Ο θάνατος του Αλέξανδρου

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ο θάνατος του Αλέξανδρου

Έτος: 1966

Πρεμιέρα: Σεπτέμβριος 1966

Διάρκεια: 78'

Είδος: Δραματική

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κολλάτος

Σενάριο: Δημήτρης Κολλάτος

Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς

Μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαρκόπουλος

Παραγωγός: Δημήτρης Κολλάτος , Λία Καρυώτου

Ηθοποιοί: Δημήτρης Κολλάτος , Κώστας Αλεξόπουλος , Χαρά Αγγελούση , Κατερίνα Μπόμπου , Κώστας Καραγιώργης , Μαίρη Γκότση , Νίκη Τριανταφυλλίδη , Ντόρα Βολανάκη , Arlette Bauman , Στέλιος Σαμαράς , Γιώργος Σαλπιγγίδης , Νέλλη Ρήγα , Μαρία Παπαδοπούλου (I) , Γιάννης Τυπάλδος , Τίνα Τριβουλίδου , Αριστείδης Λαμπρόπουλος , Πάνος Βασιλειάδης , Μένια Παπαδοπούλου , Μιχάλης Σκούτης , Σπύρος Τζερμπίνος

Περίληψη/Σχόλια: Ένας νέος στα εικοσιέξι του χρόνια πάσχει από λευχαιμία. Στο νοσοκομείο, στο πλευρό του στέκονται η μητέρα του , η γυναίκα του και οι φίλοι του. Προσπαθώντας να αντιδράσει στη ζοφερή ιδέα του επερχόμενου θανάτου, ζητά από τη γυναίκα του να κάνουν έρωτα. Οι μνήμες του τον επιστρέφουν στην πρώιμη εφηβεία και στην πρώτη του ερωτική επαφή σε ένα πορνείο.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1966-1967 και έκοψε 36.458 εισιτήρια. Ήρθε στην 98η θέση σε 117 ταινίες.
- Ταινία που προκάλεσε με το τολμηρό θέμα της τα συντηρητικά ήθη της εποχής με αποτέλεσμα να ζητηθεί να περικοπούν τέσσερις σκηνές μειώνοντας σημαντικά τη διάρκειά της κατά την πρωτοβάθμια λογοκριτική επιτροπή, ενώ σύγχυση δημιουργήθηκε και κατά την προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Δημήτρης Κολλάτος απέσπασε θετικότατες κριτικές γνωστών Γάλλων επαϊόντων της εποχής, γεγονός το οποίο μάλλον «βοήθησε» την δευτεροβάθμιο επιτροπή λογοκρισίας που συστήθηκε λίγο καιρό αργότερα να αποφανθεί υπέρ της δημόσιας προβολής του φιλμ χωρίς καμμία περικοπή. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να αντιμετωπίσει η ταινία προβλήματα στη διανομή της.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr