Ο μισάνθρωπος (1997)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ο μισάνθρωπος

Έτος: 1997

Είδος: Κωμωδία

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 9 Δεκεμβρίου 1997

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΤ1

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Βογιατζής

Συγγραφέας: Moliere

Σενάριο: Χρύσα Λυράκη

Μουσική σύνθεση: Νίκος Κυπουργός

Ηθοποιοί: Λευτέρης Βογιατζής , Γιάννης Νταλιάνης , Νίκος Χατζόπουλος , Μαρία Κεχαγιόγλου , Μαρία Σκουλά (I) , Μαρία Κατσανδρή , Γιώργος Σχινάς , Αιμίλιος Χειλάκης , Γιώργος Γκάτζιος , Γεράσιμος Γεννατάς

Σχόλια/Πλοκή: Η πιο διφορούμενη κωμωδία του Μολιέρου, γραμμένη το 1666, σε ομοιοκατάληκτο στίχο, που αναδεικνύει την ποιητικότητα του έργου και την αμεσότητα του. Η ειλικρίνεια, η απλότητα και η ανιδιοτέλεια του Αλσέστ, φαντάζουν κωμικές και αξιοκαταφρόνητες σ' έναν κόσμο που έχει αναγάγει την υποκρισία, το εύκολο κέρδος και την κοινωνική αναρρίχηση σε ύψιστους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Μάταια ο καλός του φίλος Φιλέντ προσπαθεί να του βάλει μυαλό και να τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους που συνεπάγεται η απόλυτη ευθύτητα. Ο Αλσέστ, όπως πολλοί άνθρωποι που επιμένουν να ζουν σύμφωνα με τις αρχές τους σ' έναν κόσμο εχθρικό, προδίδεται από το μόνο πράγμα που μπορεί να τον κάνει ευάλωτο: τον έρωτα. Αγαπά με τρυφερό πάθος μια κοσμική νεαρή χήρα, τη Σελιμέν, γυναίκα κοκέτα και φιλάρεσκη που επιδίδεται στις τέχνες του σαλονιού με αφάνταστη μαεστρία. Είναι ο αντίποδας του Αλσέστ. Την αδυναμία του αυτή θα την εκμεταλλευτεί ο κοινωνικός περίγυρος, αυτό το σαλόνι, ο κόσμος του Μολιέρου, και ο δικός μας, για να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό "μισάνθρωπο" και την κριτική του, να τον γελοιοποιήσει και να τον βάλει στο περιθώριο. Κι ο Αλσέστ, για να μείνει πιστός στον εαυτό του, θα επιλέξει τη φυγή από τον κόσμο και θα καταφύγει στη μοναξιά και στην κοινωνική ερημιά. Όσο για νέα γυναίκα που πίστευε ότι μπορούσε, παίζοντας, να παραμείνει αλώβητη σ' έναν κόσμο αλληλοσπαρασσόμενο, θα πληρώσει κι αυτή την υπερβολική της επιδεξιότητα και χάρη, με την προσωρινή ρήξη με το στενό περιβάλλον της και την οριστική με τον Αλσέστ.

Trivia: Θεατρική παράσταση από την "Νέα Σκηνή", στο "Θέατρο της Οδού Κυκλάδων", σεζόν 1996-1997, στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο στην ΕΤ-1".

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr