Φιλοκτήτης (1989)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Φιλοκτήτης (1989)

Έτος: 1989

Είδος: Τραγωδία

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 13 Φεβρουαρίου 1989

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 107'

Κανάλι: ΕΤ1

Σκηνοθεσία: Γιώργος Λαζάνης , Στέλιος Ράλλης

Ποίηση: Σοφοκλής

Σενάριο: Λεωνίδας Ζενάκος (μετάφραση)

Μουσική σύνθεση: Ιωσήφ Παπαδάτος

Ηθοποιοί: Περικλής Καρακωνσταντόγλου (Οδυσσέας) , Γιάννης Καρατζογιάννης (Νεοπτόλεμος) , Γιώργος Λαζάνης (Φιλοκτήτης) , Παντελής Παπαδόπουλος (έμπορος) , Βάσος Ανδρονίδης (φωνή Ηρακλή) , Κώστας Παμπικίδης (χορός) , Έκτωρ Καλούδης (χορός) , Θόδωρος Γράμψας (χορός) , Γιάννης Καπετάνιος (χορός) , Κλέων Γρηγοριάδης (χορός) , Μελέτης Γεωργιάδης (χορός) , Χρήστος Νίνης (χορός) , Φώτης Μακρής (χορός) , Αντώνης Πάλλης (χορός) , Πασχάλης Τσαρούχας (χορός) , Δημήτρης Δακτύλας (χορός) , Γιάννης Καράκος (χορός) , Νίκος Ιορδανίδης (χορός) , Γιώργος Σχινάς (χορός) , Σωτήρης Σκάντζικας (χορός)

Σκηνικά: Διονύσης Φωτόπουλος

Κοστούμια: Διονύσης Φωτόπουλος

Σχόλια/Πλοκή: Ο Νεοπτόλεμος, γιος του Αχιλλέα, και ο Οδυσσέας, γιος του Λαέρτη, προσπαθούν να παρασύρουν τον τραυματία Φιλοκτήτη, γιο του Ποίαντα, να πάρει τα όπλα του και να πολεμήσει στην Τροία. Ο Φιλοκτήτης εκστρατεύει μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες εναντίον των Τρώων, επικεφαλής επτά πλοίων με Θεσσαλούς πολεμιστές. Στη Λήμνο, όπου κάνουν στάση, ο Φιλοκτήτης πλησιάζει πολύ κοντά σε ένα ναό της Θεάς Αθηνάς και μια ύδρα, δηλητηριώδες ερπετό, τον δαγκώνει στο πόδι. Η πληγή του δεν θεραπευόταν και ο ίδιος υπέφερε φοβίζοντας το στρατό, οπότε με προτροπή του Οδυσσέα και των Ατρειδών τον εγκαταλείπουν σε μια σπηλιά στο νησί. Εκεί, παραμένει δέκα χρόνια, καθόλη τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Ωστόσο, βγαίνει χρησμός ότι οι Αχαιοί δε θα κυριεύσουν το Ίλιον, αν δε βοηθήσει το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, ο οποίος όταν πέθαινε το είχε χαρίσει στο Φιλοκτήτη, που ήταν ο μόνος που μπορούσε να το λυγίσει. Στέλνονται, λοιπόν, ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος ώστε να αποσπάσουν, ακόμα και με δόλο, το τόξο και τα βέλη του Ηρακλή. Ο Φιλοκτήτης, όμως, αρνείται να τα δώσει, μη θέλοντας να συμφιλιωθεί με τους ανθρώπους που του είχαν δείξει σκληρότητα και τον είχαν εγκαταλείψει πριν δέκα χρόνια. Ως από μηχανής θεός εμφανίζεται ο Ηρακλής, ο οποίος τον πείθει να πάει στην Τροία και να φέρει τη νίκη στους Αχαιούς...

Η τραγωδία του Σοφοκλή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Διονύσια το 409 π.Χ. και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Τόσο ο Αισχύλος όσο και ο Ευριπίδης έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή αλλά δε διασώζονται τα έργα τους.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Πρόκειται για την 2η θεατρική παράσταση, με τον ίδιο τίτλο, που προβάλλεται απ' την εκπομπή αυτή. Η παράσταση ανέβηκε στο "Θέατρο Τέχνης".

Ο Πασχάλης Τσαρούχας αναγράφεται ως "Πασχάλης Παπατσαρούχας".

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr