Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος κινηματογραφικής ταινίας: Ο Θύμιος τάκανε θάλασσα

Έτος: 1959

Διάρκεια: 80'

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος

Σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος

Φωτογραφία: Αριστείδης Καρύδης-Φουκς

Μουσική σύνθεση: Τάκης Μωράκης

Παραγωγός: Γιάννης Καρατζόπουλος

Ηθοποιοί: Κώστας Χατζηχρήστος , Ανδρέας Μπάρκουλης , Βούλα Χαριλάου , Νίτσα Τσαγανέα , Αλέκα Στρατηγού , Νίκη Λινάρδου , Ρούλα Χρυσοπούλου , Νίκος Φέρμας , Κία Μπόζου , Βαγγέλης Πλοιός , Ράλλης Αγγελίδης , Ορέστης Μακρής

Περίληψη/Σχόλια: Ο Θύμιος Μπούκουρας, με δυο καλάθια και δυο κότες υπό μάλης, αφήνει το χωριό του, τη Βλαχοκερασιά, τη γυναίκα του και τα δυο παιδιά του και κατεβαίνει στην Αθήνα για κάποια δουλειά. Στο σταθμό του τρένου συναντά τη Λίζα που θέλει να αυτοκτονήσει επειδή την εγκατέλειψε ο μνηστήρας της. Η κοπέλα είναι κόρη του αυστηρού Ταξίαρχου Βρασίδα και ο Θύμιος της σώζει τη ζωή. Εκείνη τον παρακαλεί να πάρει τη θέση του απωλεσμένου μνηστήρα της, του γιατρού Μπελίρη, και ο Θύμιος δέχεται να παρουσιαστεί στο σπίτι του Βρασίδα, σαν άντρας της. Στη συνέχεια βρίσκεται μπροστά σε μια αναστάτωση άνευ προηγουμένου, καθώς ο πρώην αρραβωνιαστικός της Λίζας, ο Λάκης Βρανάς, από τον οποίο την είχε απομακρύνει ο πατέρας της με αποτέλεσμα να τη ρίξει στην αγκαλιά του παντρεμένου κυρίου Βεργόπουλου, που παρίστανε τον γιατρό Μπελίρη, επανακάμπτει και όλα τακτοποιούνται. Έτσι, ο Θύμιος παίρνει το τρένο της επιστροφής για το χωριό του, έχοντας βοηθήσει δύο νέους να ευτυχήσουν.

Στοιχεία/Trivia: Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1959-1960 και έκοψε 70.549 εισιτήρια. Ήρθε στην 8η θέση σε 52 ταινίες. Δεύτερη κατά σειρά μεταφορά στον κινηματογράφο της θεατρικής κωμωδίας των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου "Η Λίζα Τα Θαλάσσωσε". Είχε προηγηθεί η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου "Παπούτσι Από Τον Τόπο Σου" το 1946 και θα ακολουθήσει η ταινία "Γαμπρός Από Το Λονδίνο" το 1967 του Γιάννη Δαλιανίδη.

Συζητήστε για την κινηματογραφική ταινία στο Retromaniax.gr