Το μόνον της ζωής του ταξείδιον (2001)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Το μόνον της ζωής του ταξείδιον

Έτος: 2001

Πρεμιέρα: 9 Σεπτεμβρίου 2001

Διάρκεια: 87'

Είδος: Βιογραφική

Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης

Συγγραφέας: Γεώργιος Βιζυηνός

Σενάριο: Μαριάννα Κουτάλου , Λάκης Παπαστάθης , Έλενα Πέγκα

Φωτογραφία: Γιάννης Δασκαλοθανάσης

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Παπαδάκης (V)

Παραγωγός: Απόστολος Παπαευσταθίου , Λάκης Παπαστάθης , Biket Ilhan , Vladimir Andreev , Georgi Balkanski

Εταιρία παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου , Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ)

Ηθοποιοί: Ηλίας Λογοθέτης (Γεώργιος Βιζυηνός) , Φραγκίσκη Μουστάκη (μικρός Γιωργής) , Ρούλα Πατεράκη , Λάζαρος Ανδρέου , Μαρίνα Ψάλτη , Υβόννη Μαλτέζου , Κώστας Κορτίδης , Βασιλική Παπαγεωργίου , Δώρα Στυλιανέση , Στέλιος Μπερμπέρης , Παναγιώτης Παύλου , Νίκος Ντάλας , Κατερίνα Φωτιάδη , Μιχαήλ Μαρμαρινός , Ντίνος Αυγουστίδης , Περικλής Μουστάκης

Περίληψη/Σχόλια: Στα τέλη του 19ου αιώνα ο συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός κλείνεται σε ψυχιατρικό άσυλο στην Αθήνα. Λίγο πριν έχει ξεσπάσει το ερωτικό του πάθος για τη δωδεκάχρονη Μπετίνα. Ζώντας έγκλειστος προσπαθεί να θυμηθεί την παιδική του ηλικία στην Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη. Παράλληλα ξαναδιαβάζει και το λογοτεχνικό του έργο, που στηρίζεται σε αυτές τις μνήμες. Το βίωμα αλλά και η λογοτεχνική του επεξεργασία μπλέκονται στο ταραγμένο του μυαλό. Κυρίαρχο πρόσωπο των αναμνήσεών του είναι ο πολύ ηλικιωμένος παππούς του που έζησε τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του ντυμένος κορίτσι. Έκρυβε το φύλο του για να αποφύγει να υπηρετήσει στο στρατό. Ο παππούς του Βιζυηνού έζησε όλη του ζωή του μέσα στα παραμύθια και το όνειρο, διαμορφώνοντας κατά κάποιο τρόπο τον ψυχισμό του εγγονού του.

Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 2001-2002 και έκοψε 24.500 εισιτήρια πανελλαδικά. Ήρθε στην 7η θέση σε 21 ταινίες. Ο συγγραφέας Γεώργιος Βιζυηνός γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης, το 1849 και πέθανε σε ψυχιατρικό άσυλο στην Αθήνα το 1896. Σπούδασε θεολογία, φιλοσοφία και ψυχολογία στην Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Αθήνα και Γερμανία. Έζησε στο Παρίσι και στο Λονδίνο για δύο περίπου χρόνια. Από τον Απρίλιο του 1883 μέχρι τον Ιούλιο του 1884 δημοσίευσε στην ημερήσια Αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία» τα σημαντικότερα μικρά του διηγήματα, που σήμερα θεωρούνται ορόσημο στη νεοελληνική λογοτεχνία. Ανάμεσά τους ήταν «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον», πάνω στο οποίο βασίστηκε και το φιλμ.

Η ταινία σάρωσε τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ταξίδεψε σε πολλές χώρες του εξωτερικού (Η.Π.Α, Γαλλία, Καναδάς, Κίνα κ.ά). Ο πρωταγωνιστής Ηλίας Λογοθέτης, δίνει μια υπέροχη ερμηνεία, η οποία βραβεύεται αλλά και μνημονεύεται από κοινό και κριτικούς, όπως επίσης και η μουσική επένδυση του Γιώργου Παπαδάκη. Αίσθηση επίσης προκάλεσε το γεγονός της ερμηνείας του «μικρού Γιωργή» Βιζυηνού από ένα κοριτσάκι, την Φραγκίσκη Μουστάκη. Η άποψη του Παπαστάθη τεκμηριώνεται τόσο στη συμπεριφορά του παππού, ο οποίος όταν ήταν νεαρός ντυνόταν κορίτσι, όσο και στις καταβολές του ίδιου του Βιζυηνού, αφού είναι γνωστό ότι η μητέρα του μετά το θάνατο του κοριτσιού της από την ίδια (Το αμάρτημα της μητρός μου) ήθελε ο «Γιωργής της» να είχε γεννηθεί κορίτσι, και του συμπεριφερόταν αναλόγως.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr