Μιχάλης Σουγιούλ

Από retroDB
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ημερομηνία Γέννησης: 1906

Ημερομηνία Θανάτου: 16 Οκτωβρίου 1958


Ελληνικές τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Γλέντι λεφτά κι αγάπη 1955
Δουλειές με φούντες 1959
Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπούν 1951
Θανασάκης ο πολιτευόμενος (1954) 1954
Μέλπω 1958
Μια ζωή την έχουμε! 1958
Ο άλλος (1952) 1952
Ο γυναικάς (1957) 1957
Παπούτσι από τον τόπο σου 1946
Σάντα Τσικίτα 1953
Το Εισπρακτοράκι 1958
Το σωφεράκι 1953
Φτώχεια και αριστοκρατία 1959

Ελληνικές τηλεταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Ελληνικές βιντεοταινίες στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Άλλες θεατρικές παραστάσεις στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:

Σελίδα περιεχομένου Έτος
Άνθρωποι, άνθρωποι 1948
Όλα τον ανήφορο 1951
Ακουαρέλλες 1943
Γαλανός ουρανός 1951
Δώδεκα παρά πέντε (1949) (II) 1949
Η γυναίκα με το βέτο 1950
Θέλω να χορεύω 1949
Πάμε πρίμα 1950
Σκάνδαλα γυναικών 1951
Χαρούμενη Ελλάδα 1949

Τηλεπαιχνίδια στα οποία έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:


Εκπομπές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:


Επεισόδια σειρών & εκπομπών στα οποία έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική ή συμμετείχε:


Μεταγλωττισμένες παραγωγές στις οποίες έχει γράψει/επιμεληθεί τη μουσική:


Βιογραφία: Γεννήθηκε στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας. Η οικογένειά του, πλούσιοι δερματέμποροι, μετανάστευσε στην Αθήνα το 1920 και ο νεαρός τότε Μιχάλης αρχικά εργάσθηκε ως αυτοδίδακτος πιανίστας, πριν ταξιδέψει στη Μασσαλία για μουσικές σπουδές. Χρησιμοποιούσε το καλλιτεχνικό επώνυμο "Σουγιούλ" από το 1931, οπότε και περιόδευσε στην Ευρώπη ως μέλος αργεντίνικης ορχήστρας. Το πραγματικό του όνομα είναι Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου. Ήταν συγγενής της προπολεμικής φωτογράφου Έλλης Σιουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη, που ήταν γνωστή ως Nelly. Γιος του είναι ο, επίσης μουσικός, Θάνος Σουγιούλ, ενώ έχει και τρεις κόρες, την Μαρία Σουγιούλ, την Ηρώ Σουγιούλ & την Αλίκη Σουγιούλ. Ο αδερφός του ήταν και εκείνος μουσικός στο ακορντεόν.

Υπήρξε πολυγραφότατος στο είδος της ελληνικής ελαφράς μουσικής κατά τον Μεσοπόλεμο και την πρώτη μεταπολεμική/μετεμφυλιακή δεκαετία, γράφοντας περισσότερα από 700 τραγούδια σε όλα τα στυλ, ταγκό, ρομάντζες, βαλς, καντάδες, δημοτικά, πατριωτικά & λαϊκά, με μεγάλη εμπορική επιτυχία. Είχε γράψει μουσική για 45 θεατρικές επιθεωρήσεις και 10 κινηματογραφικές ταινίες, ενώ εργαζόταν ανελλιπώς ως μαέστρος σε μεγάλα νυχτερινά κέντρα της εποχής. Διετέλεσε μέλος της "Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και Μουσουργών", διευθυντής ακρόασης της "Ελληνικής Ραδιοφωνίας" και των εταιρειών δίσκων "Cοlumbia" και "Parlophone".

Ανάμεσα στα γνωστότερα τραγούδια του, που παραμένουν κοσμαγάπητα για περισσότερο από μισόν αιώνα αφότου γράφτηκαν, συμπεριλαμβάνονται τα: "Ασ' Τα Τα Μαλλάκια Σου", "Ας Ερχόσουν Για Λίγο", "Κάτι Με Τραβά Κοντά Σου", "Ο Μήνας Έχει Εννιά", "Παιδιά, Της Ελλάδος Παιδιά, "Μας Χωρίζει Ο Πόλεμος", "Το Τσαρούχι", "Άρχισαν Τα Όργανα", «Απόψε Το Κορίτσι Θέλει Θάλασσα" (γνωστότερο και ως ο "Μανόλης Ο Τραμπαρίφας"), "Το Τραμ Το Τελευταίο", "Μια Ζωή Την Έχουμε", "Αδύνατον Να Κοιμηθώ", "Άλα, Άνοιξε Κι Άλλη Μπουκάλα", "Άσε Τον Παλιόκοσμο Να Λέει", "Μονά-Ζυγά", "Άτιμη Τύχη", "Σβήστε Με Απ' τον Χάρτη" και πάρα πολλά άλλα. Στο πασίγνωστο "Παιδιά, Της Ελλάδος Παιδιά" χρησιμοποίησε τη μελωδία του δικού του τραγουδιού "Ζεχρά" (αρχικά γραμμένου το 1938 σε στίχους Αιμίλιου Σαββίδη) με νέους στίχους του Μίμη Τραϊφόρου γραμμένους για τη Σοφία Βέμπο.

Σε συνεργασία με τους Αλέκο Σακελλάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο, ως στιχουργούς, δημιούργησε μεταπολεμικά τη σχολή του "αρχοντορεμπέτικου", μία σχολή που συνδύαζε λαϊκότροπους -συνήθως χιουμοριστικούς- στίχους και μουσική, με δυτικότροπες ενορχηστρωτικές επιρροές. Πρώτο τραγούδι της σχολής αυτής ήταν "Το Τραμ Το Τελευταίο" σε Αθηναϊκή τότε επιθεώρηση.

Ο Μιχάλης Σουγιούλ συνεργάστηκε με όλους τους δημοφιλείς ερμηνευτές της εποχής, όπως με τη Σοφία Βέμπο, με την οποία περιόδευε στο Αλβανικό μέτωπο, την Δανάη, την Καίτη Μπελίντα, τον Τώνη Μαρούδα, την Κάκια Μένδρη, τη Στέλλα Γκρέκα, την Μάγια Μελάγια, τον Νίκο Γούναρη, τις αδελφές Άννα & Μαρία Καλουτά, τον Στελλάκη Περπινιάδη και άλλους. Πέρασε από ένα εγκεφαλικό, ενώ τελικά κατέληξε από ένα δεύτερο το '58 στην Αθήνα.

Trivia:

Συζητήστε για τον/την μουσικό "{{{Sname}}}" στο Retromaniax.gr