Σπορτ Μπίλλυ

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1981

Μεταγλωττισμένη σειρά κινουμένων σχεδίων

Παραγωγή: 1979( Η.Π.Α. )

Ξένες ονομασίες: Sport Billy

26 επεισόδια( Κύκλοι επεισοδίων: 1) (Ημέρα προβολής: Παρασκευή, Τρίτη)

Διάρκεια επεισοδίου: 30'

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Παρασκευή 3 Απριλίου 1981

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 1981

Είδος: Παιδική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Σκηνοθεσία:

Σενάριο/Προσαρμογή κειμένου:

Μουσική:

Εταιρία παραγωγής: Filmation

Ερμηνευτής τραγουδιού τίτλων: Λάκης Τζορντανέλι

Ηθοποιοί: Γιάννης Καλατζόπουλος (Σπορτ Μπίλλυ (Sport Billy)) , Βίνα Παπαδοπούλου (Λίλλυ (Lilly)) , Σπύρος Μηλιώνης (Ουίλλυ (Willy) / Σάιπ (Sipe)) , Σοφία Χάνου Ζαμάνη (Βάντα (Vanda)) , Αλίκη Αλεξανδράκη (Βάντα (Vanda)) , Αθηνά Μαυρομάτη (Βάντα (Vanda)) , Παύλος Μηλιώνης (Σπόρτικους (Sporticus)) , Ελένη Καψάσκη (Πανδόσα) , Τάσος Μασμανίδης (Κομπιούτερ) , Τώνης Γιακωβάκης (Δόκτωρ Ντι Κλου) , Γιώργος Νέζος (Δόκτωρ Τουίστορ) , Πέρυ Ποράβου (Μπέττυ) , Αντώνης Αντωνίου , Γιώργος Χριστόπουλος , Αργύρης Παυλίδης , Νίκος Πόγκας , Αλεξία Ασκαρίδου , Χρήστος Ζορμπάς , Μαρία Μπονίκου , Μάνος Βενιέρης , Νίκος Λυκομήτρος , Ράνια Νικολαϊδου , Νίκος Πόγκας

Σχόλια/Πλοκή: Αυτοτελείς ιστορίες στις οποίες ο Μπίλλυ με τη βοήθεια της Λίλλυ, του σκύλου τους Ουίλλυ, του Σπόρτικους και της Πανδόσας με το κομπιούτερ τους από τον πλανήτη Όλυμπο, του διαχρονόπλοιού του και τέλος της μικρής μαγικής του τσάντας (βαλιτσάκι), προσπαθεί να σώσει διάφορα αθλήματα από τις μηχανορραφίες της σατανικής Βάντα και του βοηθού της Σάιπ, οι οποίοι προσπαθούν να καταστρέψουν όλα τα αθλήματα στον πλανήτη Γη. Στην αποστολή τους να διασώσουν το αθλητικό πνεύμα και την ευγενή άμιλλα από την Βάντα, ο Μπίλλυ, η Λίλλυ και ο Ουίλλυ ταξιδεύουν με ένα μαγικό διαστημόπλοιο μέσα στο χρόνο προκειμενου να πάνε εκεί που χρειάζεται η βοήθειά τους.

Επαναλήψεις: 1981 (ΥΕΝΕΔ) , 1983 (ΕΡΤ2) , 1989 (TV 100) , 1992 (ΕΤ2) , 1992 (ΕΤ3)

Trivia: Σειρά με αυτοτελή επεισόδια τα οποία δεν προβλήθηκαν από την ΥΕΝΕΔ αυστηρά με τη σειρά της παραγωγής τους, με αποτέλεσμα τη δύσκολη καταγραφή τους καθώς τα στοιχεία προγράμματος στον τύπο της εποχής είναι ελλιπή.

Εξαιρετικά επιτυχημένη παιδική σειρά κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε τη δεκαετία του '80 και αγαπήθηκε πολύ από τους μικρούς τηλεθεατές.

Στο τραγούδι των τίτλων ακούγεται ο Λάκης Τζορντανέλι.

Ο "Σπορτ Μπίλλυ" είναι το παιδικό πρόγραμμα το οποίο έχει προβληθεί σε επανάληψη περισσότερες φορές από κάθε άλλο στην τηλεόραση.

Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΥΕΝΕΔ το 1981, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης προβολής της. Συγκεκριμένα, το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε σε επανάληψη την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 1981 και η επανάληψη της σειράς ολοκληρώθηκε την Τρίτη 9 Μαρτίου 1982. Επόμενη επανάληψη της σειράς από την ΕΡΤ2 πραγματοποιήθηκε το 1983, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή 21 Αυγούστου 1983 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 1983.

Το 1989, η Δημοτική Τηλεόραση της Θεσσαλονίκης, TV100, πρόβαλε την σειρά σε επανάληψη και συγκεκριμένα μεταξύ του Φεβρουαρίου και του Απριλίου του ίδιου έτους και ξανά από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1989.

Τέλος, η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΤ2 και την ΕΤ3 το 1992. Συγκεκριμένα, στην ΕΤ2 το 1ο επεισόδιο προβλήθηκε σε επανάληψη την Παρασκευή 28 Αυγούστου 1992 και η επανάληψη της σειράς ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 1992, ενώ η επανάληψη στην ΕΤ3 ξεκίνησε την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 1992 και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 1992.

Έκτοτε, η σειρά δεν έχει επαναπροβληθεί από την ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο αν διασώζεται η μεταγλώττιση της σειράς στο Αρχείο της ΕΡΤ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στα μέσα της δεκαετίας του '80, κυκλοφόρησαν στην Ελληνική αγορά βίντεο 7 βιντεοκασέτες με 3 επεισόδια της σειράς η κάθε μία.


Λίστα επεισοδίων:

Παρατίθενται οι ονομασίες των επεισοδίων στα Αγγλικά, καθώς η ΥΕΝΕΔ δεν έδωσε τα Ελληνικά ονόματα των επεισοδίων στον τύπο της εποχής και αυτά δεν αναφέρονταν, ούτε αναγράφονταν στους τίτλους έναρξης των επεισοδίων. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, δεν μπορεί να διευκρινιστεί αν η σειρά της προβολής των επεισοδίων τηρήθηκε από την ΥΕΝΕΔ. Σημειώνονται επίσης τα επεισόδια που κυκλοφόρησαν σε VHS στην Ελλάδα.


1x01. "Joust in Time" (Πα 3/4/1981) (VHS 5, επ 1)

Όταν ένα ποδοσφαιρικό στάδιο στη Μαδρίτη εξαφανίζεται από τον πλανήτη, ο Σπορτ Μπίλλυ ανακαλύπτει ότι η Βάντα ταξίδεψε πίσω στο χρόνο και κρατάει φυλακισμένο τον Μάγο Μέρλιν σε ένα κρυστάλλινο κλουβί.


1x02. "Trouble in Tokyo" (VHS 5, επ 2)

Ύστερα από επίθεση κακοποιών με επικεφαλής τον Σάιπ στο Τόκιο, ο Μπίλλυ, η Λίλλυ και ο Ουίλλυ κάνουν μαθήματα καράτε.


1x03. "Mexican holiday" (VHS 5, επ 3)

(περίληψη) ?? Στο Μεξικό


1x04. "Return to Olympus" (VHS 6, επ 1)

Η Λίλλυ συμμετέχει στους ετήσιους Ολυμπιακούς Αγώνες που έχουν οργανωθεί από τον Σπορτ Μπίλλυ στον πλανήτη του, τον Όλυμπο. Στους αγώνες συμμετέχουν παιδιά από όλο τον κόσμο και η Βάντα έχει προσφέρει σε μια άλλη κοπέλα, την Μπεθ, ένα βαλιτσάκι γεμάτο βρώμικα κόλπα.


1x05. "Chinese puzzle"

(περίληψη) ??


1x06. "Teamwork" (VHS 2, επ 2)

Στο Λος Άντζελες των Η.Π.Α., ο Μαυρόψυχος συλλέγει τους καλύτερους αθλητές του κόσμου (από το μπέιζμπολ και το μπάσκετ) για τη Βάντα, κάνοντάς τους μικροσκοπικούς με μια ακτίνα, πιάνοντάς τους και κρατώντας τους για λύτρα. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και ο Μπίλλυ και η Λίλλυ.


1x07. "Bad weather blues" (VHS 2, επ 3)

Η Γαλλία δέχεται επίθεση από το Μετεωρολογικό Αστέρι της Βάντα. Ο μετεωρολόγος Doctor DuCloud μαθαίνει πώς να διατηρεί ανοιχτό μυαλό βοηθώντας παράλληλα τον Μπίλλυ, την Λίλλυ και τον Ουίλλυ να θέσουν το Μετεωρολογικό Αστέρι εκτός λειτουργίας και να διασώσουν τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες.


1x08. "A voice in the wilderness" (VHS 4, επ 1)

Ο Σάιπ έμαθε στην Πόλυ τον παπαγάλο να μιλάει. Ο αρχηγός της φυλής Τασάντεϊ πείστηκε από τους πράκτορες της Βάντα να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις του παπαγάλου για να ελέγξουν τα ζώα και να τα στρέψουν εναντίον των κατοίκων της πόλης.


1x09. "Wheel of fortune" (VHS 1, επ 1)

Στο Γκραν Πρι του Μόντε Κάρλο, η Λίλλυ συναντά τη φίλη της Μπέτυ. Η Βάντα αρπάζει το αγωνιστικό αυτοκίνητο της Μπέτυ και τον οδηγό του, Τζορτζ, για να κερδίσει ο Σάιπ τον αγώνα. Αλλά ο Μπίλλυ, η Λίλλυ και ο Ουίλλυ ανακτούν το αμάξι και η Μπέτυ αναλαμβάνει να οδηγήσει.


1x10. "Hyde and seek" (VHS 1, επ 2)

Η Βάντα αναγκάζει τον Δρ. Jeckyll να απελευθερώσει τον ορό του το 1886, προκαλώντας τη μετατροπή ολόκληρου του σημερινού πληθυσμού της Αγγλίας σε τέρατα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα κρίκετ που παρακολουθούσαν ο Μπίλλυ, η Λίλλυ και ο Ουίλλυ.


1x11. "Power of the omnisac" (VHS 1, επ 3)

Κατά τη διάρκεια των χειμερινών αγώνων του St. Moritz, ο ξάδερφος της Λίλλυ Mark Shaw πείθεται από την Βάντα να αντικαταστήσει το βαλιτσάκι του Μπίλλυ με ένα ψεύτικο και να χρησιμοποιήσει το περιεχόμενό του για να κερδίσει και τα τρία αθλήματα στα οποία αγωνίζεται (σκι βουνού - άλμα, παγοδρομίες και κατάβαση με έλκυθρο).


1x12. "A race in space" (VHS 4, επ 2)

(περίληψη) ?? 2121 αθλητικό διαστημικό γεγονός


1x13. "Trial by fire" (VHS 3, επ 1)

Ένα κορίτσι που ονομάζεται Leilani εξαπατάται από την Βάντα να τοποθετήσει στο βωμό του Pele ένα κουτί το οποίο θα ανάψει τα ανενεργά ηφαίστεια της Χαβάης και θα καταστρέψει όλα τα ιαματικά λουτρά του νησιού.


1x14. "The great Texas hole in one" (VHS 3, επ 2)

Το πετρέλαιο αναβλύζει από το έδαφος κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά γκολφ στο Τέξας. Ο Μπίλλυ, η Λίλλυ και ο Ουίλλυ συνεργάζονται με έναν νευρικό παίκτη του γκολφ για να φτάσουν στην άκρη της υπόθεσης.


1x15. "Arabian knights and days" (VHS 3, επ 3)

Ο Δόκτωρ Τουίστερ επιτίθεται στις διάσημες Αραβικές ιπποδρομίες με τη μηχανή του κυκλώνα. Ο Μπίλλυ συνεργάζεται με τον πρίγκιπα Ράμι και τον Αχμέντ για να ερευνήσει την υπόθεση, αλλά παγιδεύεται στον κυκλώνα.


1x16. "Mixed doubles" (VHS 4, επ 3)

Ο καθηγητής Plant έχει εφεύρει έναν ορό ανάπτυξης ο οποίος μετατρέπει τα φυτά σε τέρατα και τον χρησιμοποιεί για να διαταράξει έναν αγώνα τένις στο Ρίο ντε Τζανέιρο.


1x17. "Viking for a day"

Ο Σπορτ Μπίλλυ εγκαινιάζει την έκθεση ιστιοπλοΐας στο μουσείο Βίκινγκ στο Όσλο της Νορβηγίας. Αλλά ο Σάιπ τον σαμποτάρει σε κάθε ευκαιρία και στέλνει ένα σκάφος των Βίκινγκς πίσω στο 998 μ.Χ., χρησιμοποιώντας μια χρονομηχανή της Βανδαλουσίας.


1x18. "Monster from the Loch"

Ένα Σκωτσέζικο γήπεδο του γκολφ αναστατώνεται από φυσαλίδες αερίου που προέρχονται από το έδαφος. Η έρευνα του Σπορτ Μπίλλυ τον οδηγεί σε έναν πράκτορα από την Βανδαλουσία ονόματι Shark, στο μυθικό τέρας του Λοχ Νες και στον Σκωτσέζο ποιητή Robert Burns.


1x19. "Mystery of the Russian cave" (VHS 7, επ 3)

(περίληψη) ?? Ρωσία


1x20. "Rah! Rah! Billy!" (VHS 7, επ 2)

Ένας αγώνας ράγκμπι διαταράσσεται από τον Σάιπ, τον Πάκο και τον γορίλα τους, ο οποίος έχει μετατραπεί σε μπράβος έπειτα από την κλοπή μιας αήττητης ακτίνας.


1x21. "Peril in Peru" (VHS 7, επ 1)

(περίληψη) ?? ιπποδρομίες


1x22. "Athenian adventure" (VHS 6, επ 3)

Ο Σπόρτικους και η Πανδόσα έχουν αιχμαλωτιστεί από την Βάντα, η οποία τους πάγωσε στο χρόνο. Για να τους επαναφέρουν, ο Μπίλλυ, η Λίλλυ και ο Ουίλλυ πρέπει να ταξιδέψουν πίσω στην Αρχαία Ελλάδα.


1x23. "Pure luck"

(περίληψη) ??


1x24. "Taj Mahal mystery"

Στην Ινδία, ο Σπορτ Μπίλλυ ανοίγει τους εθνικούς αγώνες χόκεϊ με την ρίψη μίας από τις δικές του επίσημες μπάλες χόκεϊ. Η Βάντα όμως σχεδιάζει να διαταράξει το παιχνίδι και παράλληλα να κλέψει το Ταζ Μαχάλ.


1x25. "Australian adventure"

(περίληψη) ??


1x26. "A tale of two Billys" (τελευταίο) (Τρ 29/9/1981) (VHS 2, επ 1)

Η Βάντα παρασύρει τον Σπορτ Μπίλλυ και τους φίλους του σε μια παγίδα και στη συνέχεια αντικαθιστά τον Μπίλλυ με έναν σωσία του σε ένα τουρνουά πινγκ-πονγκ στην Κίνα με σκοπό να καταστρέψει τη φήμη του ως τίμιου αθλητή.Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr

Οι Ελληνικοί τίτλοι έναρξης της σειράς