Ο αρχοντοχωριάτης (1977)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ο αρχοντοχωριάτης (1977)

Έτος: 1977

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 11 Απριλίου 1977

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 101'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου

Συγγραφέας: Moliere

Σενάριο: Γρηγόρης Γρηγορίου (μετάφραση έργου)

Μουσική σύνθεση: Δανάη Ευαγγελίου

Ηθοποιοί: Ανδρέας Φιλιππίδης (I) , Αλίκη Αλεξανδράκη , Νίκος Απέργης , Γωγώ Ατζολετάκη , Γιώργος Γεωγλερής , Γιώργος Μπάρτης , Χρήστος Δοξαράς , Τρύφων Καρατζάς , Κώστας Τριανταφυλλόπουλος , Γιώργος Μπαγιώκης , Ζανό Ντάνιας , Νίτα Παγώνη , Ματίνα Καρρά , Δημήτρης Γιαννόπουλος , Άγγελος Κορμέντζας , Τάσος Κωστής , Γιώργος Παυλικανίδης , Γιώργος Δρακόπουλος , Ηρώ Κωστή

Επαναλήψεις: 2010 (Σινέ+) , 2013 (ΕΤ1) , 2015 (Ν Plus)

Σχόλια/Πλοκή: Σε αυτό το μιούζικαλ της εποχής του, ο Μολιέρος προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Στον Αρχοντοχωριάτη, ο σημερινός θεατής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κυρίου Ιορδάνη πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής αλλά και να βρει αναλογίες με την εποχή μας, μέσα από την σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της τηλεοπτικής σειράς "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)". Η παράσταση επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά στις 30 Αυγούστου 2010. Προβλήθηκε και πάλι από την τηλεοπτική σειρά "Το θέατρο στην ΕΡΤ" το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Μάρτιο του 2010 (39ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Η παράσταση επαναπροβλήθηκε στη ζώνη "Το θέατρο της Δευτέρας" της ΝΕΡΙΤ plus την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr