Μπόρκμαν

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Έτος: 2013

Θεατρικός τίτλος: Μπόρκμαν

Είδος: Δράμα

Θέατρο: Δημήτρης Χορν

Πρεμιέρα: Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Περίοδοι παραστάσεων: 2013-2014

Τόπος: Αθήνα

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Συγγραφέας: Henrik Ibsen

Σενάριο: Σταμάτης Φασουλής (μετάφραση κειμένου)

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Ηθοποιοί: Γιώργος Κιμούλης (Τζον Γαβριήλ Μπόρκμαν) , Πέμυ Ζούνη , Σμαράγδα Σμυρναίου , Γιώργος Ζιόβας , Αμαλία Νίνου , Νάνα Παπαδάκη , Γιάννης Καπελέρης , Ελευθερία Μπενοβία


Σχόλια/Πλοκή: Το έργο γράφτηκε το το 1896 με κεντρικό ήρωα έναν άνθρωπο παθιασμένο για την εξουσία και τον πλούτο. Το έργο, κλασσικό και ταυτόχρονα σύγχρονο, αντικατοπτρίζει την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι χρήματος και δύναμης, που θα βρεθούν αντιμέτωπα με την αναζωογονητική δύναμη της νέας γενιάς και το δρόμο που θέλει να τραβήξει. Ο τραπεζίτης Μπόρκμαν, που φυλακίστηκε για κατάχρηση επιστρέφει στο σπίτι του, αποφασισμένος να μείνει κλεισμένος εκεί μέχρι το θάνατο του. Η γυναίκα του, το παιδί του και η δίδυμη αδελφή της γυναίκας του ζωντανεύουν όλο το παρελθόν και μέσα σε μια νύχτα λύνεται ο γόρδιος δεσμός μιας ολόκληρης ζωής.

Trivia: Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1928 από τους μαθητές της "Επαγγελματικής Σχολής Θεάτρου" σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη. Το 1933 ανέβηκε στο "Εθνικό Θέατρο" σε σκηνοθεσία του ίδιου με τους Αιμίλιο Βεάκη, Κατίνα Παξινού, Ελένη Παπαδάκη και Βάσω Μανωλίδου.

Συζητήστε για τη θεατρική παράσταση "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr