Πανδώρα και Πλάτωνας τα φραουλόπουλα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Πανδώρα και Πλάτωνας, τα φραουλόπουλα

Έτος: 1998

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Παιδική

Κανάλι: ΕΤ1

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Σεπτέμβριος 1998

Κύκλοι επεισοδίων: 2

Αριθμός επεισοδίων: 26

Διάρκεια επεισοδίου: 30'

Εταιρία παραγωγής: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Artoon

Σκηνοθεσία: Νίκος Βεργίτσης

Γιώργος Νικολούλιας

Σενάριο: Νίκος Βεργίτσης

Μουσική σύνθεση: Στέφανος Κορκολής

Πλοκή/Σχόλια: Ο Πλάτωνας είδε για τελευταία φορά την αγαπημένη του Πανδώρα το 1789, την ημέρα που ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση. Έδωσαν ραντεβού κάτω από το τελευταίο φραουλόδεντρο, που είχε απομείνει στη γη, μόνο που ο Πλάτωνας περίμενε στην κυριολεξία κάτω από το δέντρο, δηλαδή κάτω από τις... ρίζες του! Έμεινε εκεί περίπου 200 χρόνια και στο διάστημα αυτό η αγαπημένη του μετατράπηκε σε αντικείμενο λατρείας ως παράξενο πουλί στο... Θιβέτ! Στο μεταξύ το φραουλόδεντρο κατάντησε είδος μουσειακό, έκθεμα του Μουσείου Εξαφανισθέντων Ειδών, όπου ανήκαν ως την επανεμφάνισή τους και ο Πλάτωνας με την Πανδώρα, τα τελευταία εν ζωή φραουλόπουλα.

Ο Πλάτωνας συναντά επιτέλους την αγαπημένη του Πανδώρα κάτω από το φραουλόδεντρο. Το μόνο που επιθυμούν πια είναι να ζήσουν μαζί, πράγμα που οι «κακοί» της ιστορίας, η Μέρλιν και οι δύο γιοί της, ο Λούι και ο Τσάρλι, το απεύχονται αφού γνωρίζουν ένα μυστικό εξαιρετικά πολύτιμο. Αν χωρίσει κάποιος δυο ερωτευμένα φραουλόπουλα και πιεί τα «δάκρυα της δυστυχίας» τους, τότε πραγματοποιείται κάθε επιθυμία του. Αν όμως τα δυο πουλιά κατορθώσουν να ξανασμίξουν, τα «δάκρυα της ευτυχίας» τους ακυρώνουν τις επικίνδυνες ικανότητες που οι «κακοί» έχουν αποκτήσει.

Ευτυχώς, παρά τα εμπόδια που φράζουν τον δρόμο τους, ο έρωτας της Πανδώρας και του Πλάτωνα είναι σφοδρός, περισσότερο και από το πρώτο πάθος τους στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης.

Οι βασικοί χαρακτήρες:

Η Πανδώρα, που γεννήθηκε μια ημέρα μετά τον... Γουίλι ­ κατά κόσμον Γουίλιαμ Σαίξπηρ ­ και σήμερα είναι το πιο ηλικιωμένο πλάσμα στη γη. Κατά τη διάρκεια της ζωής της έχει παρακολουθήσει όλη την εξέλιξη του δυτικού πολιτισμού: από τον Κοκκινογένη τον Πειρατή ­ ήταν μόλις 120 χρόνων όταν της εμπιστεύτηκε το σημείο όπου είχε κρύψει ένα θησαυρό ­ ως τον Ιούλιο Βερν. Την ενέργεια που διαθέτει το πιο πιθανόν είναι ότι την κληρονόμησε από τον λατινοαμερικανό πατέρα της που ανακάλυψε την Ευρώπη πέντε χρόνια προτού ο... Χριστόφορος Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική.

Τον Έλληνα Πλάτωνα με τη βαριά προφορά τον γνώρισε όταν πρωτοπέταξε στην Ευρώπη και από τότε δεν έχει μάτια για άλλον ­ κι ας είναι κατά 50 χρόνια μικρότερός της (μόνο 380 ετών)! Ο Πλάτωνας, σε αντίθεση με την αγαπημένη του, είναι εξαιρετικά μορφωμένος και χαμηλών γενικότερα τόνων. Αγαπά πολύ την Πανδώρα, τόσο που κρέμεται από το ράμφος της αφήνοντάς την πάντα να έχει την τελευταία κουβέντα.

Στο πλευρό του ζευγαριού στέκουν δύο φίλοι πιστοί, κάτοικοι και αυτοί του κόσμου των πτηνών: η Κάρμεν και ο γιος της Πάκο. Η Κάρμεν, μια πληθωρική πλην καλοσυνάτη ισπανίδα μαμά - γύπας, ερωτεύεται τρελά όποιον είναι διπλάσιος από εκείνην σε... διαστάσεις ενώ ο μικροκαμωμένος γιος της είναι αφελής, τόσο που η άγνοιά του τον μπλέκει συνεχώς σε κωμικές καταστάσεις.

Στην απέναντι όχθη στέκονται οι εκπρόσωποι του ανθρώπινου είδους που συνήθως έχουν μόνο τέσσερα δάχτυλα για λόγους... εκφραστικότητας ­ είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η έλλειψη πέμπτου δαχτύλου αποτελεί πονοκέφαλο στους παραγωγούς κάθε φορά που θέλουν να πωλήσουν καρτούν στην Ιαπωνία, μια και εκεί τα τέσσερα δάχτυλα είναι σύμβολο της ιαπωνικής μαφίας, γνωστής ως Γιαγκούζα.

Οι κακοί της ελληνικής σειράς συνοψίζονται σε μια οικογένεια με αρχηγό τη μαμά Μέρλιν, την οποία βλέπουμε να φωτογραφίζει ντυμένη πάπια μικρά παιδιά που στην πραγματικότητα σιχαίνεται. Το κρυφό της όνειρο είναι να γίνει η πιο διάσημη κακιά της ιστορίας αλλά «δεν ξέρει αν φταίει το όνομά της ή το πρόσωπό της» που δεν τα καταφέρνει. Θαυμάζει τον Φρανκενστάιν και, όταν κατορθώνει να πιει τα «δάκρυα δυστυχίας» των φραουλόπουλων, βρίσκεται μπλεγμένη σε απίστευτες ιστορίες παρελθοντικής τρέλας παίρνοντας μέρος ως και στο... «Φάντασμα της Οπερας»!

Ο ένας από τους δύο γιους της, ο Λούι, νυχτοφύλακας του Μουσείου Εξαφανισθέντων Ειδών, ζει με την ελπίδα να γίνει κάποτε το πιο διάσημο αστέρι της νύχτας. Τα βράδια χορεύει μόνος του στις άδειες αίθουσες του Μουσείου και, κάθε φορά που καταφέρνει να πιει τα «δάκρυα δυστυχίας», μας ταξιδεύει στον χωροχρόνο τού σήμερα, σε αντίθεση με τον αδερφό του. Ο Τσάρλι δουλεύει κούριερ και εύχεται να γίνει ο πιο διάσημος σούπερ ήρωας του Σύμπαντος δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να ταξιδέψουν μαζί του στο μέλλον όταν καταφέρνει έστω και προσωρινά να αποκτήσει μαγικές ιδιότητες.

Εκτός από τους κεντρικούς ήρωες, στη σειρά λαμβάνουν μέρος περισσότερες από 100 ακόμη φιγούρες. Για τις δυσκολίες σκηνοθεσίας μιας σειράς κινουμένων σχεδίων και οι δύο καρτουνίστ είναι κατηγορηματικοί: «Είναι πιο σύνθετη από αυτήν του κινηματογράφου αφού στήνεται εκ των προτέρων. Μοντάρουμε, δηλαδή, με ακίνητες εικόνες και φανταζόμαστε πώς θα φαίνονται εν κινήσει».

(Από δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" 14/6/1998)

Στοιχεία/Trivia: Η σειρά χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την κρατική τηλεόραση, το Institut National Audiovisuel της Γαλλίας και δυο κοινοτικά προγράμματα, έχει γυριστεί στα αγγλικά με μοναδική ελληνική φωνή αυτή του Τζόνι Βαβούρα που «παίζει» τον κακό Τσάρλι. Μεταγλωττίστηκε στα ελληνικά το καλοκαίρι του 1998.

Επαναλήψεις: 2010 (Star) , 2012 (Star)

Ηθοποιοί: Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους (Πανδώρα)

Φίλιππος Σοφιανός (Πλάτωνας)

Ντίνα Κώνστα (Μέριλιν)

Τζέσυ Παπουτσή (Μέριλιν)

Τζώννυ Βαβούρας (Τσάρλι)

Χρήστος Ευθυμίου (III) (Λούι)

Σοφία Φιλιππίδου (Κάρμεν)

Ειρήνη Βεργίτση (Πάκο)

Νίκος Φλεριανός (Ερνέστο)

Γιάννης Μποσταντζόγλου

Οντέτ Διακογιάννη

Φίλιππος Ζούκας

Μαρία Ζουλά

Ρόζα Μαραγκοπούλου

Πέρης Μιχαηλίδης

Στέργιος Νένες

Αλεξάνδρα Νικολαϊδου

Ιωάννα Παππά

Βάλια Πάτσιου

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr