Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας (1961)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1961

Θεατρικός τίτλος: Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας

Είδος: Δράμα

Θέατρο: Εθνικό Θέατρο

Πρεμιέρα: 28 Δεκεμβρίου 1961

Περίοδοι παραστάσεων: 1961-1962

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Αλέξης Σολομός

Συγγραφέας: Γρηγόριος Ξενόπουλος

Σκηνικά: Κλεόβουλος Κλώνης

Κοστούμια: Αντώνης Φωκάς

Παραγωγός: Εθνικό Θέατρο

Ηθοποιοί: Κυβέλη (Κοντέσσα Βαλέραινα) , Νίκος Τζόγιας (Μανώλης) , Νέλλη Αγγελίδου (Τασία) , Μιχάλης Μπούχλης (Παυλάκης) , Άρης Βλαχόπουλος (Τζώρτζης Πάπουζας) , Αθανασία Μουστάκα (Όρσολα)


Σχόλια/Πλοκή: Η Κοντέσσα Βαλέραινα ζει πάμφτωχη με την οικογένεια της, αρνείται ωστόσο να πουλήσει ένα μυστικό γιατροσόφι που κατέχει θέλοντας να το προσφέρει αφιλοκερδώς. Ένας τυχοδιώκτης απατεώνας θα βρεθεί στο δρόμο της φτωχής οικογένειας και θα δοκιμάσει τις αξίες τους..

Trivia: Πρόκειται για επανάληψη της παράστασης που πρωτοπαίχτηκε το 1953. Το έργο γράφτηκε στα 1897 και ανέβηκε πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή στα 1904 υπό τον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο. Η παράσταση ήταν μια αποτυχία. Το 1918 η Μαρίκα Κοτοπούλη ανεβάζει το έργο και το κάνει γνωστό στην Αθήνα μέσα από μια μεγάλη επιτυχία. Το 1953 το Εθνικό Θέατρο ανεβάζει για πρώτη φορά την Κοντέσσα Βαλέραινα με την Κυβέλη στον ομόνυμο ρόλο σημειώνοντας επιτυχία. Το έργο ανέβηκε σε πολλές επαναλήψεις και περιόδευσε ανα την Ελλάδα πάντοτε με σκηνοθέτη τον Αλέξη Σολομό. Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος θεωρούσε πως «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» ήταν ένα από τα καλύτερα έργα του.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας" στο Retromaniax.gr