και πάλι με την Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Πειραματική Σκηνή, ερμηνεύοντας το μέρος του τενόρου στην όπερα "Ορφέας: μια συμφωνία δωματίου με δρώσες φωνές" του Δημήτρη Συκιά και τον ρόλο του Στρατιώτη στην όπερα “Ο Αυτοκράτορας της Ατλαντίδας” του Viktor Ullmann (2008).

Η Walt Disney τον επέλεξε να ερμηνεύσει τον ρόλο του "Αλαντίν" στην ελληνική μεταγλώττιση της ομότιτλης κινηματογραφικής ταινίας κινουμένων σχεδίων (1992), καθώς και στις δύο συνέχειές της "Η επιστροφή του Τζαφάρ" (1994) και "Ο Αλαντίν κι ο Βασιλιάς των Κλεφτών" (1996), όπως και στην τηλεοπτική σειρά διαρκείας "Αλαντίν" που προβλήθηκε στην ΕΤ1 (1994) και αργότερα σε επανάληψη στο Mega Disney Club (1997-98). Δάνεισε ακόμα τη φωνή του στους ρόλους των Tweedle Dee και Tweedle Dum στη μεταγλώττιση της κλασσικής ταινίας κινουμένων σχεδίων της Disney του 1951 "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων", όταν επανακυκλοφόρησε σε ειδική επετειακή έκδοση masterpiece edition (2004).

Παράλληλα, η Warner τον επέλεξε για τους ρόλους του Κορνήλιου στην ελληνική μεταγλώττιση της ταινίας κινουμένων σχεδίων του Don Bluth "Τοσοδούλα" (Thumbelina, 1994) και του Χιούμπι στο "Τυχερό Πετράδι" (The Pebble and the Penguin, 1997).

Δισκογραφία:

"Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα", όπερα για παιδιά της Λένας Πλάτωνος, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του H. C. Andersen (ΛΥΡΑ)

"Τέσσερις Αιώνες Τραγούδια", τραγούδια από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα (ανεξάρτητη παραγωγή)

Trivia: Τη διετία 1982-83 εμφανιζόταν ως Χρήστος Στασινός, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που του έδωσε ο τότε δάσκαλός του στη δραματική σχολή και πρώτος του σκηνοθέτης στο θέατρο Κοραής Δαμάτης.

Συζητήστε για τον/την ηθοποιό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr