Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές

Έτος: 1974

Είδος:

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 16 Οκτωβρίου 1974

Τηλεοπτική περίοδος:

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Εύης Γαβριηλίδης

Συγγραφέας: Max Frisch

Ηθοποιοί: Ανδρέας Μαραγκός , Τζένη Γαϊτανοπούλου , Στέλιος Καυκαρίδης , Νίκος Χαραλάμπους , Ανδριανή Μαλένη , Κατερίνα Καραγιάννη , Ανδρέας Μιχαηλίδης , Ευτύχιος Πουλλαΐδης

Σχόλια/Πλοκή: Έργο με πολιτική υφή που διαδραματίζεται στη Βιέννη. Το έργο σκιαγραφεί με καυστικό τρόπο την τραγωδία και τα αδιέξοδα του αντιπροσωπευτικότερου τύπου της σύγχρονης κοινωνίας μας, δηλαδή του καλοβολεμένου αστού. Είναι μια παραβολή πάνω στον άνθρωπο, που τρέμει το ξεβόλεμα και κάθε αλλαγή περισσότερο από μια καταστροφή όπως αυτή που μπορεί να προκαλέσει μια πυρκαγιά.

Βασικός ρόλος ο Θεόφιλος Μπίντερμαν ένας μικροαστός ο οποίος κοιτάζει την δουλίτσα του και το «σπιτάκι» του. Ένας ανθρωπάκος, που δεν διστάζει να επιβληθεί στους πιο αδύναμους αλλά φέρεται σαν κόλακας σ’αυτούς που θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τη δική του. Μαζί με τη γυναίκα του παρατηρούν τις πυρκαγιές, που ξεσπούν γύρω τους και μονολογούν : «Ευτυχώς που δεν είναι στο δικό μας σπίτι.....». Μόνο που δεν έχουν καταλάβει ότι οι ίδιοι φιλοξενούν στο σπίτι τους δυο εμπρηστές, που με θράσος αλλά και αριστοτεχνικό τρόπο, έχουν κάνει κατάληψη στη σοφίτα τους, με σκοπό να τους βάλουν φωτιά. Το πιο τραγικό μάλιστα είναι ότι ο ίδιος ο Μπίντερμαν τους προσφέρει... τα σπίρτα!

Trivia: Θεατρική παράσταση παραγωγής ΡΙΚ. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέαμα της Τετάρτης". Επαναπροβλήθηκε τηλεοπτικά την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 1979 στα πλαίσια της εκπομπής "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)" .

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr