Ο βασιλιάς και το άγαλμα
Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Ο βασιλιάς και το άγαλμα
Έτος: 1975
Τηλεοπτική Σειρά
Είδος: Ιστορική
Κανάλι: ΥΕΝΕΔ
Ημέρα/ημέρες προβολής: Πέμπτη
Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 23 Οκτωβρίου 1975
Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 1976
Τηλεοπτικές σεζόν: 1
Κύκλοι επεισοδίων: 1
Αριθμός επεισοδίων: 27
Διάρκεια επεισοδίου: 45'
Έγχρωμη: Όχι
Μορφή εγγραφής ταινίας: Φιλμ
Παραγωγός: Κώστας Ασημακόπουλος
Εταιρία παραγωγής: Πήγασος
Διεύθυνση παραγωγής: Λένα Γρηγορίου
Σκηνοθεσία: Κώστας Ασημακόπουλος
Συγγραφέας: Κώστας Ασημακόπουλος
Σενάριο: Κώστας Ασημακόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Πόλα Γαζουλέα
Φωτογραφία: Στέλιος Ραμάκης
Σκηνικά: Ρένα Γεωργιάδου
Κοστούμια: Ρένα Γεωργιάδου
Περιγραφή/Σχόλια: Η θρυλική ιστορία του ηρωικού θαλασσομάχου Γιάννη Καψή, ο οποίος έψαχνε να βρει το χαμένο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου. Γύρω στο 1.650, κυνηγημένος από τους Τούρκους, ξεκίνησε με τον αδερφό του το κούρσεμα Τουρκικών και Αλγερινών καραβιών. Για 3 χρόνια είχε καταφέρει να εκδιώξει τους Τούρκους από την Μήλο και είχε ανακυρήξει το νησί, με βασιλιά τον εαυτό του, Ελληνική επικράτεια.
Στον συγκλονιστικό ρόλο μιας τραγικής μάνας εμφανιζόταν η Αλέκα Κατσέλη, ενώ ο Νίκος Τζόγιας εμφανιζόταν σε διπλό ρόλο Αλγερινού κουρσάρου.
Στοιχεία/Trivia: Τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος, το οποίο είχε βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών.
● Τα (αρκετά) εξωτερικά γυρίσματα της σειράς γίνονταν σε διάφορα νησιά στις Κυκλάδες (στη Νάξο και στην Μήλο), στην Πάτμο, αλλά και στον Βόλο. Εσωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στη βίλα του κ. Λάμπρου Ευταξία στην Κηφισιά (Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10/10/1975).
● Για τη σειρά ετοιμάστηκαν 130 κοστούμια και στήθηκαν περισσότεροι από 17 εσωτερικοί χώροι, ενώ τα έπιπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυθεντικά (Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10/10/1975).
● Κόστος επεισοδίου: 110.000 δρχ (Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10/10/1975)
Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη.
Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.
Ηθοποιοί: Γιάννης Κατράνης (I) (Γιάννης Καψής)
● Νίκος Τζόγιας (Δερέκας)
● Δημήτρης Μυράτ (πατριάρχης Ιωαννίκιος)
● Αλέκα Κατσέλη (μάνα)
● Μαρία Αλιφέρη (Λελούδω)
● Μάκης Ρευματάς (Παναγής Φλαγγίνης)
● Χρήστος Πάρλας (τροβαδούρος)
● Ζαννίνο