Πατήρ Υιός κ Πνεύμα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Πατήρ Υιός κ Πνεύμα

Έτος: 1989

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κωμική

Κανάλι: Mega

Ημέρα/ημέρες προβολής: Τρίτη, Πέμπτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 21 Νοεμβρίου 1989

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 1991

Κύκλοι επεισοδίων: 2

Αριθμός επεισοδίων: 57

Διάρκεια επεισοδίου: 30'

Εταιρία παραγωγής: L.T.V

Παραγωγός: Λιάνα Πατέρα

Σκηνοθεσία: Αντώνης Τέμπος

Σενάριο: Γιώργος Κωνσταντίνου (I)

Μουσική σύνθεση: Άκης Γούναρης

Φωτογραφία: Γρηγόρης Πετρινιώτης

Σκηνικά: Τάκης Νικολαΐδης

Πλοκή/Σχόλια: Ένας άντρας που περνάει την κρίση της μέσης ηλικίας ζει με τον αχαΐρευτο γιο του. Ο πατέρας είναι μεσήλικας και άκρως συντηρητικός. Ο γιος είναι άνεργος, τεμπέλης και ορκισμένος γυναικάς. Μέχρι που εμφανίζεται μια γυναίκα που φαίνεται ότι θα τα αλλάξει όλα. Τελικά, όμως, θα τα καταφέρει;

Στοιχεία/Trivia: Το "Πατήρ Υιός κ Πνεύμα" είναι η 1η σειρά που έκανε πρεμιέρα στο "Mega" και συγκεκριμένα την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 1989 (2η μέρα λειτουργίας του σταθμού) στις 21:30.
● Η σειρά προοριζόταν αρχικά για την "ΕΡΤ" (συγκεκριμένα την "ΕΤ1"), αλλά λόγω των αλλαγών διοικήσεων στην "ΕΡΤ" το 1989 και των καθυστερήσεων στα προγράμματα της κρατικής τηλεόρασης που δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα, η σειρά τελικά κατέληξε στο "Mega" (κάτι που συνέβη ένα χρόνο αργότερα και με τη σειρά "Το Ρετιρέ").
● Ο προγραμματισμός της σειράς, από δύο μέρες της εβδομάδας (Τρίτη & Πέμπτη), περιορίστηκε σε μία μέρα την εβδομάδα (Τρίτη) από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 1990.
● Η σειρά προβλήθηκε σε 2 κύκλους επεισοδίων. Ο 1ος κύκλος αποτελείται από 20 επεισόδια και ο 2ος κύκλος από 32 επεισόδια.
Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της σειράς Αντώνη Τέμπο σε συνέντευξή του το 2010 στο retromaniax.gr:

«Το 1989 ξεκίνησα το "Πατήρ υιός και πνεύμα" με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και τον Σπύρο Παπαδόπουλο σε παραγωγή Λιάνας Πατέρα για λογαριασμό αρχικά της "ΕΡΤ" - για την "ΕΤ1" συγκεκριμένα. Ετοιμάζουμε λοιπόν τα πρώτα επεισόδια της σειράς και εμφανίζεται το "Mega" το οποίο ετοιμαζόταν να εκπέμψει και μας ρωτούν οι υπεύθυνοί του αν έχουμε κάποιο ελληνικό σήριαλ έτοιμο. Μαθαίνουν για το "Πατήρ υιός κ πνεύμα" και μας ζητούν να τη δουν τη σειρά και αυτοί. Έτσι κανονίστηκε ένα ραντεβού στην Παιανία για να το δουν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι τελικά το θέλησαν για το σταθμό τους και επομένως αλλάξαμε και τους τίτλους που είχαν ετοιμαστεί και έγραφαν: "Η ΕΡΤ Παρουσιάζει...". Έτσι η σειρά προβλήθηκε από το "Mega" και μάλιστα ήταν και το πρώτο ελληνικό σήριαλ που πρόβαλαν».

«Δεν ξέρω αν θυμάστε τους τίτλους που ήταν δύο διαμερίσματα πάνω και κάτω και από πάνω είναι μία μπασαβιόλα και από το κάτω διαμέρισμα ανεβαίνει το δοξάρι (ο άντρας), που σεληνιάζεται και χτυπάει το παράθυρο, το ανοίγει και αρχίζει να "γαργαλάει" την μπασαβιόλα (η γυναίκα) η οποία σιγά σιγά αρχίζει να κουνιέται. Έτσι αρχίζουν οι τίτλοι. Θυμάμαι ότι επί 48 ώρες παιδευόμουν να το κάνω αυτό σε ένα υπόγειο με τον βοηθό μου τον Κούτρα όπου δουλεύαμε με μια απίστευτη υγρασία που είχε εκεί...».
● Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1989-1990.

Επαναλήψεις: 1990 (Mega) , 1991 (Mega) , 2002 (Mega) , 2012 (Mega Cosmos) , 2012 (Mega Κύπρου)

Ηθοποιοί: Γιώργος Κωνσταντίνου (I) (Δημήτρης)

Τζοβάνα Φραγκούλη (Τζούλια)

Σπύρος Παπαδόπουλος (Νίκος)

Τάκης Παπαματθαίου

Θόδωρος Συριώτης

Μαίρη Νάνου

Τζόλυ Γαρμπή

Κώστας Παληός

Γιούλη Μπάρκα

Κώστας Μπακάλης

Δήμητρα Σερεμέτη

Φρέζυ Μαχαίρα

Κώστας Τσάκωνας (I)

Τρύφων Παπουτσής

Τάκης Βλαστός

Γιώργος Γεωργίου (II)

Σπύρος Ιωάννου

Πάρις Κατσίβελος (Διευθυντής Βορρές)

Παύλος Ορκόπουλος

Κάκια Παναγιώτου

Βαγγέλης Πρωτόπαππας

Θοδωρής Σκούρτας

Γιάννης Σμυρναίος

Σπύρος Φασιανός

Ελένη Φίλιππα

Μαριάννα Λαγουρού

Χρήστος Αυλωνίτης

Ελένη Γερασιμίδου

Γιώργος Ματαράγκας

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr