Ο Βασιλικός (1964)

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 1964

Θεατρικός τίτλος: Ο Βασιλικός

Είδος: Δράμα

Θέατρο: Εθνικό Θέατρο

Πρεμιέρα: 28 Οκτωβρίου 1964

Περίοδοι παραστάσεων: 1964-1965

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Αλέξης Μινωτής

Συγγραφέας: Αντώνης Μάτεσις

Σκηνικά: Κλεόβουλος Κλώνης

Κοστούμια: Αντώνης Φωκάς

Μουσική επιμέλεια: Σπύρος Καψάσκης

Εταιρία παραγωγής: Εθνικό Θέατρο

Ηθοποιοί: Λυκούργος Καλλέργης (Δαρείος Ρονκάλας) , Ελένη Ζαφειρίου (Ρονκάλαινα) , Πέτρος Φυσσούν (Δραγανίγος) , Βέρα Ζαβιτσιάνου (Γαρουφαλιά) , Θόδωρος Μορίδης (Μπουσάκας) , Όλγα Τουρνάκη (Λανάρω) , Νίκος Τζόγιας (Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος) , Βαγγέλης Πρωτόπαππας (Γλοσσίδης) , Άρης Μαλλιαγρός (Γερασιμάκης) , Χριστόφορος Νέζερ (II) (γερο-Νικόλας) , Παντελής Ζερβός (Κοσμάς Καραπάτης) , Μιχάλης Καλογιάννης (Θωμάς) , Ελένη Χαλκούση (οβριά) , Γκίκας Μπινιάρης (Καποράλ Τράπολας) , Βασίλης Παπανίκας (αρχοντας) , Θόδωρος Ανδριακόπουλος (άρχοντας) , Σπύρος Ολύμπιος (άρχοντας) , Γιάννης Μαυρογένης (I) (άρχοντας) , Κώστας Κοκκάκης (πουλητής) , Κώστας Σκαρλής (άρχοντας) , Νίκος Βοκάς (άρχοντας) , Γιάννης Στεφάνου (άρχοντας) , Νίκος Φιλιππόπουλος (τραγουδιστής) , Γιώργος Γεωργίου (Εβραίος) , Μιχάλης Μαραγκάκης (Εβραίος) , Τώνης Γιακωβάκης (Εβραίος) , Θόδωρος Δημήτριεφ (Ματίος) , Θόδωρος Σαρρής (Μαρκουλίνος) , Δημήτρης Ντουνάκης (Μαρκουλίνος) , Τάκης Βουλαλάς (Μαρκουλίνος) , Θάνος Δαδινόπουλος (Μαρκουλίνος) , Χριστόφορος Καζαντζίδης (Μαρκουλίνος)

Βοηθ. Σκηνοθεσίας: Λάμπρος Κωστόπουλος


Σχόλια/Πλοκή: Στη διάρκεια της γιορτής του Καρναβαλιού ο Φιλιππάκης Γιαργυρόπουλος φλερτάρει την Γαρουφαλιά, κόρη του άρχοντα Δάρειου Ρονκάλα. Στο τέλος της βραδιάς την αφήνει έγκυο και γνωρίζοντας το σκάνδαλο που θα ξεσπάσει, θέλει να την αποκαταστήσει. Όμως εμπόδιο στα σχέδια του είναι η δευτοροκλασάτη κοινωνική καταγωγή του σε σχέση με την οικογένεια της Γαρουφαλιάς. Ο Δάρειος αγνοώντας τα πραγματικά κίνητρα του νέου, νομίζει πως εποφθαλμιά την προίκα της κόρης του. Τόσο οι παρακλήσεις της καταπιεσμένης γυναίκας του, Ρονκάλαινας, όσο και τα λογικά επιχειρήματα του μετριοπαθούς γιού του, Δραγανίγου, γνώστες της πραγματικής κατάστασης, δεν είναι ικανά να μεταπείσουν το φιλάργυρο και δεσποτικό Ρανκάλα. Αντίθετα, ο Ρονκάλας προτίθεται να κλείσει την κόρη του σε μοναστήρι προκειμένου να μην δώσει προίκα, ώστε να διαφυλάξει την οικογενειακή περιουσία και την "τιμή" της. Επιπλέον βάζει έναν ποπολάρο να σκοτώσει τον Φιλιππάκη, την ώρα που θα έκλεβε μια γλάστρα βασιλικό από το παράθυρο της κόρης του, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κάποιον λαϊκό εραστή, που ήθελε τη γλάστρα ως δικό του ερωτικό δώρο.

Όταν η αλήθεια για την εγκυμοσύνη της κόρης του αποκαλύπτεται, ο Ρονκάλας γίνεται έξαλλος και επιτίθεται στις γυναίκες με μαχαίρι, για να αφοπλιστεί από τον Δραγανίγο. Στο τέλος αναγκάζεται να δώσει πλέον τη συγκατάθεσή του στο γάμο των δυο νέων.

Trivia: Η παράσταση περιόδευσε κατά την ίδια θεατρική περίοδο και στην Κύπρο.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "Ο Βασιλικός" στο Retromaniax.gr