Φόνισσα (2023)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Φόνισσα

Έτος: 2023

Πρεμιέρα: 30 Νοεμβρίου 2023

Διάρκεια: 97'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Σενάριο: Κατερίνα Γιατζόγλου

Φωτογραφία: Παναγιώτης Βασιλάκης

Σκηνικά: Εύα Νάθενα

Κοστούμια: Εύα Νάθενα

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου

Εταιρία παραγωγής: Tanweer

Ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη , Μαρία Πρωτόπαππα , Έλενα Τοπαλίδου , Πηνελόπη Τσιλίκα , Γεωργιάννα Νταλάρα , Χρήστος Στέργιογλου , Στάθης Σταμουλακάτος , Δημήτρης Ήμελλος , Χριστίνα Μαξούρη , Όλγα Δαμάνη , Αγορίτσα Οικονόμου , Μιχάλης Οικονόμου , Βερόνικα Δαβάκη , Νίκη Παπανδρέου , Μάνια Παπαδημητρίου , Μαρία Σκουλά , Γιάννης Τσορτέκης , Γαλήνη Χατζηπασχάλη , Έρση Μαλικένζου , Αντώνης Τσιοτσιόπουλος , Ρίτα Λυτού , Λωξάνδρα Λούκας , Αριάδνη Βελλή

Περίληψη/Σχόλια: Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα, χήρα Ιωάννου Φράγκου, είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας. Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δε θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Θύματα του ξεσπάσματός της γίνονται τα μικρά κορίτσια του νησιού, τα οποία απαλλάσσει από το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που η ύπαρξη τους επιφέρει, αφαιρώντας τους τη ζωή.

Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και πάει στο καταφύγιο της, που είναι η φύση. Όμως στη πραγματικότητα όσο και αν η ηθική της υπαγορεύει πως καλά έπραξε όσα έπραξε, το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία συμμετείχε στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr