Ο Βασιλικός (1985)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1985

Θεατρικός τίτλος: Ο Βασιλικός

Είδος: Δράμα

Θέατρο: Εθνικό Θέατρο

Πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου 1985

Περίοδοι παραστάσεων: 1985-1986

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπάκας

Συγγραφέας: Αντώνης Μάτεσις

Σκηνικά: Νίκος Στεφάνου (I)

Κοστούμια: Νίκος Στεφάνου (I)

Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Λάγιος

Εταιρία παραγωγής: Εθνικό Θέατρο

Ηθοποιοί: Δημήτρης Βυζάντιος (Φιλιππάκης) , Κώστας Μπάλλας (Γλοσσίδης) , Ηλίας Πλακίδης (Νικόλας) , Τόνια Μάνεση (Γαρουφαλιά) , Νίκος Μπουσδούκος (Γερασιμάκης) , Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (Κοσμάς) , Χρήστος Δακτυλίδης (Θωμάς) , Νικήτας Τσακίρογλου (Δάρειος Ρονκάλας) , Έφη Ροδίτη (Ρονκάλαινα) , Μαρία Δημητριάδου (Λανάρω) , Μαίρη Λαλοπούλου (οβρία) , Κώστας Καστανάς (Δραγανίγος) , Νίκος Μοσχολιός (τραγουδιστής) , Φώτης Γκαβέρας (τραγουδιστής,Μαρκουλίνος) , Μάριος Παπαγεωργίου (τραγουδιστής,Ματίος) , Ορφέας Ζάχος (Τράπολας) , Λευτέρης Πλασκοβίτης (Μαρκουλίνος) , Αλέξης Σταυράκης (Μπουσάκας)

Βοηθ. Σκηνοθεσίας: Άννα Βενέτη


Σχόλια/Πλοκή: Στη διάρκεια της γιορτής του Καρναβαλιού ο Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος φλερτάρει την Γαρουφαλιά, κόρη του άρχοντα Δάρειου Ρονκάλα. Στο τέλος της βραδιάς την αφήνει έγκυο και γνωρίζοντας το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει, θέλει να την αποκαταστήσει. Όμως εμπόδιο στα σχέδια του είναι η δευτοροκλασάτη κοινωνική καταγωγή του σε σχέση με την οικογένεια της Γαρουφαλιάς. Ο Δάρειος αγνοώντας τα πραγματικά κίνητρα του νέου, νομίζει πως εποφθαλμιά την προίκα της κόρης του. Τόσο οι παρακλήσεις της καταπιεσμένης γυναίκας του, Ρονκάλαινας, όσο και τα λογικά επιχειρήματα του μετριοπαθούς γιού του, Δραγανίγου, γνώστες της πραγματικής κατάστασης, δεν είναι ικανά να μεταπείσουν το φιλάργυρο και δεσποτικό Ρανκάλα. Αντίθετα, ο Ρονκάλας προτίθεται να κλείσει την κόρη του σε μοναστήρι προκειμένου να μην δώσει προίκα, ώστε να διαφυλάξει την οικογενειακή περιουσία και την "τιμή" της. Επιπλέον βάζει έναν ποπολάρο να σκοτώσει τον Φιλιππάκη, την ώρα που θα έκλεβε μια γλάστρα βασιλικό από το παράθυρο της κόρης του, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κάποιον λαϊκό εραστή, που ήθελε τη γλάστρα ως δικό του ερωτικό δώρο.

Όταν η αλήθεια για την εγκυμοσύνη της κόρης του αποκαλύπτεται, ο Ρονκάλας γίνεται έξαλλος και επιτίθεται στις γυναίκες με μαχαίρι, για να αφοπλιστεί από τον Δραγανίγο. Στο τέλος αναγκάζεται να δώσει πλέον τη συγκατάθεσή του στο γάμο των δυο νέων.

Trivia:

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Ο Βασιλικός" στο Retromaniax.gr