Ο κύριος συνήγορος (1970)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Ο Κύριος συνήγορος (1970)

Έτος: 1970

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κωμική

Κανάλι: ΥΕΝΕΔ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Σάββατο, Τρίτη, Παρασκευή, Κυριακή

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 2 Μαίου 1970

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 8 Οκτωβρίου 1972

Κύκλοι επεισοδίων: 3

Αριθμός επεισοδίων: 256

Διάρκεια επεισοδίου: 15'

Έγχρωμη: Όχι

Μορφή εγγραφής ταινίας: Βίντεο

Εταιρία παραγωγής: Εκλογή

Τομή

Παραγωγός: Νίκος Νικολαρέας

Διευθυντής παραγωγής: Άννα Πρετεντέρη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μιχαλόπουλος

Μεγακλής Βιντιάδης - (τηλεσκηνοθεσία)

Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος - (τηλεσκηνοθεσία)

Σενάριο: Κώστας Πρετεντέρης

Φωτογραφία: Δημήτρης Λαζαρίδης

Σκηνικά: Μανώλης Μαριδάκις

Στοιχεία/Trivia: "Ο κύριος συνήγορος" ήταν η δεύτερη Ελληνική τηλεοπτική σειρά που προβλήθηκε στην Ελληνική τηλεόραση (ΥΕΝΕΔ, Σάββατο 2 Μαΐου 1970), η οποία ξεκίνησε ακριβώς ένα μήνα μετά από "Το Σπίτι με το Φοίνικα". Η σειρά γνώρισε τεράστια επιτυχία από το τηλεοπτικό κοινό και ανέδειξε τον Γιάννη Μιχαλόπουλο (ο κύριος συνήγορος) σε τηλεοπτικό αστέρα (επιτυχία που δεν είχε γνωρίσει ο Γιάννης Μιχαλόπουλος στον κινηματογράφο).
● "Ο κύριος συνήγορος" αρχικά αποτελούσε μέρος της σειράς ευθυμογραφημάτων "Το ευθυμογράφημά μας" της ΥΕΝΕΔ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να προβάλλεται κάθε Σάββατο βράδυ στις 22.45. Τα πρώτα ευθυμογραφήματα είχαν για πρωταγωνιστή τον Γιάννη Γκιωνάκη (Μάρτιος-Απρίλιος 1970). Η σειρά αναγράφτηκε ως "Ο κύριος συνήγορος" και όχι πλέον ως "Το ευθυμογράφημά μας" στο πρόγραμμα από την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 1971. Η σειρά προβαλλόταν αρχικά κάθε Σάββατο βράδυ στις 22.45 από την ΥΕΝΕΔ και έπειτα κάθε Τρίτη και Παρασκευή βράδυ στις 23.00.
● Σύμφωνα με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο στην εκπομπή "Το Σήριαλ των Σήριαλ" (1991), ο ίδιος επιλέχθηκε για το ρόλο διότι μπορούσε να μαθαίνει πολύ γρήγορα τα κείμενα και καθώς η σειρά έβγαινε ζωντανά στην τηλεόραση, αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό. Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιάννης Μιχαλόπουλος αποκαλύπτει ότι τόσο το όνομα του σήριαλ ("Ο κύριος Συνήγορος"), όσο και το όνομα του Κύριου Συνήγορου ("Δημοσθένης Παρλάτος") αποφασίστηκαν από τον Κώστα Πρετεντέρη μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου.
● Τα πρώτα επεισόδια της σειράς (αν όχι όλα) δεν γράφτηκαν ποτέ σε βίντεο, πολύ απλά διότι γυρίζονταν και προβάλονταν απ' ευθείας ("ζωντανά") στο τηλεοπτικό κοινό.
● Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα της σεζόν 1970-1971 και από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1971-1972.
● Παραγωγός της σειράς ήταν ο Νίκος Νικολαρέας, γνωστός και σαν "Συνεργάτης χωρίς όνομα". Συγκεκριμένα, η εταιρία παραγωγής "Εκλογή" παρήγαγε τα πρώτα 83 επεισόδια της σειράς και έπειτα την παραγωγή ανέλαβε για τα επόμενα 173 επεισόδια η εταιρία παραγωγής "Τομή".
● Κάποια σενάρια της σειράς ξαναγυρίστηκαν τον Οκτώβριο του 1990 από τον νεοσύστατο τότε ΑΝΤ1 με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στο ρόλο του Δημοσθένη Παρλάτου, αλλά η σειρά "Ο κύριος συνήγορος (1990)" δεν είχε την επιτυχία της πρωτότυπης.

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη.

Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.

Ηθοποιοί: Γιάννης Μιχαλόπουλος (Δημοσθένης Παρλάτος (ο κύριος συνήγορος))

Ελένη Μαυρομάτη (Ισμήνη)

Φιλήμων Μεθυμάκης (Στριφτομπούμπουλας)

Γιάννης Μαλούχος (Λιγουλάκης)

Μάκης Δεμίρης (Ντανάκουλης)

Μαίρη Χαλκιά

Σωτήρης Μουστάκας

Νέλλη Γκίνη

Βασίλης Τσιβιλίκας

Θεματική ενότητα στο Retromaniax.gr