Σαν παλιό σινεμά

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής εκπομπής: Σαν παλιό σινεμά

Έτος: 2001

Τηλεοπτική Εκπομπή

Είδος: Ενημερωτική

Κανάλι: ΕΤ1

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 2001

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 35

Διάρκεια επεισοδίου: 12'

Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Εταιρία παραγωγής: Άνωση Α.Ε.

Περιγραφή: Σειρά εκπομπών με πορτραίτα ηθοποιών του κινηματογράφου.

Στοιχεία/Trivia: .


Λίστα επεισοδίων:


1. "Σαν παλιό σινεμά: Γιώργος Βελέντζας" (2001) (Περιγραφή: Ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας μιλάει για τη ζωή του, τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, τη σταδιοδρομία του στο θέατρο και στον κινηματογράφο, το γάμο του και τη γέννηση των παιδιών του. Αφηγείται τις εμπειρίες του και τις συνεργασίες του με γνωστούς συναδέλφους του.)

2. "Σαν παλιό σινεμά: Αθηνόδωρος Προύσαλης" () (Περιγραφή: Ο ηθοποιός Αθηνόδωρος Προύσαλης μιλάει για τους ρόλους του στον κινηματογράφο, τις συνθήκες στις οποίες γυρίστηκαν οι πρώτες ταινίες, επισημαίνει ότι υποδύθηκε όλων των ειδών τους μάγκες, θεωρεί την "Επιχείρησις Απόλλων" ('68) ως την καλύτερή του ταινία, αλλά πιστεύει ότι το θέατρο αναδεικνύει το ταλέντο του ηθοποιού. Μιλάει για τον τόπο καταγωγής του και εκφράζει την πικρία του για την απώλεια αγαπημένων του φίλων.)

3. "Σαν παλιό σινεμά: Καίτη Πάνου" () (Περιγραφή: Η ηθοποιός Καίτη Πάνου μιλάει για τη ζωή της, τις σπουδές της στο θέατρο, την ταινία που ξεχωρίζει, τη συνεργασία της με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας μιλάει για την Καίτη Πάνου που συμπρωταγωνιστούσε με τον πατέρα του. Η ηθοποιός μιλάει, επίσης, για την αγάπη που της δείχνει ο κόσμος και τη συγκίνηση που αισθάνεται.)

4. "Σαν παλιό σινεμά: Ζαννίνο" (Περιγραφή: Για τους ρόλους του και την προσωπικότητά του μιλούν η κόρη του Σόφη Ζαννίνου, ο γαμπρός του Νίκος Τζαβάρας, η εγγονή του Φιόνα Τζαβάρα και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Η κόρη του Σόφη διηγείται την ιστορία του πως "βαφτίστηκε" Ζαννίνο από τον Αττίκ.)

5. "Σαν παλιό σινεμά: Σαπφώ Νοταρά" () (Μιλούν γι' αυτόν: Για την προσωπικότητά της, τους ρόλους της, τις σπουδές της στο θέατρο, τον τόπο καταγωγής της μιλούν ο συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης, ο φιλόλογος και κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο ηθοποιός Σπύρος Μπιμπίλας και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος επισημαίνει ότι η παροιμιώδης αναφώνηση Λαλάκη στην ταινία "Το Παιδί Της Μαμάς" ('70) ήταν δικής της εμπνεύσεως. Προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες συμμετείχε: "Μίνι Φούστα Και Καράτε" ('67), "Νάτανε Το 13 Νάπεφτε Σε Μας!" ('70), "Αχ! Αυτή Η Γυναίκα Μου" ('67), "Ο Διαιτητής" ('63) & "Το Παιδί Της Μαμάς" ('70).)

6. "Σαν παλιό σινεμά: Τζαβαλάς Καρούσος" () (Περιγραφή: Η κόρη του Δέσπω Καρούσου μιλάει για το θεατρικό ξεκίνημα του πατέρα της, την καταγωγή του και την οικογένειά του, ο κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος αναφέρεται στους κλασικούς ρόλους που υποδύθηκε, η ηθοποιός Άννα Παϊταζή και ο Αθηνόδωρος Προύσαλης παραθέτουν πληροφορίες για τις συνεργασίες τους και την προσωπικότητά του. Γίνεται λόγος για τις κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε και αναφορά στον χαρακτηρισμό ο πατέρας του ελληνικού κινηματογράφου. Παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες που συμμετείχε: "Άνθρωπος Για Όλες Τις Δουλειές" ('66), "Οργή" ('62), "Αντιγόνη" ('61), "Η Λίμνη Των Στεναγμών" ('59) & "Θρίαμβος" ('62).)

7. "Σαν παλιό σινεμά: Μήτσος Λυγίζος " () (Περιγραφή: Ένα επεισόδιο αφιερωμένο στον ηθοποιό του "Εθνικού Θεάτρου" Μήτσο Λυγίζο. Ο ηθοποιός μιλά για το θείο του Μήτσο Λυγίζο, επισημαίνοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις αγαπημένες του συνήθειες. Η σύζυγός του, Νίκη Λυγίζου, μιλάει για την καταγωγή του, την οικογένειά του, τις σπουδές του στο "Εθνικό θέατρο" τις οποίες συνέχισε στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Ήταν ο πρώτος που έφερε στην Ελλάδα το κυκλικό θέατρο. Οι ηθοποιοί Άννα Παϊτατζή και Ελένη Ράντου θυμούνται διάφορα περιστατικά με τον Μήτσο Λυγίζο. Η Νίκη Λυγίζου διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο του "Το Νεοελληνικό Πλάι Στο Παγκόσμιο Θέατρο" (Εκδόσεις "Δωδώνη", 1958) και επισημαίνει τη βράβευσή του από την "Ακαδημία Αθηνών" και τα κρατικά βραβεία που παρέλαβε. Αναφέρεται στις μεγάλες αγάπες του και στο ποιητικό του έργο. Προβάλλονται αποσπάσματα από ταινίες στις οποίες συμμετείχε: "Άδικη Κατάρα" ('67), "Αλτ Και Σ' έφαγα" ('69), "Ο Εμποράκος" ('67), "Ωραία Αιγιώτισσα" ('68), "Ορκίζομαι Είμαι Αθώα" ('68), "Ποτέ Την Κυριακή" ("Never On Sunday") ('60) & "Συντρίμμια Της Ζωής" ('63).)

8. "Σαν παλιό σινεμά: Αντώνης Παπαδόπουλος" () (Περιγραφή: Για την καταγωγή, την προσωπικότητα και τη σταδιοδρομία του καθώς και για τη σχέση που είχαν αναπτύξει μαζί του, μιλούν ο ανιψιός του Χρήστος Θηβαίος και η ηθοποιός Ευδοξία Πετζάκη. Παράλληλα προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες στις οποίες συμμετείχε: "Ο Μοναχογιός Μου Ο Αγαθιάρης" ('73), "Ο Καουμπόη Του Μεταξουργείου" ('71), "Ο Άνθρωπος Που Έτρεχε Πολύ" ('73), "Μονά Ζυγά Δικά Μου" ('79), "Η Ταξιτζού" ('70), "Ο Άνθρωπος Ρολόι" ('72), "Η Αδερφή Μου Θέλει Ξύλο" ('66) & "Η Αρχόντισσα Tης Κουζίνας" ('69).)

9. "Σαν παλιό σινεμά: Καίτη Λαμπροπούλου" () (Περιγραφή: Η ηθοποιός μιλάει για την οικογένειά της, τη σταδιοδρομία της στο θέατρο, τις παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε, τις συνεργασίες της με μεγάλους ηθοποιούς της εποχής της και το γάμο της με τον Γιώργο Ρούσσο. Η Ροζίτα Σώκου μιλάει για την Καίτη Λαμπροπούλου και την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο. Ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός μιλάει για τη γνωριμία του μαζί της και το χαρακτηρισμό που τις είχαν αποδώσει οι συνάδελφοί της στο θέατρο.)

10. "Σαν παλιό σινεμά: Νίκος Φέρμας" () (Μιλούν γι' αυτόν: Λάκης Μιχαηλίδης, Σπεραντζα Βρανά, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Γιώργος Λαζαρίδης, Σωτήρης Μουστάκας & Αθηνόδωρος Προύσαλης.)

11. "Σαν παλιό σινεμά: Λαυρέντης Διανέλλος" () (Περιγραφή: Το επεισόδιο αυτό είναι αφιερωμένο στον ηθοποιό που κατέχει το απόλυτο ρεκόρ συμμετοχών στον ελληνικό κινηματογράφο τον Λαυρέντη Διανέλλο. Έχει 205 ταινίες στο ενεργητικό του. Μιλούν γι' αυτόν ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ο Γιώργος Λαζαρίδης, η Σπεράντζα Βρανά, ο Γρηγόρης Γρηγορίου, ο Απόστολος Τεγόπουλος & η Καίτη Πάνου.)

12. "Σαν παλιό σινεμά: Κώστας Μεντής" () (Περιγραφή: Η ηθοποιός και ανιψιά του, Νένα Μεντή, μιλάει για το χιούμορ, την αυθεντικότητα και την αθωότητα που τον διέκρινα. Μιλούν ακόμη ο Χρήστος Βαλαβανίδης, η αδερφή του, Κατίνα Βαλαβανίδη, η ανιψιά του, Μάγια Βαλαβανίδη και ο Σωτήρης Μουστάκας.)

13. "Σαν παλιό σινεμά: Παντελής Ζερβός" () (Περιγραφή: Χαρακτηριστική φυσιογνωμία της "χρυσής εποχής" του ελληνικού κινηματογράφου έπαιζε συνήθως το χαρακτήρα του χωροφύλακα, του πατέρα, του δημάρχου-κοινοτάρχη, ή του μέντορα των πρωταγωνιστών, όπου παρουσιαζόταν ως παραδοσιακός και αυστηρός αλλά πάντοτε δίκαιος και καλός. Μιλούν γι' αυτόν: Ο γαμπρός του Άλκης Ζερβός, η κόρη του Ξένια, η εγγονή του, Μαρία Ζερβού, ο Διονύσης Καλός, ο Γρηγόρης Γρηγορίου και ο Απόστολος Τεγόπουλος.)

14. "Σαν παλιό σινεμά: Ταϋγέτη" () (Περιγραφή: Η ηθοποιός Ταϋγέτη Μπασούρη μιλάει για το ξεκίνημά της στο θέατρο και για τους γονείς της που την μεγάλωσαν με αγάπη και στοργή. Επίσης, μιλά γι' αυτήν η ξαδέλφη της Ευγενία Ταμβακολόγου.)

15. "Σαν παλιό σινεμά: Τασσώ Καββαδία" () (Περιγραφή: Η ηθοποιός Τασσώ Καββαδία μιλά για τη ζωή της, το σπίτι που μεγάλωσε και πως ξεκίνησε την καριέρα της ως "κακιά" του Ελληνικού κινηματογράφου.)

16. "Σαν παλιό σινεμά: Μαρίκα Νέζερ" () (Μιλούν γι' αυτήν: Ο εγγονός της Γιώργος Πυρπασόπουλος, η Άννα Καλουτά, ο Γιώργος Λαζαρίδης, η Μάρθα Καραγιάννη και η Σπεράντζα Βρανά.)

17. "Σαν παλιό σινεμά: Νικήτας Πλατής" () (Μιλούν γι' αυτόν: Γιώργος Λαζαρίδης, Αθηνόδωρος Προύσαλης, Άννα Φόνσου, Λάκης Μιχαηλίδης και Σπεράντζα Βρανά.)

18. "Σαν παλιό σινεμά: Δημήτρης Νικολαϊδης" () (Μιλούν γι' αυτόν: Η σύζυγός του, Σούλη Σαμπάχ, ο Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης, ο Δημήτρης Κωνσταντάρας και ο Ζάχος Χατζηφωτίου.)

19. "Σαν παλιό σινεμά: Άννα Παϊτατζή" () (Περιγραφή: Η ηθοποιός Άννα Παϊτατζή μιλάει για την οικογένειά της, τα παιδικά της χρόνια, τις σπουδές της στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, το ξεκίνημά της στο θέατρο και τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά "Λούνα Παρκ" ('74-'81). Επίσης, μιλούν γι' αυτήν, ο Γιάννης Δαλιανίδης και ο Δημήτρης Καλλιβωκάς.)

20. "Σαν παλιό σινεμά: Δήμος Σταρένιος" (Σα 22/12/2001) (Μιλούν γι' αυτόν: Ο ανιψιός του Γιάννης Βαρβέρης (δημοσιογράφος και ποιητής) και ο Βασίλης Καϊλας.)

21. "Σαν παλιό σινεμά: Μαρίκα Κρεββατά" () (Μιλούν γι' αυτήν: Η κόρη της, Γκέλυ Μαυροπούλου, ο Λάκης Μιχαηλίδης, η Άννα Καλουτά και η Μέλπω Ζαροκώστα.)

22. "Σαν παλιό σινεμά: Μέλπω Ζαροκώστα" () (Περιγραφή: Η ηθοποιός μιλά για την ζωή της την καριέρα της. Επίσης μιλά για αυτήν η φίλη της, Άννα Φόνσου.)

23. "Σαν παλιό σινεμά: Λέλα Πατρικίου" () (Μιλούν γι' αυτήν: Ο γιος της ποιητής Τίτος Πατρίκιος και η συγγραφέας Άλκη Ζέη.)

24. "Σαν παλιό σινεμά: Γιάννης Φέρμης" () (Μιλούν γι' αυτόν: Θύμιος Καρακατσάνης, Άννα Καλουτά, ο συγγραφέας Βύρων Μακρίδης και ο Λάκης Μιχαηλίδης.)

25. "Σαν παλιό σινεμά: Ερρίκος Κονταρίνης" () (Μιλούν γι' αυτόν: Ο ανιψιός του Κώστας Πυρπασόπουλος και ο σκηνοθέτης Φρίξος Ηλιάδης.)

26. "Σαν παλιό σινεμά: Γιάννης Μαλούχος" () (Περιγραφή: Ο ηθοποιός μιλά για τα δύσκολα χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα του, το χωριό στο οποίο γεννήθηκε, μιλάει για τα βιώματά του και τις εμπειρίες του στο σινεμά και την τηλεόραση. Μιλούν ακόμα γι' αυτόν ο Διονύσης Καλός και η Βέρα Κρούσκα.)

27. "Σαν παλιό σινεμά: Γιώργος Γαβριηλίδης"" () (Μιλούν γι' αυτόν: Γκέλυ Μαυροπούλου, Άννα Καλουτά, Μέλπω Ζαροκώστα και Λάκης Μιχαηλίδης.)

28. "Σαν παλιό σινεμά: Νάσος Κεδράκας"" () (Μιλούν γι' αυτόν: Η γυναίκα του Κικίτσα Κεδράκα, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, η Άννα Φόνσου και ο Απόστολος Τεγόπουλος.)

29. "Σαν παλιό σινεμά: Τάκης Μηλιάδης"" () (Μιλούν γι' αυτόν: Λάκης Μιχαηλίδης, Βύρων Μακρίδης, Μπέτυ Μοσχονά και Μάρθα Καραγιάννη.)

30. "Σαν παλιό σινεμά: Σπύρος Καλογήρου"" () (Περιγραφή: Ο ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου μιλάει για τη ζωή του,την οικογένεια του,τα σχολικά του χρόνια.Μιλούν επίσης η γυναίκα του Ευαγγελία Σαμιωτάκη και ο Γιάννης Δαλιανίδης.)

31. "Σαν παλιό σινεμά: Ελένη Χαλκούση"" () (Μιλούν γι' αυτήν: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Φρίξος Ηλιάδης, Νόρα Βαλσάμη, Κάκια Παναγιώτου, Ροζίτα Σώκου, Γρηγόρης Γρηγορίου, Τάσος Ζωγράφος (ζωγράφος-σκηνογράφος), Χάρρυ Κλυνν και Ελένη Χατζηαργύρη.)

32. "Σαν παλιό σινεμά: Θάνος Τζενεράλης"" () (Μιλούν γι' αυτόν: Διονύσης Καλός, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Καίτη Λαμπροπούλου και Δημήτρης Βάγιας.)

33. "Σαν παλιό σινεμά: Αρτέμης Μάτσας" () (Μιλούν γι' αυτόν: Ο αδερφός του Νέστορας Μάτσας, η ανιψιά του Βικτωρία Νταγκουνάκη (δημοσιογράφος), η Μέλπω Ζαροκώστα και ο Βασίλης Καΐλας.)

34. "Σαν παλιό σινεμά: Περικλής Χριστοφορίδης"" () (Μιλούν γι' αυτόν: Κώστας Γεωργουσόπουλος, Φρίξος Ηλιάδης και Μάρθα Καραγιάννη.)

35. "Σαν παλιό σινεμά: Βασίλης Καϊλας" () (Περιγραφή: Ο ηθοποιός θυμάται πώς ξεκίνησε στην καριέρα του, μιλάει για την οικογένειά του και τα παιδικά του χρόνια που μοιράζονταν ανάμεσα στο σχολείο, τον κινηματογράφο και το παιχνίδι. Θυμάται πώς γνωρίστηκε με τη γυναίκα του και μιλάει με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα για την κόρη του.)Παρουσιαστές: Αντώνης Πρέκας

Καλεσμένοι: Γιώργος Βελέντζας

Αθηνόδωρος Προύσαλης

Καίτη Πάνου

Δημήτρης Κωνσταντάρας

Σόφη Ζαννίνου

Νίκος Τζαβάρας

Φιόνα Τζαβάρα

Γιάννης Σμαραγδής

Κώστας Γεωργουσόπουλος

Σπύρος Μπιμπίλας

Άννα Παϊτατζή

Ντάνος Λυγίζος

Ελένη Ράντου

Χρήστος Θηβαίος

Ευδοξία Πετζάκη

Καίτη Λαμπροπούλου

Γρηγόρης Βαλτινός

Ροζίτα Σώκου

Γιώργος Λαζαρίδης

Σπεράντζα Βρανά

Γρηγόρης Γρηγορίου

Απόστολος Τεγόπουλος

Νένα Μεντή

Χρήστος Βαλαβανίδης

Σωτήρης Μουστάκας

Άλκης Ζερβός

Διονύσης Καλός

Ταϋγέτη

Τασσώ Καββαδία

Γιώργος Πυρπασόπουλος

Άννα Καλουτά

Μάρθα Καραγιάννη

Άννα Φόνσου

Λάκης Μιχαηλίδης

Σούλη Σαμπάχ

Δημήτρης Κωνσταντάρας

Ζάχος Χατζηφωτίου

Γιάννης Δαλιανίδης

Δημήτρης Καλλιβωκάς

Βασίλης Καϊλας

Γκέλυ Μαυροπούλου

Μέλπω Ζαρόκωστα

Θύμιος Καρακατσάνης

Φρίξος Ηλιάδης

Γιάννης Μαλούχος

Βέρα Κρούσκα

Βύρων Μακρίδης

Μπέτυ Μοσχονά

Ευαγγελία Σαμιωτάκη

Σπύρος Καλογήρου

Νόρα Βαλσάμη

Κάκια Παναγιώτου

Χάρρυ Κλυνν

Ελένη Χατζηαργύρη

Δημήτρης Βάγιας

Νέστορας Μάτσας

Συζητήστε για την τηλεοπτική εκπομπή στο Retromaniax.gr