Οι παραστρατημένοι

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Τίτλος τηλεοπτικής σειράς: Οι παραστρατημένοι

Έτος: 1979

Τηλεοπτική Σειρά

Είδος: Κοινωνική

Κανάλι: ΕΡΤ

Ημέρα/ημέρες προβολής: Τρίτη

Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: 2 Οκτωβρίου 1979

Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: 26 Φεβρουαρίου 1980

Κύκλοι επεισοδίων: 1

Αριθμός επεισοδίων: 20

Διάρκεια επεισοδίου: 45'

Παραγωγός: Ντένης Πετρόπουλος

Σκηνοθεσία: Κώστας Λυχναράς

Συγγραφέας: Λιλίκα Νάκου

Σενάριο: Αλέξης Πάρνης

Μουσική σύνθεση: Αιμιλία Ρόδη

Πλοκή/Σχόλια: Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω στο 1912 με βάση την οικογένεια Καστρή, η οποία αποτελείται από το Γρηγόρη (Νικήτας Τσακίρογλου), τη σύζυγό του Νίτσα (Μπέτυ Αρβανίτη) και τα παιδιά Αλεξάνδρα (Καίτη Γρηγοράτου) και Νίκο (Νίκος Καλογερόπουλος). Ο Γρηγόρης έχει φύγει για την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, καθώς η γυναίκα του έχει αισθηματικό δεσμό με τον ξάδελφό της Σωτήρη Ροβιά (Μάκης Ρευματάς), ο οποίος έχει πάρει και τη θέση του «άνδρα» στο σπίτι των Καστρή. Την αγαπά πάντα, αλλά δε μπορεί ν’ ανεχτεί αυτή την αρρωστημένη σχέση…

Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην οικογένεια, είναι εξαιρετικά τεταμένη. Το «παράνομο» ζευγάρι καυγαδίζει συνεχώς, καθώς ο Σωτήρης είναι άπιστος και δημιουργεί προβλήματα διαρκώς, ενώ ο Νίκος είναι ένα παιδί πολύ κλειστό, με ψυχονευρωτικό χαρακτήρα. Αποφεύγει τους ανθρώπους ή τους συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο και χωλαίνει στο δεξί πόδι του, ενώ διέξοδός του είναι η ζωγραφική. Η Αλεξάνδρα είναι ρομαντική, ευαίσθητη και ονειρεύεται να γίνει πιανίστρια διεθνούς φήμης…

Εκτός των ερωτικών «ατασθαλιών» του, ο «θείος» Σωτήρης είναι λάτρης του εύκολου κέρδους. Αυτό το πάθος του θα τον οδηγήσει στην καταστροφή, καθώς θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ ένα μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο, θα θεωρηθεί ο βασικός υπεύθυνος και θα φύγει εσπευσμένα στο Παρίσι για να γλιτώσει τη σύλληψη.

Ωστόσο, θ’ αφήσει πίσω του ερείπια. Οι δανειστές θα κατασχέσουν τα πάντα από το σπίτι των Καστρή, μέχρι και το πιάνο της Αλεξάνδρας. Η οικογένεια θ’ αντιμετωπίσει την εξαθλίωση και τη φτώχεια, αλλά κάπου εκεί θα επιστρέψει ο Γρηγόρης, με σκοπό να την ενώσει ξανά και να την πάρει μαζί του στην Αλεξάνδρεια. Όμως, η κατηγορηματική άρνηση της Νίτσας που δε μπορεί ν’ απαλλαγεί από το πάθος της για τον Σωτήρη, θα ναυαγήσει τα σχέδιά του. Έτσι, θα γυρίσει ξανά στην Αίγυπτο, απογοητευμένος, έχοντας μάθει επιπλέον από τη σύζυγό του ότι ο Νίκος δεν είναι δικό του παιδί, αλλά του ξαδέλφου της.

Εκεί, θα ξεκινήσει το εμπόριο βάμβακος και οι δουλειές του θα πάνε πολύ καλά, μέχρι που μια μεγάλη πυρκαγιά στις αποθήκες θα καταστρέψει όλη τη σοδειά της χρονιάς. Επιπλέον, θα συλληφθεί από τους Γερμανότουρκους ως κατάσκοπος και θα φυλακιστεί, αλλά θα καταφέρει να δραπετεύσει και να φτάσει ξανά στην Αλεξάνδρεια. Είναι η εποχή της σύγκρουσης των Γερμανότουρκων με τα βρετανικά στρατεύματα. Παράλληλα, θα προσφέρει πολλά στο συμμαχικό αγώνα, αποκαλύπτοντας μια προσπάθεια εχθρικής δολιοφθοράς.

Στο μεταξύ, η οικογένεια Καστρή θα μετακομίσει στη Γενεύη μετά από προτροπή της Νίτσας, η οποία φυσικά θέλει να βρίσκεται όσο γίνεται πιο κοντά στο Σωτήρη. Θα μείνει σε μια φτηνή πανσιόν, την οποία διευθύνει η μαντάμ Ντυμπουά (Χριστίνα Σύλβα) και θα προσπαθήσει να οργανώσει τη ζωή της. Όμως, τα μπλεξίματα του Σωτήρη δεν έχουνε τελειωμό. Θα προσπαθήσει να εκδώσει μιαν ελληνική εφημερίδα στο Παρίσι, θ’ αποτύχει και θα επιχειρήσει να περάσει παρανόμως τα σύνορα με την Ελβετία, ώστε να φτάσει στη Γενεύη. Θα συλληφθεί και θα φυλακιστεί, γεγονός που θα επιδεινώσει την ήδη κλονισμένη υγεία της Νίτσας, η οποία αργότερα θα πεθάνει στα χέρια του, καθώς εκείνος θα καταφέρει να βρεθεί στην ελβετική πόλη την τελευταία στιγμή…

Από εκεί και πέρα, η Αλεξάνδρα ξεκινά έναν αγώνα να σταθεί στα πόδια της και να εξοικονομήσει τα προς το ζην, καθώς όλα τα γράμματα που στέλνει στον πατέρα της στην Αλεξάνδρεια μένουν αναπάντητα. Θα βρει δουλειά ως πιανίστρια σε καμπαρέ και σε θέατρα, καταφέρνοντας να κερδίζει τα χρήματα που χρειάζονται για τις ανάγκες της ίδιας και του Νίκου.

Αυτός όμως θ’ αρχίσει να χαρτοπαίζει και να μπαίνει σε κοσμικούς κύκλους, ιδιαίτερα μετά την πρωτιά που κερδίζει στις εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών, ως ένας πολλά υποσχόμενος ζωγράφος. Επιπλέον, θα συνάψει σχέσεις με την Έμμα, μια νεαρή κοπέλα που δουλεύει στα πλυντήρια και θα την αφήσει έγκυο, ενώ εκείνη διαρκώς του ζητά χρήματα και να την παντρευτεί.

Εξάλλου, η Αλεξάνδρα θα ερωτευτεί έναν Έλληνα δημοσιογράφο, τον Κώστα Κιμωνίδη, που γράφει στις εφημερίδες της Γενεύης για τα προβλήματα των βαλκανικών κρατών. Η σχέση τους θα περάσει από πολλά «κύματα» και τελικώς θα διαλυθεί, καθώς μια πλούσια θεία του θα του κάνει προξενιό με μιαν επίσης πλούσια κοπέλα, τη Μπέτυ και μαζί θα φύγουνε για την Ελλάδα.

Όσο για το Νίκο, θα δώσει τραγικό τέλος στη ζωή του, πέφτοντας στο ποτάμι, την ημέρα που γίνεται γνωστό ότι κέρδισε την πρώτη θέση σ’ ένα πολύ σημαντικό διαγωνισμό ζωγραφικής, μ’ ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό έπαθλο. Παράλληλα, η Έμμα θα φέρει στον κόσμο το παιδί του και όταν ο Γρηγόρης φτάσει στη Γενεύη για να βρεθεί στο πλάι της Αλεξάνδρας, θ’ αρχίσει να του ζητάει λεφτά για να το μεγαλώσει. Τελικώς, πατέρας και κόρη θα πάρουν το μωρό υπό την προστασία τους κι έτσι, θα δοθεί ένα σχετικό “happy end”…

Στοιχεία/Trivia: Η περίληψη της σειράς πρόερχεται από το αρχείο του Τάσου Κριτσώλη και από την στήλη του Ασπρόμαυρα κι έγχρωμα της ιστοσελίδας http://www.musiccorner.gr/ στην οποία αρθρογραφεί.
● Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ. Η σειρά διεγράφη το 1983.

Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη.

Η σειρά δεν σώζεται στο Αρχείο του σταθμού.

Ηθοποιοί: Μπέτυ Αρβανίτη (Νίτσα)

Καίτη Γρηγοράτου (Αλεξάνδρα)

Νίκος Καλογερόπουλος (Νίκος)

Μάκης Ρευματάς (Σωτήρης)

Νικήτας Τσακίρογλου (Γρηγόρης)

Βιβέτα Τσιούνη (νονά)

Κάρμεν Ρουγγέρη (καλόγρια)

Γιώργος Τζιφός (ταβερνιάρης)

Χρίστος Κόκκινος

Πίτσα Μπουρνόζου

Βασίλης Τσάγκλος (Ναγκίπ)

Δέσποινα Τραμπίδου

Αλέκος Ζαρταλούδης

Γιάννης Μπενάκης

Έλενα Τσαλδάρη

Κυριάκος Κατριβάνος

Τάνια Μίχα

Παναγιώτης Μποτίνης

Βαγγέλης Πρωτόπαππας

Χρυσούλα Καριώρη

Γιώργος Γρηγορίου

Άγγελος Γεωργιάδης

Σάκης Παντελόπουλος

Ντίνα Γιαννάκου

Ανδρέας Παπαδόπουλος (I)

Θάλεια Παπάζογλου

Νόρα Κατσέλη

Κάκια Ιγερινού

Όλια Λαζαρίδου

Γιώργος Χριστοδούλου (I)

Χριστίνα Σύλβα

Συζητήστε για την τηλεοπτική σειρά στο Retromaniax.gr