Ο Βασιλικός (1976)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος θεατρικής παράστασης: Ο Βασιλικός

Έτος: 1976

Είδος: Δράμα

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 8 Μαρτίου 1976 & 15 Μαρτίου 1976

Τηλεοπτική περίοδος:

Διάρκεια: 182'

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου

Συγγραφέας: Αντώνης Μάτεσις

Ηθοποιοί: Μάκης Ρευματάς (Φιλιππάκης) , Ματίνα Καρρά (Γαρουφαλλιά) , Ιάκωβος Ψαρράς (Ρονκάλας) , Ρίτα Μουσούρη (Οβριά) , Λουίζα Ποδηματά (Ρονκάλαινα) , Δάνης Κατρανίδης (Δραγανίγος) , Γιώργος Γεωγλερής (Θωμάς) , Χρήστος Δοξαράς (Γερασιμάκης) , Ντίνος Δουλγεράκης (Κοσμάς) , Τάσος Κωστής (Καπαράλ) , Αγαπητός Μανδαλιός (Γλωσσίδης) , Δημήτρης Μητσόπουλος (δουλευτής) , Νίκος Γαροφάλλου (Νικόλας) , Μαίρη Σαουσοπούλου (Λανάρω) , Δώρος Κυριακίδης (Ματιός) , Σοφοκλής Πέππας (Μπουσάκας) , Νίκος Κατερτζόγλου (Μαρκουλίνος Α'/πραματευτής) , Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Μαρκουλίνος Β'/πραματευτής) , Δημήτρης Κωνσταντινίδης (I) (Μαρκουλίνος Γ'πραματευτής) , Σταύρος Ντάφλος (πραματευτής) , Πάμπος Ξουφαρίδης (πραματευτής) , Αλέξης Χάικος (πραματευτής)

Σχόλια/Πλοκή: Στη διάρκεια της γιορτής του Καρναβαλιού ο Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος φλερτάρει την Γαρουφαλιά, κόρη του άρχοντα Δάρειου Ρονκάλα. Στο τέλος της βραδιάς την αφήνει έγκυο και γνωρίζοντας το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει, θέλει να την αποκαταστήσει. Όμως εμπόδιο στα σχέδια του είναι η δευτοροκλασάτη κοινωνική καταγωγή του σε σχέση με την οικογένεια της Γαρουφαλιάς. Ο Δάρειος αγνοώντας τα πραγματικά κίνητρα του νέου, νομίζει πως εποφθαλμιά την προίκα της κόρης του. Τόσο οι παρακλήσεις της καταπιεσμένης γυναίκας του, Ρονκάλαινας, όσο και τα λογικά επιχειρήματα του μετριοπαθούς γιού του, Δραγανίγου, γνώστες της πραγματικής κατάστασης, δεν είναι ικανά να μεταπείσουν το φιλάργυρο και δεσποτικό Ρανκάλα. Αντίθετα, ο Ρονκάλας προτίθεται να κλείσει την κόρη του σε μοναστήρι προκειμένου να μην δώσει προίκα, ώστε να διαφυλάξει την οικογενειακή περιουσία και την "τιμή" της. Επιπλέον βάζει έναν ποπολάρο να σκοτώσει τον Φιλιππάκη, την ώρα που θα έκλεβε μια γλάστρα βασιλικό από το παράθυρο της κόρης του, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κάποιον λαϊκό εραστή, που ήθελε τη γλάστρα ως δικό του ερωτικό δώρο.

Όταν η αλήθεια για την εγκυμοσύνη της κόρης του αποκαλύπτεται, ο Ρονκάλας γίνεται έξαλλος και επιτίθεται στις γυναίκες με μαχαίρι, για να αφοπλιστεί από τον Δραγανίγο. Στο τέλος αναγκάζεται να δώσει πλέον τη συγκατάθεσή του στο γάμο των δυο νέων.

Trivia: Θεατρική παράσταση στα πλαίσια της τηλεοπτικής ζώνης θεατρικών παραστάσεων "Το θέατρο της Δευτέρας (1976)".

Η παράσταση προβλήθηκε σε δύο μέρη.

Η θεατρική παράσταση κυκλοφόρησε σε DVD από τη Ραδιοτηλεόραση τον Σεπτέμβριο του 2009 (14ο DVD της σειράς "Πολιτισμική Ταινιοθήκη ΕΡΤ").

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση στο Retromaniax.gr